JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tid for trynetillegg?

Tilfeldigheter og trynetillegg kan bli avgjørende i lokale lønnsforhandlinger. Og er du misfornøyd, kan du bare glemme streikevåpenet. Derfor takket arbeidstakerne nei til likelønnsmilliarden som KS ville fordele lokalt.

2010060110473020131216132516

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Å legge store deler av lønnsoppgjøret til lokale forhandlinger byr på en rekke problemer sett fra arbeidstakernes side, påpeker leder i LO Kommune Klemet Rønning-Aaby.

Arbeidsgivernes ønske om å legge hoveddelen av tariffoppgjøret til lokale forhandlinger er en tungtveiende grunn til at 9500 fagforbundsmedlemmer nå er i streik. Fra i morgen er det varslet streikeuttak for ytterligere 15.000.

Ingen streikerett

Streikeretten er fagbevegelsens sterkeste våpen i et tariffoppgjør - men dette gjelder kun den sentrale delen av oppgjøret.

Når arbeidsgiverrepresentanten KS i årets oppgjør ville legge en stor del av oppgjøret, inklusive likelønnspotten, til lokale forhandlinger, var dette en uakseptabel løsning for arbeidstakerne, påpeker Klemet Rønning-Aaby:

- Uten streikerett blir vår innflytelse på likelønnsløftet for liten.

Ingen likeverdighet

Prinsippet om likeverdighet mellom partene er grunnleggende i et tariffoppgjør. Men hvis streikevåpenet tas bort, forskyves også styrkeforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

- Våre tillitsvalgte føler ikke at de er likeverdige med arbeidsgiverne i en slik situasjon, sier Rønning-Aaby.

Uklare kriterier

Et annet problem med lokale forhandlinger er å finne objektive kriterier for fordeling av tilleggene.

- Hva skal forskjellene i tillegg begrunnes med? spør Klemet Rønning-Aaby, og nevner eldreomsorgen som eksempel:

- Skal det være den enkeltes arbeidsinnsats eller karakterer som avgjør om man får lokale lønnstillegg? Det er vanskelig å finne klare kriterier for resultatoppnåelse.

- Derfor kan det lett oppstå uforklarlige forskjeller mellom enkeltpersoner som kan virke mer demotiverende enn motiverende.

Dårlig løsning

LO Kommune-lederen understreker at han absolutt ikke er prinsipielt mot lokale forhandlinger:

- Vi har hatt lokale forhandlinger i bøtter og spann. Disse kan være nyttige for å rette opp eventuelle skjeve utslag av sentrale oppgjør.

- I likelønnsspørsmålet skal vi imidlertid løse et samfunnsproblem som omfatter tusenvis av lavlønnede. Da er ikke lokale forhandlinger løsningen.

Hvem blir sett?

I lokale forhandlinger er det også fare for at de som sitter nærmest makta blir favorisert.

- Erfaringsmessig er det altfor mange tilfeldigheter som avgjør lokale forhandlinger.

- Det er ikke tvil om at det er lettere å se fem personer på rådhuset enn 500 hjelpepleiere spredt rundt i kommunen, sier Rønning-Aaby og legger til:

- Klart vi er redde for trynetillegg i en slik situasjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy