JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaza: Men likkistene slipper inn

Samir Tahseen Al Nadeem døde etter å ha ventet i 35 dager på utreisetillatelse for behandling av en hjertelidelse. Han ble 26 år. Medisinen han trengte, slapp ikke inn – men det gjorde likkista.

2010101508222220131216142114

tips@fagforbundet.no

Helseministeriet i Gaza har til nå registrert 375 dødsfall grunnet mangel på livsnødvendige medisiner. Medikamenter som er donert av mange land, blir stående på lager rett utenfor grensa til mesteparten av dem går ut på dato. Det er imidlertid ingen utløpsdato på de om lag 10.000 likkistene som har blitt donert til Gaza. Kistene kommer fram til dem som trenger dem til slutt.

Verdifull medisin kasseres

Ved forrige månedsskifte var godt over halvparten av medikamentene blitt kassert, ettersom de hadde gått ut på dato, forteller helseministeriet. Medisinene hadde en verdi på mange millioner dollar – og kunne ha reddet mange liv.

– Mange av de donerte medikamentene kommer fra arabiske stater, forteller dr. Mounir Al-Boursh, direktør for helseministeriets legemiddeldirektorat.

– Til sammen dreier det seg om 10.300 tonn medisiner til en verdi av 25 millioner dollar. Bare om lag 30 prosent av dette kunne brukes. Resten hadde enten gått ut på dato, eller var utilgjengelig på grunn av de israelske restriksjonene på distribusjon. Det er Israel som kontrollerer hva som slipper inn i Gaza.

– Gaza-ministeriet har imidlertid mottatt 10.000 likkister, herunder omkring 1000 for barn, forteller dr. Boursh.

– Det er ikke denne hjelpen befolkningen i Gaza trenger, legger han til.

Farlig avfall

Det heller kke enkelt å kassere medikamenter på en trygg måte. Mye av de ubrukte medisinene havner sammen med husholdningsavfall, og blir dermed paradoksalt nok en helsefare.

En talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO) har uttalt at organisasjonen er bekymret over den risikable håndteringen av utgåtte medikamenter og annet medisinsk materiale.

Manglende medisiner

Ministeriet har utarbeidet en liste over 110 medikamenttyper og 123 typer medisinsk utstyr som Gaza behøver. Myndighetene regner med å slippe opp for flere typer medikamenter i løpet av de neste månedene.

De mye omtalte lettelsene av blokaden har kke ført til at flere forsyninger slipper inn i området. Gaza er nå er i ferd med gå tom for medisiner til behandling av barn, samt mot sykdommer som kreft, epilepsi, hemofili og talassemi.

Kjemper for livet

– Døden har blitt rutine, forteller en ung kvinne fra byen Jabaliya, nord på Gaza-stripen, mens hun venter i korridoren på barnesykehuset Al-Nasser i Gaza by. Ved siden av henne kjemper foreldrene til toåringen Israa Tabsh for å redde livet til barnet sitt, som er født med en hjertefeil.

– Vi har ventet i ukevis for å få tillatelse til å reise ut av Gaza, slik at Israa kan få den hjerteoperasjonen hun trenger, forteller faren, Fayez Al-Tabsh.

Behandlingen er tilgjengelig ved sykehuset Al-Maqased i Øst-Jerusalem, men familien Tabsh kommer seg ikke dit.

Nektes utreisetillatelse

I likhet med andre i samme situasjon trenger familien først en utreisetillatelse, og deretter en økonomisk garanti fra helseministeriet på Vestbredden om dekning av alle utgifter. Hamas-regjeringen i Gaza har ingen innflytelse over helseministeriet på Vestbredden, som ligger under den Fatah-ledede administrasjonen i Ramallah.

For de fleste pasienter er det praktisk talt umulig å få en slik garanti.

– Du må ha forbindelser, forteller en 53 år gammel kvinne som venter på garanti for sønnen sin.

– Vi sitter fast mellom korrupte tjenestemenn og døden.

Elendige lagringsforhold

Syke i Gaza er også avhengige av myndighetene på Vestbredden for å få mange av de medisinene de trenger.

– I 2010 har de palestinske myndighetene i Ramallah gitt Gaza bare 22 prosent av medikamentene som befolkningen trenger, forteller dr. Boursh.

– Leveransene blir stadig mindre. I 2008 fikk vi 50 prosent, og 49 prosent i 2009.

De medisinene som faktisk slipper inn, og i tide, er vanskelige å ta vare på. Ved det gamle medisinlageret Al-Ghifari i Gaza by lekker anlegget medisinsk væske.

– Det er rottene, forteller vaktmesteren.

– De kommer seg inn i væskeposene og forårsaker lekkasje. Rottene får medisinen, og pasientene likkistene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy