JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Magisk alderdom

Når sirkusdirektør Knut Andreassen (82) entrer scenen, blir det stille. Nervøst stille, for han får ikke fram ett ord. Så drar han ­huskelappen opp fra lomma. Sakte går det opp for publikum at det er en del av skuespillet.

2013100314501820131216235445

titti.brun@fagforbundet.no

Tilbake i øvingslokalet i Porsgrunn sentrum sprekker sirkusdirektør Andreassens hvit­malte ansikt opp i et stort smil.

– Vi spiller en gjeng avdankende sirkusartister. Vi er jo forferdelig barnslige når vi later som om vi glemmer replikker, linedanseren faller av lina som ligger på gulvet og klovnen går med rullator. Men vi har en historie og en stemning å formidle.

Seniorressursen

Prosjektet «Seniorressursen» tar i bruk aktive pensjonister som har lyst til å bruke sin tid og sine evner til å være en ressurs i kulturlivet.

Vibeke Lie er leder i frigruppa Teater Prospero, en av kulturbedriftene som har nytt godt av mentorordingen Porsgrunn kommune tilrettelegger. I ett år hadde hun sin seniormentor som samtalepartner mens hun utviklet sin kulturbedrift. Seniormentorene er pensjonister som stiller med tidligere arbeidserfaring og kunnskap fra bedriftsledelse.

Gammel-sirkus

Ett av Lies prosjekter er rettet mot seniorer både som aktive deltakere og som publikum: Å lage teater sammen med seniorer og opptre for både unge og gamle. Nå har truppen snart spilt hundre forestillinger på sykehjem og kulturarrangementer i flere grenlandskommuner.

– Vi har det gøy. Spesielt når det er barnehager til stede på sykehjemmene vi opptrer på, stiger forventingen raskere og latteren kommer fortere, sier linedanser Marit Krätzel (67), nysminket og med armen i fatle.

– Før andre prøvedag ødela hun armen, men vi fant ut at en linedanser med armen i fatle bygde karakteren enda bedre, forklarer Vibeke Lie og José Maria Lopez. Sammen driver de frigruppa Teater Prospero.

Sterke møter

En av de sterkeste opplevelsene var en kveldsopptreden som ble holdt sammen med de unge danserne i Grenland dansekompani.

– Etter forestillingen kom en ung gutt bort med tårer i øynene. Han sa han hadde fått et minne for livet. Han fattet plutselig at vi gamle har levd rike liv, og at han hadde gått glipp av noe når han ikke hadde blitt bedre kjent med sin mormor. Nå var hun død, forteller linedanser Marit.

Kulturelt livshjul

Seniorressursens «Mentorer for kulturbedrifter» startet på initiativ fra kulturavdelingen i Porsgrunn kommune i 2010. Med støtte fra Telemark fylkeskommune er det etter hvert utvidet til å omfatte også Skien og Bamble. Målet er å utnytte ressurser til gjensidig glede for kulturbedrifter og aktive eldre. Samt en kobling mellom kultur, eldre og helse.

– Vi får et økende antall nye pensjonister framover. Mange er engasjerte, har bred fagkunnskap og er interessert i kultur. Vi ønsker å ta i bruk all denne energien, både som deltakere og publikum. Vi tar i bruk eldre som mentorer som hjelper nyetablerte kulturbedrifter til å overleve i markedet, sier rådgiver Gunnar Thuve i kulturetaten i Porsgrunn.

Lager nye nettverk

Thuve peker på at alle er enige om at forebygging av ensomhet og passivitet er sunt, og at kulturbedrifter tilfører samfunnet sunn energi. Regjeringens plan Fra Gründer til kulturbedrift legger vekt på at kulturnæringene har egenskaper som også er viktige for at norsk næringsliv skal lykkes.

– Problemet er økonomien; dessverre er skottene mellom kultur, næring og helsebudsjett tjukke. Det fins masse ressurser blant folk, men det må organiseres. Vi ønsker å bygge nye spennende nettverk mellom frivillige og kulturmarkedet, og på tvers av alder, sier Thuve.

Latter i måneskinn

Tilbake i øvingslokalet er José Maria Lopez i gang med instruksjonen: Løft blikket med stum lengsel mot månen. Hold et litt tåpelig smil. På magisk vis skinner månen sitt hvite lys i kjellerlokalet.

Helt til Marits maske sprekker i en lykkelig latter.

– Det eneste som er forbudt, er å si nei til å prøve. Vibeke pleier å si: Bare prøv; hvis det blir feil, så er det min skyld. Og da gjør det jo ikke noe om jeg driter meg ut, skogrer Marit.

Før sommeren la regjeringen fram handlingsplanen Fra gründer til kulturbedrift. Den påpeker at kulturnæringene har mange av egenskapene som trengs for at norsk næringsliv skal lykkes med å være innovativt og omstille seg. Planen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Planen inneholder 33 tiltak; alt fra å etablere et kunnskapssenter for kulturnæringene til økonomisk støtte til samarbeid mellom kultur og reiseliv.

Satsingen innebærer støtte til kompetanseutvikling, mentortjeneste for kulturgründere og til å styrke nettverk og samlokalisering av kulturaktører.

Den kulturelle skolesekken er en landsdekkende ordning for å bringe kultur ut i skolene.

Den kulturelle bæremeisen bringer kulturopplevelser til barnehager.

Den kulturelle spaserstokken skal sørge for kulturformidling til eldre på arenaer der de befinner seg og øke samarbeidet mellom kultursektoren og omsorgssektoren.

Den kulturelle nistepakka er kulturformidling i arbeidslivet, f.eks. kulturinnslag i lunsjpauser på arbeidsplassene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy