JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheim har fire livsgledesykehjem

Alle byens sykehjem skal være livsgledesykehjem i 2015. Livsglede for eldre samarbeider også med sykehjem i Arendal, Grimstad og Mandal for at sykehjem der kan blir sertifisert som livsgledesykehjem.

2012061314493320131214182953

karin.svendsen@fagforbundet.no

Den lille hagen er full av festkledde beboere, pleiere, pårørende og frivillige. Hvite duker og friske syriner på alle bord. Selv om været er like skiftende på Buran som i resten av Trøndelag, skinner sola alltid på sommerfesten. Bare én gang måtte de droppe utegrillen og flytte festen inn.

– Vi følger nøye med på langtidsvarselet, og flytter festen om været ser ut til å bli dårlig, forklarer Tanja Hopsø, fagkoordinator på Buran helse- og velferdssenter i Trondheim.

Store begivenheter hele året

Kurs- og fagdager for ansatte og fellesaktiviteter for beboerne er plotta inn på årshjulet på Buran; blant annet sommerfesten i juni og solfesten i februar.

– På solfesten markerer vi at nå kommer snart sola tilbake for fullt. Da er alt gult; dukene, blomstene og stearinlysene, forteller Tanja Hopsø.

Selv om sykehjemmet er gammelt og trangt, har de satt av et rom til kasser med rekvisitter for de forskjellige årstidene og festene. Her er kasser for jul, påske, faste og bevegelige høytider og høytidsdager i tillegg til alle årstidene. Duker og pynt i alle farger har pleierne samlet sammen og tatt med gjennom mange år.

– Slik får vi årets rytme inn på sykehjemmet, sier Hopsø.

Hverdagens gleder

– Men det aller viktigste på et livsgledesykehjem er de små hverdagsgledene, understreker fagkoordinatoren.

Ett av de faste innslagene i hverdagen er lange frokoster med mye god mat. Et par dager i uka samles de som har størst glede av et sosialt måltid, til felles frokost sammen med aktivitøren Birgit Lunke. Bordet er alltid pyntet etter årstida. De fleste både smører brødskivene og spiser selv.

Aktivitøren sitter sammen med beboerne. Hun lytter og observerer. Og hun behersker kunsten å ta tak i det som skjer akkurat nå – og bruke det. Med hennes hjelp kommer praten i gang. Og den flyter etter hvert av seg selv. Et par av damene kommer så godt i gang at aktivitøren kan trekke seg tilbake for en stund. Av og til dukker det opp et tema som Birgit plukker opp for å engasjere flere.

De gamle husker da hirden gikk gjennom gatene under krigen.

– Vi ble kasta ut av skolen fordi hirden skulle bruke den, minnes en av dem.

En annen gikk to mil sammen med alle vennene for å komme på fest i Melhus. Nesten hver lørdag i hele ungdomstida.

Den første gikk på Almas danseskole i byen. Det visste ikke Birgit, og hun lurer på om flere gikk der.

– Å ja, Alma var ei stor dame, men lett på foten, får vi vite.

Tida flyr i godt lag. Klokka nærmer seg 11, og folket er forsynt. Birgit blåser ut stearinlysene før hun finner fram avisa. Nå er det tid for oppdatering for dem som har krefter igjen etter to timer rundt frokostbordet.

Bruker byen

I tillegg til årshjulet som viser planlagte fellesaktiviteter for hele året, har de også en livsgledekalender på Buran. Hver tredje måned har de ansatte et planleggingsmøte hvor de plotter inn små og store aktiviteter for alle beboerne. Aktivitetene blir bestemt på grunnlag av kartlegging av hver enkelt beboers behov. På denne kalenderen står også hvem som har ansvar for alle de forskjellige aktivitetene.

– Vi har for eksempel to menn med tilknytning til sjøen. Når vi har elever og studenter inne, kan primærkontaktene ta med de to ned og spise frokost på Hurtigruta som ligger ved kai to timer hver formiddag, forteller Tanja Hopsø.

– Og en av damene våre er mer enn vanlig interessert i klær og sko. For henne er det fint å kunne ta en tur til byen og kikke i utstillingsvinduene.

På livsgledekalenderen plotter de derfor gjerne inn en frokost på Hurtigruten for de to herrene og en handletur for den moteinteresserte damen.

– Det gjelder å bruke ressursene deres og legge mest mulig vanlige aktiviteter inn i hverdagen, sier Tanja.

Derfor tar de en tur på byen når noen trenger noe nytt – eller en tur til torget for å kjøpe is når sommeren kommer.

Hverdag og helg

Tanja Hopsø legger ikke skjul på at hun gjerne skulle hatt større variasjon og mer lukt av matlaging enn det som er mulig når all mat kommer fra et sentralkjøkken.

– Vi får ikke den daglige matlukta og stemninga som følger med matlaging. Det blir omtrent som å spise Fjordland hele året, tror hun.

Men på Buran prøver de å kompensere for ensformigheten med mye godt pålegg, egg og bacon til frokost og hyppige unntak fra maten fra sentralkjøkkenet.

– Når helsefagelevene kommer, lager de gjerne boller og kakao. Og en gang hver høst lager elevene grønnsakssuppe sammen med beboerne. Dessuten har vi hjemmelaget pizza og vin i helgene. Da pynter vi også med hvite lys og duker, forteller Tanja.

I helgene samles mange foran en innleid film.

– TV virker bare forvirrende for de aller fleste. Vi viser heller en film. Og så serverer vi potetgull og brus. Når vi har funnet en film som engasjerer, sitter de pal og følger med.

Alltid velkommen

Fagkoordinatoren brenner for de gode øyeblikkene, og setter seg gjerne ned og prater med beboerne. Når hun har mulighet, går hun inn på stua eller kjøkkenet for å være sammen med beboerne.

Alle dører står åpne så sant de ansatte ikke sitter i møte.

– Det er en modningsprosess å bli et livsgledesykehjem. Men her har alle ansatte vært med fra første dag. Og vi som arbeider her, ser at alle aktivitetene ikke bare gagner beboerne. Vi får det også mer artig på jobb, mener Tanja Hopsø.

Tanken bak livsgledesykehjem er at naturlige aktiviteter bringes inn i beboernes hverdag. Aktiviteter legges inn i individuelle planer på bakgrunn av hver enkelt beboers ressurser, interesser og behov. Oppfyllelse og avvik blir dokumentert ved hjelp av et verktøy for elektronisk dokumentasjon som er utviklet på Buran.

For å bli sertifisert som livsgledesykehjem må beboerne får mulighet til å møte barn og unge, de kan få frisk luft, de opplever nærhet til årstidene, og sykehjemmet tilbyr hyggelige måltider.

Ansvaret for å videreutvikle et sykehjem som er sertifisert som livsgledesykehjem ligger ikke på ledernivå, men hos en av de ansatte som er i pleie. Pleieren med denne funksjonen har, gjerne sammen med flere kollegaer, gått ti dager på Livsgledeskole med en avsluttende eksamen. På Buran er en hjelpepleier ansvarlig. Her har ti ansatte tatt eksamen på Livsgledeskolen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy