JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det er grenser for hvor mye offentlig ansatte skal tåle på jobb

2017051512062120230821171436
TRUSLER: Mange opplever kraftige trusler på jobb. Dette er noen eksempler.

TRUSLER: Mange opplever kraftige trusler på jobb. Dette er noen eksempler.

De gjør bare jobben sin, men lever med drapstrusler og trakassering omtrent daglig. Er det tilfeldig at mange av dem jobber i det offentlige? spør Fagbladets redaktør.

hege.bakken@fagbladet.no

Det er nesten ikke til å tro, det som kommer fram når ansatte rundt omkring i landets kommuner begynner å fortelle hva de får slengt etter seg av trusler og hatmeldinger.

Og det er ikke bare parkeringsvaktene det går ut over, selv om de er blant de mest utsatte. Barnevernsansatte har blitt en særlig utsatt gruppe for hat og trusler. Det foregår både ansikt til ansikt, på e-post og ikke minst på en egen Facebook-gruppe kalt «Vi som hater barnevernet».

For noen er drapstrusler en del av hverdagen på jobb

Også ansatte på byggesaksavdelinger, på de kommunale badene og på Nav gjennomgår mye av det samme. Bare fordi de gjør jobben sin.

Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt oppgir hele 203.000 ansatte at de har vært utsatt for vold eller trusler om vold i forbindelse med jobben i løpet av det siste året. Og mye tyder på at problemet har økt.

– Når det blir vanskelig å rekruttere til barnevernet, må Fagforbundet gjøre noe

I det seneste nummeret av Fagbladet møter du noen av dem som har opplevd å bli truet. Vi har også møtt ansatte som ikke tør å stå fram, enten i frykt for enda flere trusler, eller fordi sjefen har stoppet dem av hensyn til etatens omdømme.

Men det er viktig at disse historiene kommer fram. At vi får vite hva som foregår og hvor ille det faktisk er. Det er nemlig grenser for hva kommunalt ansatte skal tåle på jobb. De er satt til å gjøre en jobb på vegne av fellesskapet, men opplever at de er fritt vilt. Det er også grunn til å spørre om det er tilfeldig at mange av dem som utsettes for denne sjikanen, jobber i det offentlige. Om det er et uttrykk for en mistillit til systemer og eliter, slik vi har sett det i USA og Europa.

Derfor må vi alle bli flinkere til å ta dette på alvor. Det hviler også et spesielt ansvar på arbeidsgiver og til syvende og sist politiet.

Flere barnevernsansatte blir drapstruet og hetset

Arbeidsmiljøloven skal blant annet «sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger».

Og i straffeloven står det følgende:

«Den som ved vold eller trusler påvirker en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate å foreta en tjenestehandling, eller søker å oppnå dette, straffes med bot eller fengsel inntil 3 år» og «den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot».

Økt bevissthet om disse formuleringene er i alle fall et sted å starte.

Wenche løp for livet – pasient løp etter med kniv (Fagbladet)

Les flere innlegg på fagbladet.no Meninger

Det er viktig at disse historiene kommer fram.

Hege Breen Bakken, ansvarlig redaktør, Fagbladet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy