JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

8. mars:

Jeg valgte å bli hjelpepleier fordi jeg ville gjøre en forskjell for mennesker som sårt trenger det. Det blir vanskelig å få til uten en stabil jobb.

2019030614170020230821171436
AKSEPTERER IKKE: Vi skal ikke akseptere at kvinnen jobber deltid fordi mannen tjener mer eller fordi kvinnens jobb er for tund til å klare å jobbe fem dager i uka, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

AKSEPTERER IKKE: Vi skal ikke akseptere at kvinnen jobber deltid fordi mannen tjener mer eller fordi kvinnens jobb er for tund til å klare å jobbe fem dager i uka, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Med likestilling vil vi kunne få en heltidskultur og slutt på tvungen deltid. Problemet er at vi enda ikke har likestilling i Norge.

Hjelpepleier

Det er 2019, og 30 år gamle meg kan med hånden på hjertet si at vi ikke har likestilling i Norge. Ikke her, ikke i Europa, ikke i verden.

Vi sier ofte at vi har kommet langt i Norge. Det sa de helt sikkert også i 1913, da kvinner fikk stemmerett på lik linje som mennene. Hvis vi sammenligner oss med kvinnene som levde for 100 år siden, kan vi selvfølgelig si at vi har kommet langt. Men vi lever nå, i 2019, og vi har ikke kommet langt nok.

Full krangel før lønnsoppgjøret: – Fellesforbundet setter lavtlønte kvinner opp mot industriarbeiderne, sier rystet leder av Norges største fagforbund

Frivillig og ufrivillig

Skal vi vurdere hvor likestilt vi kvinner er i Norge, må vi sammenligne oss med mennene. Fortsatt i 2019 har kvinner mindre lønn enn menn, og det er flest kvinner som jobber ufrivillig deltid.

I kampen om likestilling diskuteres ofte frivillig og ufrivillig deltid. Vi som kjemper for lovfestet rett til heltid, blir ofte møtt med argumenter om at det finnes de som vil jobbe deltid eller ikke kan jobbe heltid. Det forstår vi godt, og vi skal selvfølgelig tilrettelegge for de som av helsemessige årsaker trenger en slik hverdag.

Det vi derimot ikke skal akseptere, er at kvinnen skal jobbe deltid fordi mannen tjener mer eller fordi kvinnens jobb er for tung til å klare å jobbe fem dager i uka.

Dette er tvungen deltid, ikke frivillig deltid. Med likestilling vil vi kunne få en heltidskultur, slutt på tvungen deltid og lik lønn for likt arbeid.

I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Vanskelig å planlegge

Det er store forskjeller på kvinne- og mannsdominerte arbeidsplasser. Vi hører for eksempel aldri om en som jobber i politiet som har en stilling på 16,3 prosent. Men vi hører ofte om helsefagarbeidere som har slike stillinger.

Slike stillinger kan ofte fylles opp med ekstravakter, men da blir du ansatt som ringevikar. Det vil si at du plutselig kan få en telefon dagen før eller samme dag med spørsmål om du kan jobbe. Da er det vanskelig å planlegge hverdagen. Og så vil du jo aldri få lån til bolig. Og pensjonen din blir veldig utsatt.

Deltid er ikke bare utfordrende for arbeidstakeren, men også for de som møter arbeidstakeren i hverdagen. De får gjerne et nytt ansikt inn til seg hver dag, en person som vet lite om deres sykdomsbakgrunn og deres nærmeste. Det er ikke bra når det de trenger er faste og trygge rammer.

Lene jobber ufrivillig deltid og ønsker seg fast stilling. Nå får hun støtte fra Arbeiderpartiet

Går ikke ut på dato

Jeg valgte å bli hjelpepleier fordi jeg ville gjøre en forskjell for mennesker som sårt trenger det. Det blir vanskelig å få til uten en stabil jobb. Mye kan forandre seg på arbeidsplassen i løpet av en uke, og mye tid går bort til å måtte lese seg opp hver gang jeg kommer på jobb.

Kvinnedagen 8. mars er en internasjonal dag som ikke går ut på dato før vi har likestilling i alle verdens land, men da må vi starte lokalt. Å jobbe fram lik lønn for likt arbeid og en heltidskultur for både kvinner og menn vil hjelpe likestillingen langt på vei her i Norge.

Kvinnedagen 8. mars er en internasjonal dag som ikke går ut på dato før vi har likestilling i alle verdens land, men da må vi starte lokalt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy