JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

Vi kan ikke felle en dom over kommunereformen før sammenslåingene har trådt i kraft

2019071113100020230821171436
HENGER IKKE SAMMEN: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland mener at vekst og nedgang i administrative årsverk i kommunene, ikke kan knyttes til kommunereformen.

HENGER IKKE SAMMEN: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland mener at vekst og nedgang i administrative årsverk i kommunene, ikke kan knyttes til kommunereformen.

Colourbox

Kommunereformen skal sikre gode og likeverdig tjenester til innbyggerne, helhetlig samfunnsutvikling, bærekraftige og økonomisk solide kommuner og et styrket lokaldemokrati.

Kommunal- og moderniseringsminister

Fagbladet skriver, basert på NTB og et oppslag i Klassekampen, at kommunereformen har ført til mer byråkrati og viser til utviklingen i perioden fra 2015 til 2017. Dette var før Stortinget i det hele tatt hadde vedtatt hvilke kommuner som skulle slås sammen.

Det som er rimelig sikkert, er at vekst og nedgang i administrative årsverk i kommunene i denne perioden ikke kan knyttes til kommunereformen, men andre forhold som kan være forskjellig for den enkelte kommune.

Gode og likeverdige tjenester

Selvsagt er det å slå sammen to eller flere kommuner en krevende øvelse. Du skal tross alt drifte to eller flere kommuner samtidig som du bygger en ny. Da er det naturlig og helt forventet at kommunene i en sammenslåingsprosess får en midlertidig økning i administrativt ansatte.

Kommunereformen skal sikre gode og likeverdig tjenester til innbyggerne, helhetlig samfunnsutvikling, bærekraftige og økonomisk solide kommuner og et styrket lokaldemokrati. Å spare penger og kutte stillinger har aldri vært et uttalt mål med reformen.

Opprøret i Finnmark: «Paradokset er at folk her oppe har stemt på denne regjeringa»

Det koster penger

Erfaringene fra kommunereformen i Danmark viser at de sammenslåtte kommunene etter 2007, har opplevd at de administrative utgiftene har gått markant ned sammenlignet med kommunene som ikke ble slått sammen. Det er penger kommunene nå kan bruke på bedre tjenester til sårbare grupper.

Ja, det koster penger og ressurser for kommunene å gjennomføre en sammenslåing. Det er derfor vi dekker engangskostnader til kommuner som skal slå seg sammen. Totalt i kommunereformen har vi utbetalt over 1,4 milliarder kroner i støtte.

Altfor mange små kommuner

Vi kan ikke felle en dom over kommunereformen før sammenslåingene har trådt i kraft. Det håper og tror jeg de fleste forstår.

Problemet her i landet er ikke at kommunene våre blir større. Problemet er at vi har altfor mange små. Vi trenger sterkere kommuner som kan gi de tjenestene som folk har krav på.

Om noen år tror jeg vi i Norge vil se en liknende utvikling som i Danmark. Dette vil gi bedre tjenester for innbyggerne, og det er tross alt det viktigste.

Vi trenger sterkere kommuner som kan gi de tjenestene som folk har krav på

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy