JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsmiljøloven er ikke skrevet for dem som jobber for anbudsvinnere

Per Flakstad

– Vi bussjåfører opplever at arbeidsgiveren ikke har innflytelse over det som bestemmer vår arbeidshverdag og vårt arbeidsmiljø, skriver bussgruppa i Vestnorsk Transportarbeiderforening i et blogginnlegg.

2016120214033720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Omtrent samtidig skriver LO-leder i Trondheim og tillitsvalgt i Fagforbundet, John-Peder Denstad, et annet blogginnlegg om alle bussjåførene som ikke har noe sosialt sted å spise, men som ofte sitter alene med maten sin i hvilebuene.

Les Denstads blogginnlegg: Spisepauser må avholdes på større fellesarealer – ingen spisepauser på hvilebuer

Dette er, ifølge Denstad, usosialt og dårlig for arbeidsmiljøet og samholdet blant sjåførene. Han mener arbeidsmiljøloven har krav om tilrettelegging slik at arbeidsplassen kan utvikles til en lærings- og utviklingsarena, og i en slik sammenheng mener han at blant annet spisepausene spiller en viktig rolle.

Les også: Bussjåfører vil ha tissepause inn i tariffavtalen

Forebygger arbeidsmiljøproblemer

Denstad mener også at kontakt og kommunikasjon med andre ansatte på arbeidsplassen forebygger arbeidsmiljøproblemer, og han mener bedriftene har en form for aktivitetsplikt for å forhindre isolasjon blant de ansatte.

Representantskapet i LO Trondheim støtter bussjåførenes tillitsvalgte i arbeidet for at sjåførene skal kunne spise i større fellesarealer. Sjåførenes fagforeninger har utarbeidet 40 krav om sosiale forhold som førermiljø, depot og hvilebuer som de ønsker å få inn i framtidige anbudskontrakter.

Bussjåfør med bukse og hijab: Aisha får kjeft fra både somaliere og nordmenn

– Busselskapene bestemmer ikke

Og nettopp anbudssystemet er noe som skaper frustrasjon blant mange bussjåfører. I blogginnlegget fra bussgruppa i Vestnorsk Transportarbeiderforening skriver de at de har tatt opp saker de mener er brudd på arbeidsmiljølovens intensjoner og bestemmelser med arbeidstilsynet, men at tilsynet ikke har hatt sterk nok hjemmel til å vedta pålegg til andre enn dem som har direkte arbeidsgiveransvar, det vil si busselskapet.

Les hele blogginnlegget: Arbeidsmiljøloven er ikke skrevet for bussjåfører og andre deler av dagens arbeidsliv

Problemet er bare at det ikke er busselskapene som bestemmer sjåførenes arbeidshverdag. Den er svært detaljert beskrevet i anbudene fra oppdragsgiverne, og sjåførenes arbeidsgivere er bundet av anbudskontraktene.

Hjertesukk: – En bussjåfør har nesten ikke tid til å være blid

Blir ikke beskyttet av arbeidsmiljøloven

Dermed beskytter ikke arbeidsmiljøloven svært mange arbeidstakere slik den er ment å gjøre, mener de.

– Som arbeidstakere har vi ingen plass i kontraktsmøtene mellom oppdragsgivere og våre arbeidsgivere eller i andre formelle arenaer der våre saker kan tas opp, skriver de i blogginnlegget.

Siden kollektivtransport i utgangspunktet ble driftet i offentlig regi, eier fortsatt oppdragsgiverne, for eksempel fylkeskommunene, busstasjoner og terminalbygg.

– Vi kan for eksempel klage på toalettforholdene. Men vår arbeidsgiver kan ikke gjøre annet enn å ta det opp med oppdragsgiver og håpe på en snarlig løsning, skriver de.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy