JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fafo-rapport om fagbrev for voksne

Fagbrev-ordning demper sosiale forskjeller

SUKSESS: Praksiskandidatordningen har vært en suksess. Det gir frafalne elever mulighet til å skaffe seg fagkompetanse i mer moden alder.

SUKSESS: Praksiskandidatordningen har vært en suksess. Det gir frafalne elever mulighet til å skaffe seg fagkompetanse i mer moden alder.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Å la voksne ta fagbrev har vært en suksess. Siden 1998 har 170.000 personer over 25 år gjort det.

2017012713414520230821171436

hanne@lomedia.no

Både LO, NHO og kunnskapsministeren er enige om at ordningen med praksiskandidater skal fortsette. Hele to tredeler av de som benytter ordningen fullfører da videregående opplæring (vgo) for første gang. For de som er lærlinger etter 25 år, fullfører 52 prosent vgo for første gang.

Ifølge forskere ved Fafo og Frischsenteret, som la fram rapporten «Voksne som tar fagbrev» på en Fafo-frokost i morges, har praksiskandidatene samme familiemessige bakgrunn som de som faller fra videregående skole. Dermed er ordningen med på å følge opp folk som er på grensen til ikke å få fullført videregående opplæring.

Nå kan fagarbeidere søke bachelor-studier

Sosial bakgrunn avgjør

Det er en sammenheng mellom familiebakgrunn og utdanningsnivå. Har du foreldre med lang utdanning, er sannsynligheten større for at du også tar lang utdanning. Har du foreldre uten utdanning er sannsynligheten stor for at du velger det samme. Å få muligheten til å ta fagbrev i voksen alder der dermed med på å dempe sosiale forskjeller. Det er også med på øke inntektene dine, samt gi deg nødvendig kompetanse i arbeidslivet.

Forskerne har sett på kullet som ble født i 1973 og som rundet 40 år i 2013. Ved 20 år hadde 60 prosent fullført vgo. Ved 25 år hadde andelen økt til 73 prosent og deretter økte det til 83 prosent. 134.222 fullførte som praksiskandidater og 34.837 som voksne lærlinger, viser rapporten.

«Jeg må gå så langt at jeg på det sterkeste vil fraråde alle å bli helsefagarbeider. Dette yrket er rett og slett en stor bløff!»

Suksess

Arbeidslivets parter er enige om at voksnes mulighet til å ta fagbrev er viktig for den enkelte og for samfunnet, og at praksiskandidatordningen har vært en suksess.

LO-sekretær Trude Tinnlund påpeker at det er viktig at utdanningsordninger for voksne er knyttet til arbeidsgiverforholdet. Det innebærer fast ansettelse.

Seniorrådgiver Kristian Ilner fra NHO mener det er viktig ata arbeidsgiverne forstår at fagbrev for voksne ikke bare betyr økte lønnsutgifter for bedriften, men også gjør de ansatte omstillingsdyktige og mer produktive.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er opptatt av at systemet blir mer fleksibelt, uten aldersgrenser, slik at det skal være mulig å motta offentilg støtte mens man fullfører videregående utdanning.

• Følg oss på Facebook

Voksne som tar fagbrev

Notat som er en publikasjon fra prosjektet «Adult Learning, Vocational Skills and Labour Market Outcomes». Samarbeidsoprosjekt mellom Fafo og Frischsenteret av forskerne Bernt Bratsberg, Torgeir Nyen og Oddbjørn Raaum.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy