JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskere fastslår: Brannkonstabler får kreft langt oftere enn folk flest

RAMMES OFTERE: Kreftregisteret har nå konkludert. Brannkonstabler er oftere rammet av kreftsykdommer, til tross for at de har gjennomsnittlig bedre helse.

RAMMES OFTERE: Kreftregisteret har nå konkludert. Brannkonstabler er oftere rammet av kreftsykdommer, til tross for at de har gjennomsnittlig bedre helse.

Colourbox.com

Brannkonstabler selv har mistenkt det lenge. Nå er det fastslått av Kreftregisteret i Norge; hver fjerde brannkonstabel rammes av kreft.

2016102807421820230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Etter initiativ fra Fagforbundet og organisasjonen Brannmann mot kreft, tok Kreftregisteret tak i mistankene. Nå foreligger rapporten. Kreftregisteret har gransket 2579 brannkonstabler som var ansatt i brann- og redningsvesen fra 1961 til 2005. Den viser at brannkonstabler har 20 prosent høyere risiko enn folk flest til å få kreft. Hver fjerde rammes.

Brannmann: – Jeg fikk kreft av røyk og sot

Skal forske i sammenhenger

Fagforbundet har satt sterkt fokus på kreftfaren i brannyrket de siste årene, både med erstatningssaker for brannkonstabler rammet av kreft, endring av rutiner og for å få bygd lokaler med rene og skitne soner.

Med denne rapporten er det banet vei for neste forskningsprosjekt; å påvise sammenhengen mellom yrkesutøvelsen som brannkonstabel og kreft. Prosjektet starter neste år, men det trengs mer penger. Det er allerede samlet inn om lag en million kroner. LO og Fagforbundet sentralt har bidratt med 300.000 kroner hver – totalt 600.000 kroner. I tillegg har Norsk brannmannsforum bidratt med i overkant av 200.000 kroner, og organisasjonen Brannmenn mot kreft har samlet inn 100.000 kroner. Estimatet for et fullskala forskningsprosjekt er anslått å koste2,6 millioner kroner.

– Flere organisasjoner burde bidra til spleiselaget. For eksempel bør KS som arbeidsgiver kjenne sin plass. Vi venter på svar fra dem, opplyser leder av Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen.

– Vi har hatt for mange begravelser

Tidligere leder av Norsk Brannmannsforum, nå pensjonist, Dag Skaseth, har tilbrakt utallige timer gjennom mange år med å samle fakte, utenlandske undersøkelser og informasjon for å gjøre arbeidshverdagen tryggere for brannkonstablene. Nå har han fått bekreftelsen for at de hadde rett.

– Når jeg treffer pensjonerte brannkolleger spør jeg ikke lenger om hvordan det står til. Jeg spør om de er friske. Skremmende ofte er svaret: Jeg har nettopp vært gjennom en kreftkur, sier Dag Skaseth. I likhet med de fleste brannkonstabler med lang fartstid, har han lenge hatt sterke mistanker.

– Vi har hatt for mange begravelser. Det har vekket mistanke, men det har vært umulig å fastslå at brannkonstabler er oftere rammet enn andre, påpeker han. Fagbladet informerte ham om Kreftregisterets funn i går ettermiddag.

– Det åpner helt klart for det neste prosjektet, å fastslå sammenhengen, kommenterer han.

Hedret for arbeid mot kreft

Forebygger skader

For om lag fem år siden tok fokuset på kreft i brannyrket seg kraftig opp. Siden den gangen har mye skjedd. Brannstasjoner er bygd om til rene og skitne soner og rutiner er lagt om.

– Det har skjedd en radikal holdningsendring for å reduserer eksponeringen, men det gjenstår fortsatt mye, forteller Skaseth, som nå setter fokus på arbeidsmetodene for å redusere eksponeringen ved selve brannstedet.

Bjørn Rønning som er leder av Norsk Brannmannsforum i dag, er enig i at mye fortsatt kan gjøres forebyggende.

– Arbeidstilsynet skal ha tilsyn ved 20 utvalgte brannstasjoner i Midt-Norge. Det er veldig bra, for forskjellene fra stasjon til stasjon er store. Det er også stor forskjell mellom deltidskorps og brannkorps med fulltids ansatte, påpeker Rønning.

Brannmann kjemper for erstatning

Vil bedre muligheter for yrkesskadeerstatning

Forsker ved kreftregisteret, Kristina Kjærheim, starter opp prosjektet for å finne årsakene til at mange får kreft, til neste år.

– Vi kan ikke helt se at hvert enkelt stoff brannkonstablene eksponeres for er farlig, men det kan se ut til at cocktailen av dette kanskje fører til ulike kreftformer, sier Kjærheim til NRK.

Selv om mange brannkonstabler rammes av kreft, er det bortimot umulig å få yrkesskadeerstatning. Så lenge norske forskere ikke har klart å påvise hvorfor så mange brannkonstabler her i landet blir syke, og kreft ikke er godkjent som yrkesskade, er det vanskelig å få yrkesskadeerstatning.

– Dersom vi nå finner bedre holdepunkter for at det er en sammenheng mellom kreft og yrkeseksponering, så må det bety noe for deres mulighet til å få erstatning, sier Kjærheim til NRK.

Samlet i kampen mot kreft

Når jeg treffer pensjonerte brannkolleger spør jeg ikke lenger om hvordan det står til. Jeg spør om de er friske.

Dag Skaseth, pensjonert brannmann og kreftforebygger

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy