JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartilederen frir til Fagforbundet

Jonas lover tidenes valgkamp for fagorganiserte

JONAS 1 og 2: Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok på landsstyremøtet til Fagforbundet onsdag, sammen med sin nærmeste rådgiver Jonas Bals.

JONAS 1 og 2: Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok på landsstyremøtet til Fagforbundet onsdag, sammen med sin nærmeste rådgiver Jonas Bals.

Kathrine Geard

– Ap er et parti for folk som lever av sitt ærlige arbeid, som går på jobb.

2017040612381720230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Arbeid er den røde tråden i valgkampen Arbeiderpartiet skal føre, opplyste partiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, da han i dag snakket til medlemmene i Fagforbundets landsstyre.

– Ambisjonen vår er at vi skal ha tidenes fagligpolitiske valgkamp. Arbeiderpartiet er et parti for folk som lever av sitt ærlige arbeid, som går på jobb. Hvis ikke vi får høy stemmeandel blant dem, da fortjener vi ikke å komme helt fram der hvor vi setter målet. Det å klare å få opp deltakelse og engasjement i en valgkamp som også handler om de faglige spørsmålene, det er et mål for oss, sa Støre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE VENNER: Jonas Gahr Støre gir Mette Nord en klem.

GODE VENNER: Jonas Gahr Støre gir Mette Nord en klem.

Kathrine Geard

Slik er Arbeiderpartiets nye program for arbeidslivet

Handler om hverdagen

Ap-lederen mener den røde tråden innebærer et lett gjennkjennelig Arbeiderparti.

Noen vil si det er litt kjedelig, trodde Støre, men det er han ikke enig i. For det handler om hverdagsrealitetetene.

– Det viktige for oss er arbeid, helse, skole, klima. De fire sakene. Men for å sette karakter på det, arbeid er den røde tråden.

– Du må avklare velferdskutt, Erna!

Alt handler om arbeid

Støre viser til at alt Ap ønsker å få til; bedre pleie, bedre omsorg, bedre hjemmetjenester, eller flere lærere for tidlig læringsinnsats, handler om arbeid. At vi har nok folk, at de er kvalifisert, og at de har jobber å søke til.

Støre trakk fram et møte med jenter som hadde gått helsefag i Stavanger. De var ferdig med praksis og trivdes i faget sitt, men hadde bare fire 20 prosent-stillinger å se fram til. Derfor vurderte en av dem å skifte til reiseliv. Ap-lederen beskrev det som tragisk at en ungdom som har tatt en god utdanning, som trives i jobben og som trengs i det hele tatt må vurdere å ta et slikt valgt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Arbeiderpartiet har gjort det helt eksepsjonelle, som aldri gjort i norsk rikspolitikk:  å gå til valg og si at vi vil foreslå økt skatt, sa Jonas Gahr Støre.

– Arbeiderpartiet har gjort det helt eksepsjonelle, som aldri gjort i norsk rikspolitikk: å gå til valg og si at vi vil foreslå økt skatt, sa Jonas Gahr Støre.

Kathrine Geard

De 50 rikeste får en milliard i skattelette fra Erna og Siv

– Velferdsstaten under press

Velferdsstaten er under press, med blant annet en voksende aldrende befolkning, og Støre la ikke skjul på at vi går inn i en ganske annen periode i årene som kommer, med et mer begrenset handlingsrom for å utvikle nye ting. Ap vil slå ring om det vi har.

– Arbeiderpartiet har gjort det helt eksepsjonelle, som aldri gjort i norsk rikspolitikk: å gå til valg og si at vi vil foreslå økt skatt. Alle statsvitere og folk som følger valg vil si at det er iallfall å gå langt ut på stupebrettet. Og du vet ikke engang om det er vann i bassanget altså, sier Støre som mener de har kommet fram til et bra opplegg.

– Fire av fem får lik eller lavere skatt på inntekt, ni av ti pensjonister blir ikke berørt av det, men de av oss med mest inntekt og formue, de kan betale mer, sier vi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FAGPOLITISK: Jonas Gahr Støre lovet landsstyret tidenes fagpolitiske valgkamp.

FAGPOLITISK: Jonas Gahr Støre lovet landsstyret tidenes fagpolitiske valgkamp.

Kathrine Geard

Støre holder døra oppe for Venstre

Trygghet også i arbeid

Når det gjelder arbeid er Ap opptatt av å si to ting. Det ene er det tradisjonelle budskapet om trygghet for arbeid. Altså kamp mot ledighet og en aktiv næringspolitikk. Det andre slagordet er trygghet i arbeid.

– Vi er nødt til å ta opp det som en hovedsak, fordi det vi møter nå ute på norske arbeidsplasser, er utrygghet for arbeid. Vi skal ikke komme dit at vi også får arbeidende fattige folk som har to og tre jobber for å få det til å gå opp. Men vi er jammen ikke langt unna i deler av det norske arbeidslivet. Derfor er arbeidet mot sosial dumping og mot arbeidslivskriminalitet et stort tema for oss. Vi har en stor liste på hva vi ønsker å gjøre med det, og vi skal bruke handlefriheten.

Støre understreket at han mener de som tror at hovedgrepet for å håndtere problemstillingene i arbeidsmarkedet er å kvitte seg med EØS-avtalen tar grunnleggende feil.

– Det viktigste er å kvitte oss med regjeringen i Oslo. Når det gjelder EØS handler det om å bruke handlingsrommet vårt langt mer aktivt. Være politiske myndigheter som tar tak og endrer ting i arbeidsmarkedet vi ikke vil ha. Det kan vi og det ønsker vi å gjøre både gjennom den politikken vi ønsker å føre mot EU og det vi gjennomfører hjemme.

– LO og Ap må presse på for mer åpenhet rundt TISA

Fire områder

Støre sier Ap legger vekt på fire områder innenfor feltet arbeid. Å skape arbeid med en aktiv næringslivspolitikk, som betyr satsinger i hele landet, å kvalifisere folk til å gå inn i jobber og gjennomføre et kraftløft for yrkesfagene "sånn at vi har de dyktige fagarbeiderne som er gullstandarden i det norske arbeidslivet". Ap foreslår også en kompetansereform for arbeidslivet som gjør det mulig å få oppdatering av kunnskap gjennom arbeidslivet. Sist, men ikke minst, er partiet opptatt av å få unge inn i arbeid ettersom antallet uføre øker jevnt og trutt. Blant menn i 30-åra er 15 prosent utenfor arbeidsmarkedet.

– Vi må prøve nye ting, og foreslår et forsiktig grep. De som er født etter 1990 og som mottar trygd og som kan jobbe noe, de skal møtes med en forventing om at de deltar og jobber det de er i stand til. I enden av det skal det ligge en offentlig jobbgaranti for at de kommer i aktivitet. Det må kommunene ta ansvar for.

Forskjellene øker

Støre mener dagens regjering øker forskjellene, og at de mislykkes på de viktigste områdene: I kampen mot ledigheten, i kampen for likestilling, og i kampen for trygt arbeidsliv.

– De sentraliserer makt og ressurser, og de øker med nesten kirurgisk presisjon forskjellene med skattekuttene.Vanlige folk har fått en tier om dagen, mens de som har mest har fått over 1000.

Han tror det faller i dårlig jord hos hotellrenholderen han fulgte en dag oppe på Clarion hotell på Gardermoen.

– Hun gjør et ærlig arbeid. Jobber turnus, og tjener 295.000. Hun klager ikke på det, men med tre barn er det et drøyt stykke. Og for henne å stå og høre budskapene om de skattekuttene, men den profilen... et eller annet sted må noe begynne å ryke.

Midlertidig lov

Når det gjelder det økende problemet med midlertidighet og korttidsjobber, kritiserte Støre dagens regjering for å ikke bare være passiv, men gjøre ting som bygger opp under det som er viktig å kjempe mot.

– 60 prosent av nye jobber i OECD er nå midlertidige korttidsjobber. I en sånn situasjon gjennomfører den norske regjeringen generell adgang til midlertidige ansettelser. Jeg sier igjen, det mest midlertidige med den loven er loven selv.

Velferdskjempar vart alvorleg sjuk som born: Blei sjølv redda av offentleg helsevesen

To uker til landsmøtet

Om to uker skal landsmøtet i Arbeiderpartiet debattere blant annet en lang liste "for å bekjempe løsarbeiderkontraktene, nullprosentkontrakter og en bemanningsbransje som noen ganger har bredt om seg slik at det ikke er vanlig vikarbransje som sørger for vikarer ved sjukdom, men som tar hele kjeden av jobber og dermed endrer karakteren."

– Dette vil vi forandre på, og vi vil ha en full gjennomgang av regelverket for inn og utleie, stramme inn. Og noe av det første vi skal gjøre er å avskaffe disse kontraktene som åpenbart er en uting i vårt ordnede arbeidsmarked, sier Støre.

Vil øke fradrag

Han trakk fram høy organisasjonsgrad som en viktig forutsetning for den norske arbeidslivmodellen. Og sa seg like engasjert for at en på jobb melder seg inn i et relevant forbund, som at bedriften melder seg inn i NHO.

– Men mens fradraget for å melde seg inn i NHO har fulgt en indeks, har fradraget for å melde seg inni fagforening stått stille eller blitt kutta. Vi kommer til å øke det fradraget, lover Støre.

– Ja, sånn betaler AP sine klienter, sier høyresiden. Det er en snever samfunnsanalyse. Dette her er en investering i at den norske samfunnsmodellen faktisk fungerer. Organisasjonsgraden vår er på vei nedover, folkens, den kommer til å passere 50 prosent med nedadgående kurs inn på 2020-tallet, om vi ikke klarer å snu det.

Fra salen manglet det ikke på både oppfordringer og beskjeder om hva Arbeidepartiet burde legge vekt på i valgkampen. Som å legge mest vekt på arbeid for alle, stoppe sosial dumping og utvikling mot klassesamfunn og større forskjeller, bevaring av lokalsykehus, innføre bedre tannhelsetjeneste, og være tydelige mot konkurranseutsetting. Fagforbundets leder, Mette Nord, ville ha " et tydelig Ap landet rundt, som sier nei til profitt i velferden".

Mørke skyer

Støre trakk på sin side inn den internasjonale situasjonen som en viktig del av valgkampstrategien. Fordi sammenliknet med foregående valg så veier "det internasjonale bildet tyngre inn på oss". Krig og ødeleggelser, ujevn fordeling av globaliseringens gevinster, økte spenninger, et arbeidsmarked i delvis oppløsning og framvekst av høyrepopulisme, var noe av det han nevnte.

– Jeg har sagt at vår dør står åpen til sentrum. Det er folk i familien som ikke er så glad for det. Men jeg sier ikke det bare på grunn av mandatene vi skal ha i 2017. Dette er et historisk strategisk viktig valg. Hvis vi skal demme opp for den høyrepopulistiske siden som biter fast i politikken så må vi ta et sånt skritt. Fordi de konservative partiene, de kristeligdemokratiske, de er ikke til å stole på. De velger allianse med de høyrepopulistiske partiene når de må.

− Flyktningstrømmen ingen trussel for norsk velferdsstat

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

17 metoder de kriminelle bruker for å unngå skatt, utnytte arbeidere og snylte på velferdsordninger

– De sentraliserer makt og ressurser, og de øker med nesten kirurgisk presisjon forskjellene med skattekuttene.Vanlige folk har fått en tier om dagen, mens de som har mest har fått over 1000

Jonas Gahr Støre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy