JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Disse tre står bak uttalelsen som tar til orde for at industrien får ut av LO dersom kongressen sier nei til konsekvensutredning av nordområdene. Fra venstre: Roar Abrahamsen (Fellesforbundet), Atle Tranøy (Fellesforbundet) og Dag Unnar Mongstad (Industri Energi)

Disse tre står bak uttalelsen som tar til orde for at industrien får ut av LO dersom kongressen sier nei til konsekvensutredning av nordområdene. Fra venstre: Roar Abrahamsen (Fellesforbundet), Atle Tranøy (Fellesforbundet) og Dag Unnar Mongstad (Industri Energi)

Helge Rønning Birkelund/ANB

Industrien truer med å skape sitt eget kartell utenfor LO hvis kongressen sier nei til konsekvensutredning.

2016103110260020230821171436

tips@fagbladet.no

– Det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja uten at konsekvensene for industri, sysselsetting og velferdsproduksjon er analysert, sier Roar Abrahamsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er leder for den største avdelingen i Fellesforbundet, Avdeling 5 på Vestlandet.

Fagforbundet vil verne Lofoten og Vesterålen

Vil starte prosess

Sammen med Dag Unnar Mongstad i Industri Energi, og Atle Tranøy fra Fellesforbundet la han en krigserklæring på bordet da LOs store olje- og gasskonferanse ble innledet i Bodø mandag morgen.

De tre mener et LO hvor symbolpolitikk fra offentlig ansatte og Handel og Kontor legger premissene for vår industripolitikk ikke, er «vårt LO».

– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre «vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund, heter det i uttalelsen.

• Følg oss på Facebook

Tanken er en samarbeidsarena som utvikler industripolitikk bygd på konsekvensanalyser og kunnskap utenfor LO.

Utgangspunktet for oljeopprøret er uttalelser fra Fagforbundet og Handel og Kontor, som går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Industrien beklager at enkelte LO-forbund ønsker å skape det de kaller usikkerhet om forutsigbarheten i landets ressurspolitikk.

– Det bidrar til å undergrave arbeidsplasser og fjerne utviklingsmuligheter. Konsekvensene er lite gjennomtenkt, hevder Abrahamsen, Tranøy og Mongstad.

Samtidig avviser de at Paris-avtalen forutsetter at Norge skal redusere eller slutte med olje- og gassvirksomhet.

– Tvert imot. Den effektive produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel er en del av løsningen. Vi forventer at det så snart som mulig igangsettes en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene. Selvfølgelig må dette baseres på norsk verdensledende teknologi som ivaretar hensynet til miljø, sikkerhet og ikke minst sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringen, heter det i uttalelsene tre har lagt fram for LOs olje- og gasskonferanse i Bodø.

LO-lederen står fast på å utrede Lofoten

Strid på kongressen

Det ligger med andre ord an til en intens maktkamp foran LO-kongressen i mai.

På den forrige kongressen var utgangspunktet noe av det samme. Kongressen vedtok til slutt å gå inn for en konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet i nevnte områder.

De tillitsvalgte har samme bønn til Arbeiderpartiet.

– En politikk bygd på symbolikk og uten konsekvensanalyse er ikke det vi trenger, heter det.

Timet konferanse

Aldri har den årlige olje- og gasskonferansen til LO vært bedre timet.

– Det har vært en spesiell og tung situasjon i bransjen. Vi slåss mot oljeprisfall, permitteringer og oppsigelser. Det er spesielt tøft når du i tillegg opplever at fagforeningskamerater slår beina under deg, sier leder av Los olje- og gassutvalg, Frode Alfheim til ANB.

LOs olje- og gassutvalg, er et samordningsorgan for Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, og FLT. I tillegg er Sjømannsforbundet med.

– Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja blir et hett tema foran LO-kongressen til våren. Denne konferansen vil gi en pekepinn på reaksjonen fra «uteapparatet» i næringen, som merker dette på kroppen. Konferansen er ekstra interessant nettopp på grunn av den interne debatten i LO, påpeker Alfheim.

Poenget med å legge konferansen til Bodø, er nettopp å vise hva som kan skje av verdiskapning på sokkelen i nord.

Blant annet er to statsråder på plass, Tord Lien (Frp) og Anniken Hauglie (H), i tillegg til Jonas Gahr Støre (Ap), Kristin Skogen Lund (NHO), Gerd Kristiansen (LO), Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk Olje og Gass) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri).

Leder i Fagforbundet, Mette Nord ønsker ikke å kommentere utspillet, men sier hun vil la prosessen i LO går sin gang før kongressen til våren.

Men LO-leder Gerd Kristiansen sier følgende til NRK:

– Jeg er sikker på at vi står med en god løsning når det gjelder Lofoten og Vesterålen etter kongressen i mai. Det er alltid diskusjoner i forkant av en LO-kongress. Vi har 25 forbund i LO og interessene er ulike, men kraften og styrken vår er at vi finner gode løsninger for alle når vi kommer til kongressen.

Si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

– LO kan få Ap til å snu om olje i Lofoten

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy