JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at de som jobber i ambulanse rustes for å møte vold og trusler

Hovedtillitsvalgt Thomas Renngård ved Prehospital Klinikk ved Oslo universitetssykehus krever mer kursing av ambulansearbeidere.

Hovedtillitsvalgt Thomas Renngård ved Prehospital Klinikk ved Oslo universitetssykehus krever mer kursing av ambulansearbeidere.

Bjørn A. Grimstad

Kapringen av en ambulanse forrige uke føyer seg inn i en stadig farligere arbeidshverdag for de ansatte, mener tillitsvalgt i Fagforbundet. I Oslo sentrum blir 8 av 10 ambulansearbeidere utsatt for vold eller trusler.

2019102910303320230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Jeg er dessverre ikke forundret over at ambulansekapringen kan skje, fordi vi stadig oftere blir utfordret ute på oppdrag, sier hovedtillitsvalgt Thomas Renngård ved Prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus.

Møter mye rus og psykiatri

Han mener hendelsen forrige uke, hvor en ambulanse blir kapret av en bevæpnet mann på Rosenhoff i Oslo, viser at arbeidshverdagen for ambulansepersonell blir stadig farligere.

– I dette tilfellet rykker de ut til et trafikkuhell. Det er et tilsynelatende vanlig oppdrag, men så utvikler det seg til å bli noe helt annet, sier han.

Det var tre ambulansearbeidere som forrige tirsdag opplevde at en bevæpnet mann tok kontroll over ambulansen de ankom ulykkesstedet med. Gjerningspersonen ble anholdt av politiet ikke lenge etterpå, etter en vill og farlig flukt gjennom Torshov.

– Dramatisk høye tall

I en fersk undersøkelse gjennomført av Oslo universitetssykehus svarer 8 av 10 ambulansearbeidere i Oslo sentrum at de har blitt utsatt for vold eller trusler i løpet av det siste året.

– Dette er dramatisk høye tall, som viser at vi jobber i et utsatt yrke. Vold, trusler og andre ubehagelige hendelser har blitt en del av hverdagen, sier Thomas Renngård

Han mener det brukes for lite ressurser på å trene ambulansepersonell slik at de kan håndtere personer som truer og er voldelige. Renngård ønsker seg flere handlingsverktøy for å deskalere farlige situasjoner og grunnleggende selvforsvarsteknikker.

– Vi har for lite kunnskap til å håndtere psykisk ustabile og utagerende personer. Derfor trenger vi mer opplæring og kursing, slik at vi settes i stand til å møte slike situasjoner, sier han.

– Ferskvare

Spesielt utsatt er de som jobber i sentrumsområder i større byer. Derfor krever han nå at arbeidsgiverne for ambulansearbeidere i utsatte områder setter av mer ressurser til kursing og trening av ansatte.

Om de i det hele tatt får slike tilbud i dag, er det alt for sjeldent, mener han.

– Det hjelper lite med ett kurs for å møte vold og trusler på jobb om det bare blir med den ene gangen, eller om det går fire-fem år til neste gang. Kompetanse er ferskvare og vi er nødt for å trene jevnlig for å vedlikeholde den, sier han.

Bare én ambulansetjeneste var uten feil da Arbeidstilsynet kontrollerte

Mindre respekt for uniformen

Pål Lystad, som er operativ leder for ambulansepersonellet, måtte bruke sin egen tjenestebil for å stanse den kaprede ambulansen forrige uke. Han er enig med Rennegård i at ambulanseyrket har blitt mer utfordrende.

– Da jeg startet i ambulansetjenesten for 25 år siden kunne vi stoppe en slåsskamp ved å møte opp i hvit bukse og frakk, som den gang var uniformen vår. Det er ingen tvil om at folk har fått mindre respekt for uniformerte mennesker. Jeg har opplevd mange situasjoner hvor jeg har blitt trua, sier han til Fagbladet.

Operativ leder Pål Lystad merker at folk har stadig mindre respekt for uniformert personell.

Operativ leder Pål Lystad merker at folk har stadig mindre respekt for uniformert personell.

Frøydis Falch Urbye

Lystad mener bruk av nye typer rusmidler og en generell holdningsendring har gjort arbeidet for ambulansepersonell vanskeligere.

– Vi står i en utfordrende hverdag. Hvis vi går mot et mer egoistisk samfunn, så blir det ikke noe bedre når man er full og rusa, sier han.

Derfor blir ambulansejobben aldri rutine

Mest utsatt i helgene

I 2018 ble det rapportert inn 28 såkalte uønskede i område Midt, altså Oslo sentrum. Dette er hendelser som inkluderer vold, trusler og utagerende atferd. Året før var 23 hendelser rapportert inn.

Rennegård frykter det er store mørketall.

– Min erfaring er at underrapporteringen generelt er høy, sier han.

De aller fleste uønskede hendelsene skjer i forbindelse med festing og rusbruk i helgene. Også psykiatri spiller inn i mange tilfeller. Av de 19 hendelsene som inntraff i Oslo sentrum i 2018, skjedde ni på kveld og natt i helgene. Ni flere hendelser fant sted på Ullevål-avdelingen til Oslo universitetssykehus.

210.000 offentlig ansatte med særaldersgrense skal få nye pensjonsregler

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy