JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i Europa «jobber gratis» fra 4. november

Illustrasjon

Illustrasjon

Sissel M. Rasmussen

Den store lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i EU betyr i prinsippet at kvinner slutter å få betalt for arbeidet sitt i november, sammenlignet med menn.

2019110112094820191101121120

I en ny rapport fra EU-kommisjonen torsdag kommer det fram at kvinner i gjennomsnitt tjener 16 prosent mindre enn menn. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn i fjor.

– Det er 60 år siden likelønnsprinsippet ble skrevet inn i EU-traktatene, og likevel ser kvinner over hele Europa fortsatt ikke at loven samsvarer med virkeligheten i deres daglige liv, sier EU-kommisjonærene Vera Jourova, Marianne Thyssen og Frans Timmermans i en uttalelse.

– Selv om vi har tatt noen skritt i riktig retning de siste fem årene, må mer gjøres og raskere. Innbyggerne våre forventer at vi skal gjøre det bedre, sier de.

Påtroppende kommisjonspresident Ursula von der Leyen, som blir den første kvinnen til å lede kommisjonen, har lovet å innføre en lov som gir innsyn i lønnsnivået i EU i løpet av hennes første 100 dager i vervet.

Det, i tillegg til EUs nye regler om å gjøre det enklere for menn og kvinner å likt dele ansvaret om barnas omsorg, skal «hjelpe oss å takle de viktigste årsakene til kjønnslønnsgapet», sier kommisjonærene.

Von der Leyen hadde opprinnelig satt sammen et kjønnsbalansert team av toppembetsmenn fra hvert medlemsland, men tre av hennes nominerte ble avvist av EU-parlamentet. Det ser nå ut som hun ikke vil oppnå målet sitt om kjønnsbalanse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy