JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO: Partiene er ikke like i arbeidslivspolitikken

POLITISKE FORSKJELLER: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Nina Kroken ved LOs juridske avdeling la fram en rapport som dokumenterer hva de ulike politiske partiene har stemt i arbeidslivsspørsmål, og de menr rapporten dokumenterer at det er stor forskjell mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk.

POLITISKE FORSKJELLER: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Nina Kroken ved LOs juridske avdeling la fram en rapport som dokumenterer hva de ulike politiske partiene har stemt i arbeidslivsspørsmål, og de menr rapporten dokumenterer at det er stor forskjell mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk.

Per Flakstad

LO-rapport dokumenterer stor forskjell mellom høyre- og venstresiden i arbeidslivspolitikken.

2017090114484720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Når vi hører politikere snakke, kan det virke som om de mener omtrent det samme, enten de kommer fra Ap, Høyre eller noen av de andre partiene. Men slik er det ikke når vi begynner å se på hvordan de faktisk stemmer når Stortinget behandling forslag om arbeidslivet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Fersk rapport

I dag presenterte LO en rapport der de har gått gjennom alle voteringer om arbeidslivsspørsmål i Stortinget.

Les kortversjonen av rapporten og se hva partiene har stemt.

– Vi mener dette er blitt en god dokumentasjon på hvilke forskjeller det faktisk er på de ulike partiene. Her står det svart på hvitt hva de har stemt ja og nei til, uavhengig av hva de sier de mener om ulike saker, sa Gabrielsen da rapporten ble presentert.

– Gjennomgående viser denne gjennomgangen at Ap, SV og Senterpartiet stemmer annerledes enn Høyre, Frp og Venstre. Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet er ikke så entydig, og stemmer med venstresiden i noen saker og med høyresiden i andre, oppsummerte Nina Kroken i Los juridiske avdeling.

Blant annet viser gjennomgangen at høyresidens flertall på stortinget har åpnet for lengre arbeidsdager, opp til 12,5 timer, uten overtidskompensasjon der dette e3r avtalt med lokale tillitsvalgte. I tillegg er det åpnet for arbeidsuker inntil 69 timer, utvidete rammer for overtid, og utvidet adgang til å arbeide på søndager og helligdager.

Venstresiden har konsekvent stemt imot disse endringene. KrF har stemt imot søndags- og helligdagsjobbing.

I tillegg er det i denne stortingsperioden åpnet mulighet for at bemanningsfirmaer kan ansette midlertidig.

Stemt ned mange forslag mot sosial dumping

Det er også generelt åpnet for flere midlertidig ansatte der det ikke er midlertidig behov, samtidig som grensen for hvor lenge du kan jobbe midlertidig før du har krav på fast anssttelse er redusert fra fire til tre år i vikariater, mens fireårsregelen fortsatt gjelder hvis det er snakk om midlertidige behov.

Når det gjelder sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har partiene på venstresiden fremmet en rekke forslag, blant annet kollektiv søksmålsrett, registreringsplikt av utenlandske tjenesteytere, endringer av arbeidsmiljøloven, utvidelse av solidaransvaret og bedre samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet for å avdekke og motvirke sosial dumping. Det meste er stemt ned av høyresidens flertall.

– LO feilinformerer

Stefan Heggelund fra Høyre mener Arbeiderpartiet slo inn åpne dører med sine 30 forslag mot sosial dumping.

– Det er blitt brukt mot oss at vi stemte mot de 30 forslagene i Stortinget. Vi mener Ap slo inn åpne dører og foreslo mange symbolske forslag. De aller fleste forslagene er vi enig om og allerede i gang med å gjennomføre. Det hadde derfor vært helt galt av oss å stemme for noe vi allerede er i gang med.

– I det siste har LO spredd et helt feil budskap om hvor vi står i forhold til sykelønnsordningen. Det bare fortsetter LO med. Det skapes tvil om vårt standpunkt. Så når LO skulle arrangere pressekonferanse om arbeidslivet antok vi at LO fortsatt ville drive valgkamp for Arbeiderpartiet og komme med en unyansert framstilling av vår politikk, sier Stefan Heggelund til FriFagbevegelse.

Trenger en kraftfull arbeidslivspolitikk

Hans-Christian Gabrielsen avviser at LO feilinformerer:

– De harde fakta vi presenterer gir alle et klart bilde. Det er store skillelinjer i norsk arbeidslivspolitikk. Vanlig arbeidsfolk er best tjent med å stemme på de rødgrønne partiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

– Regjeringen har også gjort en del bra, blant annet arbeidskriminalitetssentre. Det har vi også gitt den ros for. Men når vi ser at arbeidslivskriminaliteten brer om seg, så er det i seg selv et bevis på at det må gjøres mer. Vi trenger en kraftfull arbeidslivspolitikk for å få bukt med denne utviklingen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy