JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO vil digitalisere alle tariffavtalene:

Nå skal tariffavtalene digitaliseres

LO og NHO har satt i gang arbeidet med digitalisering av tariffavtaler. I løpet av få år vil bare trykkeriene  savne tariffavtaler i tykt form.

LO og NHO har satt i gang arbeidet med digitalisering av tariffavtaler. I løpet av få år vil bare trykkeriene savne tariffavtaler i tykt form.

Torgny Hasås

Snart vil alle medlemmer, tillitsvalgte og arbeidsgivere ha tilgang til tariffavtalene i avanserte nettløsninger.

2019092512150020230821171436

torgny@lomedia.no

Nå setter LO og NHO i gang et arbeid med å digitalisere alle tariffavtalene. Arbeidet skjer i samarbeid med stiftelsen Lovdata.

Handel og Kontor i Norge og arbeidsgiverforeningen Virke har allerede digitalisert sine tariffavtaler.

Slik gikk det i oppgjøret som omfatter 420.000 kommuneansatte

p

Norske tariffavtaler er i svært liten grad tilgjengelig digitalt. I den grad de finnes tilgjengelig på en digital plattform er det som PDF-filer.

Brukervennlig og søkbar

Formålet med prosjektet er både å gi medlemmene en brukervennlig og søkbar tjeneste, men også lage et system som er tilpasset det daglige arbeidet med tariffavtaler som blir utført av tillitsvalgte og hos arbeidsgiverne.

I Lovdata er hele lovsamlingen, forskrifter, dommer og lovforarbeider samlet. I tillegg til at det er gode søkemuligheter er det også mulig å samle egne eller felles notater og bygge opp egne samlinger av dokumenter.

Til tross for at mye tillitsvalgtarbeid foregår ved hjelp av lover og forskrifter, er det bare 22 tariffavtaler som er tilgjengelig i Lovdata, de fleste med LO-forbundet Industri Energi som part. I tillegg har Lovdata digitalisert 50 tariffavtaler, men de blir ikke offentlige før partene er enige om å offentliggjøre dem.

Kontoransatt? Du kan miste den betalte spisepausen når kommunene slås sammen

Lovdata pro

NHO ønsker å utvikle systemet basert på Lovdata Pro. Problemet med dette er at det er en betalingstjeneste.

Handel og Kontor og Virke har kommet langt i å utvikle en digital plattform. De har satset på et system utviklet av Compendia, et rådgivningsfirma for arbeidslivsspørsmål. I dette systemet må partene være enige om hva som skal legges ut, og det er ikke anledning til å legge inn egne kommentarer.

p

Men sammen kan partene komme med utfyllende kommentarer hvis en bestemmelse er uklar. Det er også mulig for Handel og Kontor å publisere sin tolkning, men da må det tydelig merkes at dette er det nødvendigvis ikke enighet om.

Jon Olav Bjergene i Handel og Kontor mener at digitaliseringen av tariffavtalene kommer til å gjøre noe med avtalene.

– En tariffavtale er et lappeteppe, og kan derfor være vanskelige å lese. Da vi digitaliserte avtalene, måtte vi rydde opp slik at den ble lettere å forstå, sier Bjergene.

Hva skjer med lønna di når kommuner slår seg sammen?

Unngår misforståelser

I systemet blir det også mulig å legge til protokoller hvor en viser fram tolkning av det enkelte punktet i tariffavtalen.

Det mest populære elementet i Handel og Kontor og Virkes løsning er lønnskalkulatoren. Her er det mulig for medlemmene og arbeidsgiverne å regne ut timelønna ut fra månedslønna og også finne fram de ulike overtidssatsene.

p

Bjergenes erfaring så langt viser at digitale tariffavtaler er konfliktdempende.

– Mange av konfliktene rundt tariffavtaler er knyttet til misforståelser. Når tariffavtalen og protokoller er lett tilgjengelige, blir det lettere å rydde misforståelser av veien, sier han.

Avdelingsleder Jon Olav Bjergene i Handel og Kontor har ledet arbeidet med å digitalisere tariffavtalene i forbundet. Han mener digitale tariffavtaler er konfliktdempende.

Avdelingsleder Jon Olav Bjergene i Handel og Kontor har ledet arbeidet med å digitalisere tariffavtalene i forbundet. Han mener digitale tariffavtaler er konfliktdempende.

Torgny Hasås

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy