JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte fikk beholde gammel pensjonsordning

Pensjonsekspert skjønner seg ikke på Spekter

Jon Hippe, forskningsleder i Fafo.

Jon Hippe, forskningsleder i Fafo.

Tri Nguyen Dinh

– Hybridpensjon er mer forutsigbar, sier forsker Jon Hippe.

2017060912323220230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Forskningsleder i Fafo, Jon Hippe, har pensjonsspørsmål som sitt spesialområde.

Med forbehold om at han ikke kjenner detaljene rundt Akasia- avtalen, undres han over resultatet. Streiken i barnehagene ble avsluttet tirsdag morgen.

– Jeg er enig i at det er et overraskende utfall at Spekter heller vil fortsette med en tradisjonell ytelsespensjon enn en hybridpensjon, sier Jon Hippe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Hippe, forskningsleder i Fafo.

Jon Hippe, forskningsleder i Fafo.

Tri Nguyen Dinh

Akasia-barnehagene fikk millionstøtte fra kommunen under streiken

Tre ordninger

Akasia og Spekter ønsket primært en videreføring av den innskuddsordningen som var i konsernet. Da spares det en bestemt sum til pensjon hver måned. Potten tas ut over et visst antall år. Kvinner beregnes å få lavere årlig utbetaling enn menn på grunn av lengre levealder.

Slik lever du godt som pensjonist

Vil ha forutsigbarhet

Fagforeningenes hovedkrav var en ytelsesordning som gir pensjonisten forutsigbare 66 prosent av sluttlønn livet ut. Det er en dyrere ordning for arbeidsgiver. Men fagforeningene var villige til å gå bort fra kravet til fordel for en hybridordning, som også ivaretar at kvinner og menn får en lik og livsvarig pensjon. Bakgrunnen er at ytelsespensjonen ikke er tilpasset pensjonsreformen og derfor trolig blir avviklet på sikt.

Men Spekter ville ikke høre på det øret. Istedet gikk de overraskende inn for å innføre parallelle ordninger, der ansatte skal velge mellom ytelses- og innskuddsordning. Det betyr at Akasia må opprette en egen pensjonskasse.

Dette må du vite om pensjon

Mest forutsigbar

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten uttalte til Fagbladet onsdag at de så hybridordningen som uaktuell fordi den gir for liten forutsigbarhet for bedriften.

Jon Hippe mener derimot at en hybridløsning i alle varianter er mer forutsigbar for arbeidsgiver enn en mer gammeldags ytelsespensjon. Med en egen pensjonskasse får man i tillegg spørsmål om økte egenkapitalkrav med mer. Så dette er vanskelig å forstå, mener han.

Hippe sier også at en hybridpensjon kan være bra for begge parter.

– Hybridpensjon er omtrent som en innskuddsordning der man sparer en gitt prosent av lønna. Så blir pensjonen det den blir.

En viktig forskjell ligger i at satsen er høyere for kvinner for å sikre at kvinner og menn får lik pensjon og at den er livsvarig. Hybriden er et kompromiss som er litt dyrere, men som gir bedre ytelse.

Slik kan du unngå AFP-smellen

Framtidsforpliktelse

Likevel er det i den inngåtte Akasia-avtalen lagt opp til en forpliktelse om at partene skal etablere en ny felles kjønnsnøytral og livslang pensjonsordning for konsernet, dersom ytelsespensjon i sin nåværende form blir avviklet i Norge. Det bidrar også til at Hippe synes Spekters valg er litt vanskelig å skjønne, sett på avstand.

De ansattes organisasjoner regner med at ytelsespensjonen kommer til å opphøre på et tidspunkt. Hippe sier at det ikke er avklart ennå.

– Det vet vi ingenting om. Ytelsesordningen gjelder, og det er ingen konkrete planer om å avvikle den, sier han.

AFP-pensjonen forsvant for Lars Johnny (61). Han var arbeidsledig noen måneder for lenge

– Er kommet for å bli

Bratten pekte også på at svært få arbeidstakere i Norge har hybridordning, at det er usikkert hvordan den vil utvikles videre, og hvilke kostnader og forpliktelser den vil innebære på sikt.

Hippe opplyser at hybridløsningen er etablert flere steder. Per i dag anslår han at over 10.000 arbeidstakere er med i en slik ordning.

– Hybridordningen begynner å få et visst omfang innen forskning, kultur, og velferdsområdet. Den er innført blant annet her i Fafo, og i Sintef. Så det er en ordning som er kommet for å bli.

Anne Marthe ble oppsagt – beholdt både jobb og AFP

Dette er de tre pensjonsalternativene

• Hybrid: ansvar deles mellom den ansatte, arbeidsgiver og forsikringsselskap.

• Ytelse: ansvar ligger på arbeidsgiver og forsikringsselskap.

• Innskudd: ansvar ligger på den ansatte.

Kilde: LO Stat

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy