JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt: – Bemanningsbransjen er gift for norsk arbeidsliv

FYRER AV: Rødt-leder Bjørnar Moxnes fyrer av en bredside mot bemanningsbransjen før landsmøtet i partiet.

FYRER AV: Rødt-leder Bjørnar Moxnes fyrer av en bredside mot bemanningsbransjen før landsmøtet i partiet.

Marcel Tiedje

I forkant av Rødts landsmøte til helga fyrer lederen Bjørnar Moxnes av mot bemanningsbransjen, EØS-avtalen og pensjonsreformen.

2015062912000020230821171436

jan.erik@lomedia.no

– Fremskrittspartiets løfter om å være det nye partiet for arbeidsfolk har vist seg å være en stor bløff og bare tomme ord for å få makt, sier Bjørnar Moxnes, leder av Rødt – partiet som til helga (29.-31. mai) holder sitt landsmøte.

Kripos: – Mafiavirksomhet i deler av arbeidslivet

Rødtlederen, som understreker at det er behov for et parti som står på lønnstakernes side i kampen mot økende utrygghet, mafia og overstyring av EU, fyrer fra hofta noen dager før landsmøtet.

– Hvem styrer arbeidslivet? Er det EU eller Stortinget? Hvem er på lønnstakernes side?

Det er nesten så jeg tror det er Pete Seeger og hans Which Side Are You On jeg hører. Moxnes gir arbeidsminister Robert Eriksson det glatte lag og viser til at under denne regjeringen bruker Kripos for første gang ordet mafiavirksomhet om deler av norsk arbeidsliv. Før Moxnes lister opp hva Rødt ønsker av tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten – se faktaramme.

Pensjonsreformen og EØS

Rødt er mot pensjonsreformen og tilhenger av å si opp EØS-avtalen. Partiet ønsker å sikre alle pensjonister 66 prosent av sluttlønna opp til 6 G, la de 20 beste årene bestemme pensjonsnivået og ha full opptjening til 67 år for uføre og AFP-ere. Dessuten vil de heve minstepensjonen til 2,5 G.

Når det gjelder EØS-avtalen, innrømmer Moxnes at dette er et spørsmål som hans medlemmer er sterkt engasjert i. Fornyet engasjementet har de også etter at tre LO-forbund på sine landsmøter fattet vedtak om at Norge bør si opp avtalen. Spenningen om hva Fellesforbundet, det største LO-forbundet i privat sektor, nå vil gjøre er stor blant Rødts medlemmer.

– Jeg tror at til våren og høsten 2017 har spørsmålet om en rettferdig pensjon og EØS-avtalen blitt store saker, sier Moxnes.

– Du tenker på til neste LO-kongress og stortingsvalget?

– Ja. Og hovedsaken i valgkampen blir kampen mot forskjellsnorge.

Vil regulere bemanningsbransjen

Bemanningsbyråene er de verste, mener Moxnes. Det er disse som nå, ifølge Rødt, brukes for å knekke fagbevegelsen.

– Bransjen blir bare rikere og rikere. Fremskrittspartiet vil ikke ha restriksjoner av bransjen, Arbeiderpartiet vil regulere den, mens Rødt vil ha tilbake reglene fra før 2000. Kommer kravet vårt i konflikt med EØS-avtalen, er det avtalen det er noe feil med, sier han og understreker at kommunene må slutte å bruke bemanningsbyråer når de bestiller oppdrag.

– Stemmer det at kampanjen om at kommunene selv bør velge om de skal følge den gamle arbeidsmiljøloven kom fra Rødt?

– Ja. Vi sendte brev om kampanjen til lederne av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet før jul. Vi har riktig nok aldri fått noe svar på brevene, men vi har fått lokal støtte for dette. Også fra fagbevegelsen. For oss er sjølsagt det viktigste at det blir gjennomslag for et sånt initiativ, og likegyldig hvem som tar æren for det.

– Men Rødt har vel heller ikke noe imot å bli lagt merke til?

– Vår strategi er å jobbe videre med de store arbeidslivssakene der de store partiene svikter.

Les også: Kampanjen for arbeidsmiljøloven fortsetter (18.05.15)

Fagbevegelsen viktigst

Moxnes blir svært engasjert når diskusjonen går om samfunnsutviklingen i Norge.

– Alt hva Arbeiderpartiet har stått i førersetet for og bygget opp i etterkrigstida er i ferd med å bli revet bort. Folk ønsker seg mindre forskjeller, likevel øker de. Da er det et spørsmål om politisk vilje. Og det fins et parti på venstre fløy som har viljen til å gjøre noe med dette, sier han. Og levner liten tvil om hvilket parti han tenker på.

Moxnes mener at alle partiene på Stortinget har ført en naiv arbeidslivspolitikk. For ifølge Rødtlederen er det vel og bra å styrke bevilgningene til Kripos og Arbeidstilsynet for å motarbeide arbeidslivskriminaliteten, men det er på langt nær nok – det er egentlig bare å tette lekkasjer. Det som trengs er det han kaller strukturtiltak.

– Med forslagene til ny arbeidsmiljølov mister fagbevegelsen de få verktøyene de har. Politiet og Arbeidstilsynet kan bare kontrollere en brøkdel, de viktigste personene i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping er de tillitsvalgte i fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet og LO

I januar i år hadde Rødt historiens første møte med LO-ledelsen.

– Det var et nyttig møte. Vi informerte om kampanjen vår, og LO-lederen var veldig fornøyd. Vi utvekslet synspunkter, også der vi er uenige. Vi trenger å lære om hvordan LO-ledelsen tenker, og kanskje har vi noen analyser som LO-ledelsen ikke får når de møter Arbeiderpartiet. Vi er jo noe annet enn Arbeiderpartiet, men samtidig en del av arbeiderbevegelsen. Og det var svært hyggelig at den siste LO-kongressen bevilget penger til Rødt.

– Nærheten mellom LO og Arbeiderpartiet har historiske årsaker og blir ofte sterkt kritisert fra høyresiden. Er dette samarbeidet et problem for partiene til venstre for Arbeiderpartiet også?

– Generelt er det ikke et problem at fagbevegelsen har nær kontakt med politiske partier, snarere tvert imot er dette helt nødvendig. Det som er et problem er når Arbeiderpartiet prøver å bruke LO som middel for å få gjennom sin politikk når det ikke tjener fagbevegelsens interesser. Pensjonsreformen er et godt eksempel på hva jeg mener. Rødt ønsker seg en sterk og sjølstendig fagbevegelse. Men på sitt beste har samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO vært avgjørende for utviklingen av Norge, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt vil:

* Gjeninnføre revisjonsplikt også for selskaper med under fem millioner omsetning.

* innføre strengere regler for karantene ved konkurs

* ilegge veto mot EUs håndhevingsdirektiv

* ha maks to kontraktsledd i kjeden

* si opp EØS-avtalen for å kunne forby NUF (Norskregistrerte utenlandske foretak)

* øke egenkapitalkravet til 100.000

* fryse Schengen-avtalen midlertidig for i en periode kunne kontrollere grensetrafikken bedre

* gjeninnføre restriksjonene på bemanningsbyråer til reglene før 2000

* ha kollektiv søksmålsrett ved misbruk av midlertidige ansettelser

* lovfeste rett til heltid

* ha trinnvis nedgang til 6 timers normalarbeidsdag/30 timers uke

* forsvare sykelønnsordninga

* ha fullt fagforeningsfradrag

Vår strategi er å jobbe videre med de store arbeidslivssakene der de store partiene svikter.

Bjørnar Moxnes, leder av Rødt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy