JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offensiv spørretime i Stortinget

Siv Jensen mener høy innvandring har skylda for økende ulikhet

ÅRSAK: De sterkeste driverne bak økende ulikhet er globalisering, teknisk utvikling og høy innvandring, mens endringer i det norske skattesystemet har mindre betydning., mener finansmister Siv Jensen (Frp)

ÅRSAK: De sterkeste driverne bak økende ulikhet er globalisering, teknisk utvikling og høy innvandring, mens endringer i det norske skattesystemet har mindre betydning., mener finansmister Siv Jensen (Frp)

Ole Palmstrøm

Debatten i Stortinget er sannsynligvis et frampek om at ulikhet blir et viktig tema i valgkampen.

2017033111510820230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Har ulikhetene i det norske samfunnet økt eller ikke med Høyre og Frp i regjering? I stortingets spørretime denne uka ble statsrådene pepret med spørsmål og fakta om økende forskjeller. Finansministeren hamret andre tall og fakta i bordet fra stortingets talerstol.

Dette har du krav på når du jobber røde dager i påska

– Går motsatt vei

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen åpnet spørretimen med å vise til at Gini-koeffisienten, et mål på ulikhet, dokumenterer økte forskjeller i Norge: Mens det samme målet viste minkende forskjeller under de rødgrønnes regjeringstid, går utviklingen nå motsatt vei:

– Fasiten etter fire Høyre/Frp-budsjetter er at landets aller rikeste får 160 ganger mer i skattekutt enn hva de 94 prosentene med lavest formue får i snitt. Synes statsråden det er bekymringsverdig at inntektsforskjellene øker såpass kraftig med dagens regjering?

SPØRSMÅL OM ULIKHET: Stortingets spørretime denne uka bar bud om at ulikhet blir et viktig tema i høstens valgkamp.

SPØRSMÅL OM ULIKHET: Stortingets spørretime denne uka bar bud om at ulikhet blir et viktig tema i høstens valgkamp.

Stortinget

Se hvilke 20 yrker som har høyest lønn

Likhet en viktig verdi

Finansminister Siv Jensen godtok imidlertid ikke premissene for Marthinsens spørsmål og slo kategorisk fast at inntektsulikhetene ikke har blitt større under nåværende regjering. At det kom et hopp i 2015 skyldes tilpasninger i utbytteskatten, sa Jensen og tilføyde at de sterkeste driverne bak økende ulikhet er globalisering, teknisk utvikling og høy innvandring, mens endringer i det norske skattesystemet har mindre betydning.

– Norge er et av landene med lavest ulikhet, og vi jobber for å bevare dette framover, sa Jensen. Videre forsikret hun Stortinget om at brede velferdsordninger og inntektssikring for de som står utenfor arbeidsmarkedet er, og fortsatt vil være, viktig for sittende regjering.

Toppledere bruker 23 dager på å tjene en gjennomsnitts årslønn

Får skryt ute i verden

Heller ikke konfrontert med at vi har fått flere unge uføre og at sosial bakgrunn har fått større betydning for om unge faller utenfor i utdanning og jobb, var finansministeren villig til å fire:

– Vi skal være stolte av at forskjellene hos oss har økt mye mindre enn i andre land, og dette er noe vi også får skryt for i internasjonal sammenheng. Vi har enighet på tvers av alle politiske partier i Norge om at vi skal ha lav ulikhet, sa Siv Jensen.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Skattekutt til de rikeste

Finansministeren har også tidligere forsvart skattekuttene, blant annet i Stortingets spørretime i oktober i fjor.

Tore Hagebakken (Ap) lurte på om finansministeren hadde endret sin holdning til økte forskjeller.

– Vi ser at jo rikere du er, jo mer får du i skatteletter. Hvis ulikhet er et fortrinn, hvorfor går regjeringen da motsatt vei?

Finansminister Jensen påpekte at årsaken til at de største lettelsene i formuesskatten gikk til de rikeste, var å skape nye arbeidsplasser.

– Det er viktig å redusere formueskatt og selskapsskatt fordi det styrker konkurransekraften.

Men Hagebakken sto på sitt:

– Det finansministeren viser til har gitt få arbeidsplasser. I denne perioden har vi sett at de har kuttet i stønader og fjernet tilbud for syke barn. Det er umulig å kalle det noe annet enn usosialt.

Gerhardsen vil gjøre ulikhet til valgkampsak

Oslo-perspektiv?

Torstein Tvedt Solberg, Arbeiderparti-representant fra Rogaland, mente at regjeringens tiltakspakker mot nedgangen i oljerelatert sektor ikke var gode og målrettede nok.

– På Vestlandet tar foreldre ungene ut av SFO og barnehage fordi pengene ikke strekker til. Unge familier tvinges til å flytte. Forskjellene mellom dem som har, og dem som ikke har, blir større. Er statsråden bekymret for at den rekordhøye ledigheten vil føre til økte forskjeller? spurte han, og beskyldte regjeringen for å se virkeligheten utelukkende fra et Oslo-perspektiv.

Finansministeren påpekte at ledigheten er på vei ned, og at vi nå har fått flere nye arbeidsplasser enn de som har forsvunnet i oljeindustrien.

– Tvedt Solberg kommer med mange ville påstander, parerte finansministeren. – Det er absolutt ikke et Oslo-perspektiv. Vi har møtt næringsliv og berørte på Vestlandet, og satt inn tiltakspakker. Jeg er ikke fornøyd før flere er i jobb, men fornøyd med at utviklingen går i riktig retning.

Har oppskriften på hvordan ulikhetene fjernes

– Vi lever i et forskjells-Norge der de på toppen drar fra resten av oss

«På Vestlandet tar foreldre ungene ut av SFO og barnehage fordi pengene ikke strekker til».

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (AP)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy