JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart begynner 33 helsefagarbeidere på sykepleiestudiet

UTVIDET: 33 helsefagarbeidere får tilbud om studieplass ved HiOA.

UTVIDET: 33 helsefagarbeidere får tilbud om studieplass ved HiOA.

Wikipedia

33 helsefagarbeidere har nå fått tilbud om studieplass på sykepleiestudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Det var 233 søkere til det nye studiet for helsefagarbeidere.

2017042112330920230821171436

titti.brun@fagbladet.no

De første 33 helsefagarbeiderne er kommet inn gjennom høgskoleporten til sykepleie. I år var det første gang helsefagarbeidere under 25 år kunne søke sykepleiestudiet direkte etter bestått fagbrev. Forsøksordningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) innebærer at utdanningen tar tre år pluss to terminer på omkring seks uker hver sommer.

Enorm interesse for alternativ vei til bachelor for helsefagarbeidere

Enorm interesse i hele landet

Fagbladet.nos artikkel om at du kan bli sykepleier og barnehagelærer uten å ha studiekompetanse ble lest av nesten 40.000 på et døgn.

Det store engasjementet viser at det er stor interesse for yrkesfaglige veier til høyere utdanning.

På HiOA var de gledelig overrasket over den store interessen. Mange hev seg rundt og søkte. Nå er 33 helsefagarbeidere av 233 som søkte, plukket ut til å starte studiet.

– De med fagbrev i bunn er A-laget

Utvidet klasse

Av de 233 som søkte hadde 75 fagbrev som helsefagarbeider. Når HiOA til slutt sto igjen med 33 fagarbeidere skyldes det at resten ikke meldte seg opp til obligatorisk opptaksintervju eller ikke møtte, eller fikk underkjent søknaden etter intervjuet.

HIOA hadde opprinnelig satt av en forsøksklasse med omkring 20 studenter.

– Vi valgte å gi tilbud til alle de 33 kvalifiserte søkerne, opplyser Martin Halvorsen som er sjef for seksjon for opptak og veiledning.

– Blir like gode sykepleiere

Mange fikk avslag

– Hvem var de resterende 130 som søkte, men ikke fikk plass?

– Det var hovedsakelig tre grupper. Det er de useriøse søknadene, hjelpepleiere og søkere med autorisasjon som helsefagarbeidere. Sistnevnte gruppe er hovedsakelig utenlandske sykepleiere med avslag på søknad om norsk autorisasjon som sykepleier. Disse får da ofte autorisasjon som helsefagarbeider inntil videre, sier Halvorsen.

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier

Mange kunne søkt på realkompetanse

Det er flere veier til høgskoleutdanning. Når man søker opptak på et studium på bakgrunn av realkompetanse betyr all utdanning, alt arbeid og organisasjonserfaring vurderes ved opptak. Halvorsen peker på at mange av søkerne som fikk avslag kunne vært kvalifiserte realkompetansesøkere dersom de hadde tatt norsk og matematikk.

Les mer om realkompetanse hos HIOA

I denne omgang var dette et tilbud for de med fagbrev som helsefagarbeider.

– Dersom det blir en runde til kan det jo være det åpnes for f. eks. hjelpepleiere.

– Helsefagarbeidere må få mer å si

Fagarbeider Veronica er endelig klar for mer studier

Realkompetanse - for deg over 25 år

• Søkere må være 25 år eller eldre i søknadsåret.

• Søkere kan ikke ha generell studiekompetanse.

• Søkere må ha minimum fem års relevant fulltids yrkespraksis, deltid regnes om til heltid. Inntil to av de fem årene kan erstattes av relevant ulønnet arbeid, utdanning, organisasjonserfaring eller liknende.

• Det er hvert enkelt lærested som bestemmer hva som gir realkompetanse til sine studier. Samme type studium kan derfor ha forskjellige krav til realkompetanse ved ulike læresteder.

• Søknad om opptak skal til Samordna opptak – ofte er søknadsfrist 1. mars. Du skal krysse av for realkompetanse som opptaksgrunnlag.

Les mer på: Samordnaopptak.no

Y-veier (yrkesfaglige veier)

Du kan søke om opptak med realkompetanse både heltids- eller deltidsstudier.

• høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.

• du søker direkte til høgskolen. Informasjon om disse studietilbudene og hvilke fagbrev som er relevante finner du på nettsidene til det enkelte lærested.

• Forsøk med spesielt tilrettelagte studier i barnevern og vernepleie (UIT Norges Arktiske Universitetet) for de under 25 år.

• Forsøk med spesielt tilrettelagte studier i barnehagelærer og sykepleier (Høgskolen i Oslo og Akershus) for de under 25 år.

I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.

Deltidsstudier høyskole

Mange studier som barnevern, sykepleie og barnehagelærer kan tas på deltid. Vanligvis tar du den treårige bachelorgraden på fire år.

Samlingsbasert høyskole

Flere høyskoler tilbyr nett- og samlingsbaserte deltidsstudier. Du må kontakte ditt lærested og spørre om de tilbyr denne typen studium.

Les mer: Utdanning.no og kontakt ditt lokale lærested

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy