JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få heltidsjobber i kommunene:

Tre tips til ordførere: Slik gir du kommuneansatte faste og hele stillinger

Mette Nord kom med klare krav til Arbeiderpartiets ordførere.

Mette Nord kom med klare krav til Arbeiderpartiets ordførere.

Nanna Aanes Wolden

Forbundsleder Mette Nord var klar i sin tale ansikt til ansikt med Arbeiderpartiets 149 ordførere.

2019110808040020230821171436

helge@lomedia.no

Ap-sekretær Kjersti Stenseng gikk hardt ut både før valget, i valgkampen og går like hardt ut etter valget. Deltidskrisen skal snus og erstattes av en heltidskultur. Det skal Arbeiderpartiets 149 ordførerel levere velgerne, både som arbeidsgivere og for velferdstjenestene.

Derfor var heltid det aller første og aller viktigste temaet da Ap-toppene torsdag samlet sine 149 ordførere til konferanse på Gardermoen.

Saken fortsetter under bildet.

Mette Nord med klare krav til Arbeiderpartiets ordførere.

Mette Nord med klare krav til Arbeiderpartiets ordførere.

Nanna Aanes Wolden

Mette Nords tre tips

– Vi skal måles på heltid ved kommunevalget i 2023, men må også måles hyppigere enn som så. Vi skal ha statistikken under huden, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

– Åtte av 10 ordførerkandidater har hatt det som sin aller viktigste sak i valgkampen. Å gi våre ansatte faste og hele stillinger gir også bedre kvalitet i tjenestene. Derfor prioriterer vi det så høyt. Hittil er det bare tatt små skritt for å skape en heltidskultur. Nå skal det tas et kvantesprang, sier Stenseng.

Til å gi sine ordførere gode råd i prosessen gjestet forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, ordførerkonferansen. Hun stiller tre helt konkrete råd til ordførerne:

1. – Begynn med brukernes behov, er det første rådet.

2. – Bruk kompetansen både til de tillitsvalgte og ansatte.

3. – Og så må de se hvor mye penger som brukes i lønnsmidler. En gjennomsnittskommune bruker 100 årsverk på innleie. Se hele bildet og snu på flisa. Å gi heltid vil gi kompetanseheving hver eneste dag, sier Mette Nord.

Hun mener samtlige stillinger i framtida må lyses ut som heltid.

Se til Bergen

Arbeiderpartiet er allerede i gang i mange kommuner. Ordførere i Bergen, Sunndal og Moss fortalte sine ordførerkolleger hva de har gjort og skal gjøre for å skape en heltidskultur.

I Bergen har de blant annet opprettet en egen vikarpool.

– Bruk muligheten til å ha faste, egne vikarer. Da møter innbyggerne færre ansatte, og den enkelte bygger kompetanse. Bruk tiden til å lede i stedet for å ringe rundt etter vikarer utenfra. Bruk pengene på lønn til egne ansatte i stedet for bemanningsbyrå. Det gir ansatte en forutsigbar lønn. Og jobb langsiktig i stedet for kortsiktig, sier Mette Nord.

Ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen er helt enig.

– Det er mange virkemidler for å skape en heltidskultur. Eget bemanningsbyrå er et skritt på veien. Da gir du en jobbmulighet til nyutdannede fagarbeidere. Du gir samtidig et fint tilskudd til barnehager eller sykehjem. Det handler også om å redusere markedet for vikarbyråer som har sosial dumping som et av sine virkemidler, mener Marte Mjøs Persen.

Hun mener det er veldig viktig å skape et godt samarbeide med fagorganisasjonene.

p

Bergen kommune er i ferd med å bygge et nytt stort sykehjem. Det er en unik mulighet til å begynne på skratsj med bare hele faste stillinger, mener Mjøs Persen.

– Vi må både planlegge og organisere på en helt annen måte. Vi kommer til å planlegge ut fra bare hele stillinger. Vi må gå fra korttidsplanlegging til langtidsplanlegging, sier Bergens-ordføreren.

Marte Mjøs Persen er ordfører i Bergen.

Marte Mjøs Persen er ordfører i Bergen.

Nanna Aanes Wolden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy