JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Alle oppegående kommuner har begynt tilpasningen til et endret klima

En undersøkelse viser at mange kommuner er for dårlig forberedt på følgene av klimaendringene. Mens klimaforsker etterlyser strengere regelverk, ønsker Asbjørn Nagell Toft i faggruppa for samfunnsplanlegging, bygg- og arealforvaltning i Fagforbundet flere ressurser.

2013013008560820131216213722

– Lovverket ligger der. Pisken henger over oss. Jeg har mer tro på gulrota, sier Nagell Toft.

Han reagerer på utspillet fra forskningsleder Grete K. Hovelsrud, ved Nordlandsforskning, også tilknyttet Cicero, senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, om at norske kommuner ikke er forberedt på klimaendringene.

– I kommunene gjøres det lite eller ingenting for å tilpasse samfunnet det klimaet som kommer. Her behøves handlingsplaner både lokalt og sentralt, uttaler Hovelsrud til avisa Nordlys.

Har handlingsplaner

Toft er avdelingsleder for plan og bygg i Austrheim kommune, og uenig i kritikken.

– Alle oppegående kommuner begynte tilpasningen til et endret klima for flere år siden, sier han.

Han tror det er pengene det står på hvis kommunen ikke velger holdbare løsninger for vedlikehold og drift av bygninger.

– Vi trenger penger til å kurse og oppdatere folk, gode tilskuddsordninger og ressurser til å ansette dyktige personer, sier han.

Klimaforsker Hovelsrud mener klimatilpasning bør bli lovpålagt, på lik linje med helse og omsorg. Ifølge Toft har Norge tilstrekkelig med lover for å regulere alle elementer som har med endringer i klima å gjøre, som flomfare, ras og skred.

– Vi trenger ikke flere lover, men dyktige ingeniører, planleggere og byggmestre som kan bidra til å utføre handlingsplanene, legger han til.

Byråkratiske støtteordninger

Toft mener statlige ordninger som Enova har blitt for tungrodde. Det har blitt lettere å få utdelt en halv milliard for å bygge en vindmøllepark enn å få støtte til å rehabilitere bygninger.

Tall fra Sintef Byggforsk viser at rundt 110.000 norske bygninger i dag står mindre enn en meter over havnivå. Klimaforskere forventer at havet stiger med en meter flere steder i landet innen år 2100. Likevel bygges det fortsatt i vannkanten.

I Austrheim har kommunen vedtatt en streng klimaplan. «Strandsona» har blitt flyttet lenger opp, nye bygg ligger konsekvent høyere enn før.

– Vi kan ikke tilpasse oss slik at vi vet at bygninger er sikre om tusen år, men kanskje om hundre, sier Toft.

Han mener vi blir litt blinde av tilpasningsdebatten og glemmer den andre enden av klimaproblemet.

– Hva gjør vi for å minske klimaendringene, spør han og etterlyser virkemidler for å redusere karbondioksidutslipp og satse på grønne løsninger.

Forskningsrådets nettsider kan du se hvor sårbar din kommune er for klimaendringer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy