JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Feil å underslå fagbevegelsens makt

Over 100 tillitsvalgte fra hele landet var i går samlet i Trondheim, for å diskutere Trondheims-modellen.

2008082710034620131216062619

– Jeg tror vi har gjort én feil. Vi har forsvart oss når høyresiden har anklaget oss for å være styrt av fagbevegelsen. Vi skal heller si: Ja, fagbevegelsen har hatt, har, og skal ha demokratisk innflytelse. Det er ingen skam.

Med disse ordene tente kommunalråd Ole Kristian Lundereng fra Arbeiderpartiet over 100 tillitsvalgte fra hele landet i Trondheim i går. De er samlet for å diskutere Trondheims-modellen – det tette samarbeidet mellom fagbevegelsen og partiene på venstresida som har gjort byen rød igjen. Etter første møtedag vet deltakerne mye mer, blant annet at fagbevegelsen i Stockholm er i full gang med å adoptere modellen.

Flyttet til venstre

Ole Kristian Lundereng begrunnet standpunktet sitt som følger:

– Om en organisasjon med 800.000 medlemmer ikke har innflytelse, da har vi et demokratisk problem.

Kommunalråden nølte ikke med å gi fagbevegelsen en svært stor del av æren for rødgrønn seier i de to siste valgene – i fjor med over 60 prosent av stemmene.

– Men vi i Arbeiderpartiet har også gjort en jobb selv. Vi besøkte 22.000 husstander under valgkampen. Vi har flyttet partiet til venstre. Gjennom mine 25 år i politikken har jeg aldri opplevd et mer samlet parti. Velgerne føler seg mer hjemme, slo han fast.

Fokus på modellen

Første konferansedag fokuserte sterkt på hva som karakteriserer Trondheims-modellen. Både sekretær John-Peder Denstad i LO Trondheim og redaktør Aron Etzler i den svenske avisa Flamman bidro til det. Etzler har skrevet bok om modellen, og opplever stor interesse for boka i Sverige.

Ole Kristian Lundereng hadde på sin side notert seg fem karakteristiske punkter ved Trondheims-modellen, sett fra sitt politiske ståsted i Arbeiderpartiet:

1. Fagbevegelsen mobiliserte mot konkurranseutsetting og markedstilpasning.

2. Fagbevegelsen vedtok Trondheims-manifestet, med 50 klare krav til partiene. Lundereng forsikret at manifestet ligger øverst på politikernes bord i Rådhuset, og mente det var bra at politikerne blir avkrevd regnskap.

3. Fagbevegelsen har vært drivkrafta i å skape og bygge en bred allianse. Dette har vært helt nødvendig.

4. Fagbevegelsen har lagt kraftig press på politikerne. Den har vært kritisk – men konstruktiv – og har kommet med forslag.

5. Fagbevegelsen har vært samarbeidsorientert. Kjemi og innstilling har vært viktig, koblet med en klar støtte til de rødgrønne partiene.

– Reformer må til

Konferansen i Trondheim blir arrangert av Fagforbundet sentralt og lokalt, i samarbeid med LO Trondheim og For velferdsstaten. Jan Davidsen skulle ha vært første innleder, men måtte melde forfall. AU-medlem Mette Nord steppet inn. Hun benyttet anledningen til et kraftig angrep på markedsliberaliseringen. Daglig leder Asbjørn Wahl i For velferdsstaten var siste innleder i går. Han mente regjeringen må markere en ny, radikal reformpolitikk om valgvinden skal snus før neste høst. Konferansen fortsetter i dag, med fokus på Fredrikstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy