– Forbigått på grunn av ryggplager

Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Lund kommune mener Natalia Eik ikke fikk jobb som barne- og ungdomsarbeider i skolen fordi hun har slitt med ryggplager.

2011070409464720131216163229

per.flakstad@fagforbundet.no

– Jeg kan ikke se noen annen grunn til at hun ikke skulle få en av de utlyste stillingene, sier hovedtillitsvalgt Merita Hetlelid til Fagbladet. Hun synes dette er en stygg sak som Fagforbundets kompetansesenter i Stavanger nå har fått til vurdering.

I ytterste konsekvens kan den ende i arbeidsretten.

Ønsker skolejobb

Natalia Eik er en av 51 søkere til stillingene som barne- og ungdomsarbeider ved skolene i Lund kommune i Rogaland. Tre har fått stillinger, og i tillegg står fire som vara. Ingen av dem som har fått stillinger er utdannet barne-og ungdomsarbeider. En av dem søkte en måned etter fristen, ifølge Hetlelid. Hun synes dette er uholdbart.

Hun har tatt opp saken både med kommunalsjefen og med rådmannen, men synes har ikke kommet noen vei.

Eik var ferdig utdannet barne- og ungdomsarbeider i 1999, og hun jobbet i full stilling fram til 2007. Hun har de siste årene slitt på ryggproblemer og er operert for prolaps. De tre siste årene har hun jobbet konstituert førskolelærer og pedagogisk leder i en av kommunens barnehager. Siden februar har hun gått i 60 prosent stilling.

– Jeg søkte meg over til skole på grunn av ryggen. På en skole slipper jeg tunge løft, av- og påkledning og bleieskift. Arbeidet i barnehage er mye tyngre, og hvis jeg hadde arbeidet i skolen i stedet for i barnehagen tror jeg at jeg kunne klart å jobbe i full stilling, sier Natalia Eik til Avisen Agder.

Godt kvalifisert

– Natalia er godt kvalifisert, og etter det jeg har fått høre er hun også godt likt der hun jobber i dag. Jeg ser derfor ingen andre grunner enn ryggplager til at hun ikke får en av stillingene hun har søkt, og at de er besatt av folk med dårligere kvalifikasjoner, sier Hetlelid.

Hun mener ansettelsessaken strider mot arbeidsmiljølovens bestemmelser om å ansette søkere med best kvalifikasjoner og mot bestemmelsene om diskriminering av blant annet funksjonshemming.

I tillegg mener Hetlelid at kommunen svikter sine forpliktelser som IA-bedrift ved at Natalia Eik ikke tilbys en jobb som ville bidratt til at hun kunne klare full stilling.

Ønsker ikke å kommentere

Oppvekst- og kultursjef Egil Eek i Lund kommune ønsker ikke å kommentere saken.

– Dette er en personalsak som er unntatt offentlighet. Vi har ikke bare sett på fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, men også på annen relevant utdanning og erfaring fra arbeid med barn og unge. Mer ønsker jeg ikke å si om saken, sier han til Avisen Agder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy