– Her er det full krig nå!

Knut Ivar Egset, hovedtillitsvalgt i HF Nordmøre og Romsdal, risikerer å bli stående nesten aleine igjen etter at seks av åtte tillitsvalgte innen psykiatrien kan bli sagt opp.

2008111015025720131216073519

Fare for jobbene

Tatt ut stevning

Ingen trygghet

– Vi er innkalt til møte med ledelsen, men kan ikke møte, sier en oppgitt hovedtillitsvalgt i HF Nordmøre og Romsdal. Knut Ivar Egset har nettopp fått den nye bemanningsplanen og dermed en oversikt over hvem som blir med videre i prosessen. På den lista mangler mange av navnene på medlemmer i Fagforbundet, deriblant seks tillitsvalgte.

Psykiatrien i regionen er planlagt omorganisert, og mange ansatte står i fare for å miste jobbene sine.

– Tillitsvalgte som selv står i fare for å miste jobben sin, kan vanskelig gå inn i forhandlinger med arbeidsgiver. Og uten flere tillitsvalgte står også jeg temmelig hjelpeløs tilbake, sier Egset, som forøvrig nylig ble kåret til årets tillitsvalgte i LO.

I oktober stevnet Fagforbundet Spekter for brudd på Hovedavtalens bestemmelser om drøftingsplikt med tillitsvalgte og ansinitetsregler i forbindelse med nedbemanning nettopp ved Hjelset. Da hadde 184 av Fagforbundets medlemmer fått brev om at de muligens ville bli overtallig.

Ola Ellestad, rådgiver tilknyttet forhandlingsenheten i Fagforbundet, mener helseforetaket også bryter tariffavtalen som er inngått mellom Spekter og arbeidstakerorganisasjonene. Partene er enige om at ansatte uten høgskoleutdanning skal få mulighet til å delta i kompetansehevingstiltak. Men dette bryter med helseforetakets ønske om en kompetanseprofil hvor 75 prosent av de ansatte skal ha høgskole- eller universitetsutdanning.

– Jeg tror dette er et knep fra ledelsens side for å passivisere oss og få igjennom sine planer uten at noen stikker kjepper i hjulene, sier Egset. Han er ikke imponert over hvordan helseforetaket håndterer omstillingsprosessen.

– Helse Midt-Norge har vedtatt Omstilling under trygghet. Det er eiers, det vil si departementets, oppfatning om hvordan omstillingsprosesser skal foregå. Her er det en forutsetning at de tillitsvalgte blir tatt med på råd, og at alle parter har en felles forståelse av hvilke virkemidler som skal tas i bruk. Tryggheten er totalt fraværende i denne omstillingsprosessen, sier Egset.

Hovedtillitsvalgte i Helse Nordmøre og Romsdal møter Arbeidsutvalget i Fagforbundet denne uka for å orientere og drøfte videre håndtering av saken.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt:
Redaksjonen
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy