JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Høyreforslag betyr frislipp for midlertidige ansettelser

Høyres forslag om midlertidige ansettelser går lenger enn Bondevik-regjeringa i 2005, mener lederen for LOs juridiske avdeling.

2013050417170520131216224212

frode.ronning@lomedia.no

En samlet fagbevegelse protesterte da Bondevik-regjeringa i 2005 ville gi arbeidsgiverne vid adgang til å ansette folk midlertidig.

Søndag vil Høyres landsmøte vedta å «myke opp reglene for midlertidige ansettelser ved midlertidige behov.»

– Vi går ikke så langt som Bondevik-regjeringen, som foreslo en generell adgang til midlertidige ansettelser, sier Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant for Høyre.

Leder Atle Sønsteli Johansen i LOs juridiske avdeling blir provosert av Røe Isaksens uttalelse:

– Dette forslaget går lengre enn Bondevik-regjeringa gjorde i 2005. I Høyres program ligger det ingen begrensninger på hvor lenge en arbeidsgiver kan ansette noen midlertidig, uttaler Sønsteli Johansen.

Uten grenser?

Bondevik-regjeringas forslag var en generell adgang til midlertidig ansettelse i seks måneder, med mulighet til forlengelse i ytterligere seks måneder.

Årets Høyre-program har ingen slik tidsbegrensning, og det skremmer den erfarne LO-advokaten.

– Hvis høyresida vinner valget, gir dette programmet handlingsrom for å formulere et fullstendig frislipp av midlertidige ansettelser, sier Sønsteli Johansen.

Røe Isaksen mener Høyre i sitt forslag fjerner en av de to begrensningene dagens arbeidsmiljølov setter for midlertidige ansettelser.

Dagens lov sier at det skal være et midlertidig behov og at arbeidet skal atskille seg fra det bedriften til vanlig utfører. Røe Isaken sier at det siste leddet skal avskaffes, og at det er nok med et midlertidig behov.

– Fritt fram for innleie

Sønsteli Johansen minner om at innleie av arbeidskraft er koblet til reglene om midlertidige ansettelser.

– Høyres forslag betyr også et frislipp av innleie av arbeidskraft, sier lederen for LOs juridiske avdeling.

Mange tillitsvalgte i LO-forbundene mener innleie av arbeidskraft undergraver det organiserte arbeidslivet.

Ikke bare språk

I Høyres forslag til program var det opprinnelig en formulering om at midlertidige ansettelser skulle tillates hvis det var et «reelt» midlertidig behov. Etter påtrykk fra Unge Høyre og Oslo Høyre ble ordet «reelt» strøket av redaksjonskomiteen på landsmøtet.

– Dette er ikke bare en språklig endring. Når ordet «reelt» fjernes, betyr det at domstolene får mindre adgang til å gå inn i hvert enkelt tilfelle og vurdere om det er et faktisk midlertidig behov for å ansette midlertidig. Da blir det i større grad opp til arbeidsgiveren å vurdere om det er et midlertidig behov for den ansatte, påpeker Sønsteli Johansen.

Han mener Oslo og ungdommen har fått stort gjennomslag.

– Her er det bare å gratulere Unge Høyre med en politisk seier, sier Sønsteli Johansen.

Mer makt til arbeidsgiveren

Sønsteli Johansen ser Høyres programforslag som starten på en prosess som kan føre fram til et frislipp for midlertidige ansatte.

Hvis arbeidstakerne skal ha et vern mot å bli midlertidig ansatt, når de egentlig skulle vært fast ansatt, må de kunne gå til domstolene med saken sin. Men hva skal domstolene se på?

– Domstolene ser ikke bare på lovteksten. De ser også på forarbeidene til loven, og hvis høyresida vinner valget, skal de borgerlige partiene skrive forarbeidene til loven, advarer Sønsteli Johansen.

Og da må de borgerlige partiene avklare tre viktige spørsmål:

– Hvem skal avgjøre hva som er et midlertidig behov?

– Hvordan defineres et midlertidig behov?

– I hvor stor grad skal domstolene kunne overprøve arbeidsgiverens vurdering av hva som er et midlertidig behov?

Alle disse spørsmålene må avklares av de borgerlige partiene om de vinner valget.

– Høyres ledelse har nå fått handlingsrom i forhandlinger med Frp om å endre arbeidsmiljøloven, advarer Sønsteli Johansen.

Borgerlig samarbeid

Ved en eventuell borgerlig valgseier, vil Høyre trolig forhandle med Frp, og kanskje også Venstre og KrF om å danne regjering.

Både Venstre, KrF og Frp ønsker å åpne for flere midlertidige ansettelser. Ingen av de tre partiene skriver noe i sine programmer om å begrense lengden på hver midlertidige kontrakt.

Venstre og KrF skriver imidlertid at en arbeidsgiver ikke skal kunne ansette en person midlertidig lengre enn to år, før vedkommende må tilbys fast stilling.

– Vi ønsker tidsbegrensning

Leder for programkomiteen i Høyre, Bent Høie, mener LO bommer i kritikken.

– Vi skriver ikke programposter i samme form som lovtekster, sier Høie til frifagbevegelse.no

– Ønsker Høyre en tidsbegrensning på hvert midlertidige engasjement?

– Dette er detaljer som du må ta med Torbjørn [Røe Isaksen, red], svarer Høie.

– Én sak er lengden på tidsbegrensningen. Men vil Høyre i det hele tatt ha en tidsbegrensning?

– Ja, vi vil ha en tidsbegrensning på hvert enkelt engasjement, sier Høie.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy