JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Løp og søk videreutdanning

Fagskolene i Oslo og Akershus tilbyr en rekke studier innen helse. Tilbudene er utviklet på bakgrunn av behov for kompetanseutvikling i kommunene.

2012030912235520131216183633

karin.svendsen@fagforbundet.no

Fagforbundet i Akershus har invitert til fire møter for å informere om utdanningstilbudet ved de offentlige fagskolene i Oslo og Akershus. Ann-Helen Engh, fylkeskoordinator for seksjonsarbeidet i fylket, håper flest mulig at de 30 helsefagarbeiderne som har kommet på møtene, vil ta en videreutdanning.

– Kommunene trenger høyere kompetanse for å ta seg av nye pasientgrupper, sier hun og viser til samhandlingsreformen. Pasienter blir sendt fra sykehus til kommunen så snart spesialisthelsetjenesten ikke har mer å tilby. Hvis kommunen mangler plass eller kompetanse for å ta imot, må de betale sykehuset for ekstra liggedøgn.

Fagforbundet Seksjon helse og sosial i Oslo skal arrangere en tilsvarende møterekke i Oslo.

Sju tilbud

Fagskolen i Oslo kjører fire studier som passer autoriserte helsesekretærer, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere; Veiledning, Helseadministrasjon, Psykisk helsearbeid og Helse, aldring og aktiv omsorg.

Fagskolen i Akershus tilbyr tre studier i offentlig regi; Kreftomsorg og lindrende pleie, Rehabilitering og Aldring og helse.

Mens alle studiene i Oslo er lagt til Fagskolen i sentrum, er studiene i Akershus lagt til Bjørkelangen, Rud og Strømmen videregående skoler. I tillegg kommer tilbud fra private tilbydere som NKS og Folkeuniversitetet som også har NOKUT-godkjente studier.

– For enkelte kan avstanden virke problematisk, men det er jo bare en dag i uka, sier Ann-Helen Engh. Hun tror reisa er overkommelig hvis bare arbeidsgiver legger til rette slik at studentene får fri en dag i uka.

Mer lønn

I Akershus er det mål om at det skal være 200 studenter under fagskoleutdanning innen helse fra høsten 2012. Nå er det 154, og Knut Ole Rosted, som forvalter fagskoleutdanningen i Akershus fylkeskommune, er bekymret for at interessen for videreutdanninga innen helse ikke er større.

– Vi risikerer at Helsedirektoratet reduserer støtten, og at fagskoletilbud legges ned før kommunene får øynene opp for behovet, sier han. Han oppfordrer kommunene til å stimulere sine ansatte til å ta en videreutdanning som kommer til å bli stadig mer etterspurt.

Ann-Helen Engh legger til at arbeidsgivere i tillegg til å motivere ansatte og legge til rette for at de kan ta videreutdanning, også bør gi dem 20.000 kroner i økt årslønn.

– Mange kommuner gjør det allerede, og jeg håper vi får avtalefestet det ved årets hovedoppgjør, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy