JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nobelprisen til EU er en skandale

Det gikk et stønn gjennom forsamlingen da Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland annonserte at årets Nobels Fredspris for 2012 skal tildeles Den europeiske union (EU). «Skandale» er karakteristikken fra LO-sekretær Kristian Tangen.

2012101513015920131216203310

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg føler stor irritasjon over at EU mottar fredsprisen. Det er en hån mot millioner av europeere som er ført ut i arbeidsledighet og fattigdom. Det er også en hån mot menneskerettighetsforskjempere på hele kloden, sier Kristian Tangen i LOs ledelse.

På Nobelinstituttet er det flere som føler seg brydd i det som skal være et historisk øyeblikk da verdens øyne er rettet mot Norge. Thorbjørn Jagland, som til vanlig er leder av Europarådet, deler altså ut verdens mest prestisjefylte fredspris til EU.

Vil svekke prisen

Mens utenlandske medier nikket og lyttet intenst til Thorbjørn Jagland, ser Erling Borgen, professor i journalistikk og kjent filmskaper, pinlig berørt ut.

– Dette er så pinlig og selvopptatt at det vil skade både prisen og Nobelkomiteen. Helt utrolig at ikke komiteen klarer å finne mennesker som kjemper for fred og gir denne til EU som er sterkt preget av kriser, sa han før han forlot salen i sinne. Også politikere på venstresiden, i SV og Rødt, var kjappe med å skrive statusoppdageringer på sosiale medier som fordømmer prisen til EU. Brannfakkelen setter også fyr på flere tillitsvalgte som i dag raser mot komiteen som enstemmig har gått inn for å gi prisen til EU.

Fred i seks tiår

Thorbjørn Jagland på sin side så både selvsikker og opplagt ut der han leste begrunnelsen både på norsk og engelsk, på sin litt klumsete måte. Han gav pressekorpset et historisk tilbakeblikk på to minutter. Komiteen mener at EU og dens forløpere gjennom mer enn seks tiår har bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

– I mellomkrigstida ga Den Norske Nobelkomite flere priser til personer som arbeidet for tysk-fransk forsoning. I årene etter 1945 er forsoningen blitt en realitet. Andre verdenskrigs forferdelige lidelser demonstrerte behovet for et nytt Europa. Gjennom sytti år hadde Tyskland og Frankrike utkjempet tre kriger. I dag er krig mellom Tyskland og Frankrike utenkelig. Dette viser at historiske fiender gjennom målrettet arbeid og oppbygging av gjensidig tillit kan bli nære samarbeidspartnere, sa han.

Ny æra med nye land

Jagland sa videre at Berlin-murens fall gjorde medlemskap i EU mulig for en rekke sentral- og østeuropeiske land og innledet dermed en ny æra i europeisk historie.

– Skillet mellom øst og vest er i stor grad brutt ned; demokratiet er styrket; mange etnisk-nasjonale konflikter er bilagt, sa han.

Økonomisk krise

EU er inne i en periode med store økonomiske vanskeligheter og betydelig sosial uro. Det er nettopp derfor denne prisen føles urettferdig for de mange milioner arbeisledige og fattige i Europa.

Jagland mener likevel de fortjener en pris for det han mener er «den vellykkete kampen for fred og forsoning og for demokrati og menneskerettigheter. Den stabiliserende rollen EU har spilt, har bidratt til å omforme størstedelen av Europa fra et krigens til et fredens kontinent, sier han.

Elitens servilitet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er en av dem som reagerer kraftig på at EU får Nobels fredspris.

– Med denne tildelinga tar Thorbjørn Jagland den norske elitens EU-servilitet til nye høyder. Han bruker Nobelprisen som et innenrikspolitisk virkemiddel, helt i strid med Nobels testamente. Dette framstår først og fremst som Jaglands personlige oppreisning over at flertallet sa nei til EU i 1994, sier han og stiller seg også undrende til at EU får fredsprisen i en tid der unionens rolle er svært omstridt.

– Hva med alle de som hver enesete dag setter sine liv på spill og jobber for fred. Mordechai Vanunu har tilbrakt mange år av sitt liv i israelsk fengsel for sin innsats mot atomvåpen. Han er en solid kandidat for fredsprisen. Det samme kan sies om Malalai Joya, kjent som Afghanistans modigste kvinne, som har kjempet både mot Taliban-regimet og mot Nato-okkupasjonen med fredelige midler og med fare for eget liv.

Absurd

– Nei til EU mener denne tildelingen er absurd. EU har svært lite å vise til når det gjelder å skape fred i verden. EU legger tvert imot opp til en kraftig militær opptrapping i årene som kommer, sier Olaussen.

– EU vil fortsatt tillate og oppmuntre til et atomvåpenbasert forsvar i UK og Frankrike, og satser hardt på eget atomforskningsprogram, påpeker Olaussen, som mener EUs håndtering av euro-krisen også fører til arbeidsledighet, sosial nød og undergraver velferdsstatene i EU-landene. – Dette er heller ikke stabiliserende og fredsskapende, sier han.

Diplomatisk Flåthen

Langt mer diplomatisk er LO-leder Roar Flåthen i sin kommentar til prisutdelingen:

-I et historisk perspektiv er det ingen tvil om at EU har fremmet fred og stabilitet i Europa, mener LO-lederen.

Han er likevel overrasket over at Nobelkomiteen har valgt å gi prisen til EU nå, i en situasjon hvor store deler av befolkningen må betale for den økonomiske krisen med økt arbeidsledighet, særlig blant unge, kutt i trygde- og velferdsordningene og økende sosial uro.

Nobels fredspris er en internasjonal pris som kan utdeles årlig av Den norske Nobelkomite etter retningslinjer fastsatt i Alfred Nobels testamente.

Mens de øvrige prisene deles ut av fagkomiteer med sete i Sverige, deles altså fredsprisen ut av en komité oppnevnt av Det norske Storting.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy