18-åringer på opplæring i bussen

Fra denne høsten kan 18-åringer få opplæring i å kjøre buss. Ni skoler har sagt ja til et prøveprosjekt.

2012022815101020131216183032

ola.tommeras@fagforbundet.no

Ute på høring

- Må ivareta sikkerhet

Ønsker faget velkommen

Her kan du få kjøre buss

Mangelen på bussjåfører er prekær over hele landet. I fjor sommer ba derfor Samferdselsdepartementet Vegdirektoratet om å legge til rette for et prøveprosjekt med 18-åringer på bussopplæring i videregående skole. Nå er det på vei til å bli realitet.

Ni videregående skoler med landslinjer innen transportfag, har gitt positiv tilbakemelding. I disse dager er prøveprosjektet med opplæring av 18-åringer ute på høring til arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Opplæring er tenkt å skje etter samme modell som i godssektoren.

- Vi må se på denne muligheten, men det betinger en grundig oppfølging og læreplan, sier styremedlem i Seksjon samferdsel og teknisk, Ove Andreas Solberg, som til daglig kjører i Nettbuss i Buskerud.

- Vi ser andre næringer bruke lærlinger som billig arbeidskraft. Det må for all del unngås innen bussbransjen. Tenker man for mye økonomi ved inntak av lærlinger på bussopplæring, vil det gå på sikkerheten løs, understreker han.

Dersom læreplanen og oppfølgingen er god nok, er Solberg positiv til 18 år gamle lærlinger.

- Det er ingen tvil om at bransjen har et alvorlig rekrutteringsproblem. Vi trenger å få flere inn i yrket. Dette kan være en mulighet, påpeker han.

NHO Transport har jobbet lenge med å få en slik læreordning på plass.

- Vi er glade for at det nå gis grønt lys for en prøveordning. Det vil gjøre det lettre å rekruttere unge sjåfører, sier fagsjef Terje Sundfjord i NHO Transport til transport.no.

- Det er viktig at bedriftene raskt blir godkkjent som lærebedrifter og starter med å besøke skolene for å rekruttere de framtidige lærlingene, sier Sundfjord.

Er du 18 år og ønsker å bli bussjåfør, så bør du se til transportfag på disse skolene. De som har sagt seg positive til å være med på prøveprosjektet er:

– Os videregåande skole

– Sauda videregåande skole

– Sogndal videregåande skole

– Kristiansund videregående skole

– Hønefoss videregående skole

– Ole Vig videregående skole

– Solør videregående skole

– Blakstad videregående skole

– Notodden videregående skole

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy