JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle skal løpe fortere

To år etter den danske kommunereformen står problemene i kø. Vekstkommunen Hillerød nord for København har sagt opp en femdel av de 450 ansatte i administrasjonen – uten at oppgavene er blitt færre.

2009031212512720131216091340

Hillerød er ikke den eneste kommunen som sliter. Og den danske regjeringen holder kommunene i et økonomisk jerngrep.

– Selve velferdssamfunnet står på spill. Regjeringens offisielle mål med reformen var å skape en mer effektiv og rasjonell offentlig sektor. Men så utarmet som kommunene nå begynner å bli, er det lett å få øye på en skjult dagsorden: Med de større

enhetene er det lettere å gjennomføre privatiseringer og konkurranseutsettinger av kommunale oppgaver, sier Winnie Axelsen, formann i HK Kommunal avdeling Hovedstaden, som dekker hele det nordøstlige Sjælland.

Landsdelen omfattet 19 kommuner før reformen – tre ble uberørt av reformen, mens de øvrige 16 ble slått sammen til 7 kommuner. På landsplan ble 275 kommuner slått sammen til 98 fra 1. januar 2007.

Bråstopp

En av sammenslåingskommunene i region Hovedstaden er Hillerød – en bykommune som ble slått sammen med landbrukskommunen Skævinge. Hillerød har hatt en voldsom vekst de siste årene. Men i fjor ble det full stopp – flere tomtesalg var avtalt og regnet inn i kommunebudsjettet, men ble i stedet avlyst på grunn av den økonomiske krisen.

Dermed måtte kommunen foreta en voldsom oppbremsing. Rundt 100 av de 450 ansatte i administrasjonen ble sagt opp.

Tilsidesatt

En av dem er overassistent i kommunens borgerservice, Bente Christiansen (63). Hun hadde jobbet i 20 år i Skævinge kommune før kommunesammenslåingen flyttet jobben hennes inn til Hillerød.

– Folk flest i Skævinge ønsket slett ikke sammenlåingen. Skævinge er et gammelt bondesamfunn som er vant til å klare seg selv. Nå ble vi påtvunget en utkantrolle med lang vei til rådhuset. Det samme gjaldt de kommunalt ansatte som følte seg tilsidesatt når jobbene i den nye kommunen skulle fordeles, sier Bente Christiansen som har jobben sin fram til utgangen av april. Blant annet fungerer hun som giftefogd når ordføreren ikke har tid, og forteller stolt at hun har foretatt over 100 vielser.

Dårligere tjenester

– Jeg føler meg ikke ferdig på arbeidsmarkedet ennå, men vet ikke om jeg blir nødt til å førtidspensjonere meg. Det er trist ikke å kunne bestemme selv, og trist når jeg opplever ting på jobben for siste gang, som julebordet i desember. Jeg er ikke bitter, men veldig lei meg. Og jeg syns synd på dem som blir igjen etter denne brutale ødeleggingen av en god arbeidsplass. Samme jobb skal jo gjøres, noe som vil bety at alle må løpe fortere. Det går også ut over innbyggerne.

– Regjeringen har skadeskutt kommunene, mener Klavs Jørgensen som i likhet med Bente Christensen, er blant de oppsagte i Hillerød.

– Regjeringen visste ikke hva den gjorde. Alt skulle gå i lynets hastighet, og uten at kommunene ble tilført ekstra midler til å gjennomføre de enorme forandringene. I stedet mente regjeringen at kommunene kunne spare penger fra dag én etter reformen, noe som har vist seg utrolig naivt.

Hodeløst

Selv har Klavs hatt mange stillinger i kommunen siden han begynte der for ti år siden. Han har blant annet jobbet med organisasjonsutvikling, personal­-ledelse og som prosessleder i å skape en ny bedriftskultur for den nye kommunen. I sin nåværende stilling som it-prosjektleder – en jobb han fikk bare to måneder før han ble oppsagt – har han blant annet deltatt i en arbeidsgruppe med 20 tidligere ansatte i institusjoner under amtet (fylket). Reformen for to år siden betydde nemlig at de fleste av amtenes tidligere oppgaver ble overført til kommunene.

– Alt sammen har foregått helt tankeløst. Det har ikke vært tid til overveielser, og lokaldemokratiet er blitt fortrengt sammen med lokalkunnskapen. Normalt setter man ikke i gang med en saksbehandling før man vet at man kan gjøre det ordentlig. Vår prosess ville ha vært utenkelig i en bank eller et forsikringsselskap, mener Klavs Jørgensen:

Sykmeldinger

– Man kan nesten synes synd på ordfører Kirsten Jensen – hun fikk hele dette kaoset rett i fanget da den forrige ordføreren ble rikspolitiker.

Ifølge Winnie Axelsen har antallet sykemeldinger på grunn av stress blant medlemmene nærmest eksplodert siden reformen.

– Våre medlemmer er jo så lojale og trofaste – og finner seg i at de må løpe stadig fortere når økonomien strammer til. To tredeler av oppgavene deres er direkte brukerrelaterte. Og politikerne er dårlige til å skru ned på det kommunale servicenivået – det er jo det de gjerne vil gjenvelges på til høsten.

– Fra vår side vil vi bruke valgkampen foran høstens kommunevalg til å sette fokus på den borgerlige regjeringens konstante undergraving av velferdssamfunnet. De har lenge lyktes med å slå en kile ned mellom sosialdemokratene og fagbevegelsen, gjennom å stjele arbeiderbevegelsens dagsorden. Det har forvirret velgerne, og ført til passivitet i både parti og fagbevegelse. Men utviklingen de siste årene har forhåpentligvis vært en vekker for en samlet fagbevegelse, sier Winnie Axelsen.

HK Kommunal lanserte i januar en kampanje for å få sine 50.000 medlemmer til å komme med gode ideer til framtidas service. Forslagene blir løpende lagt ut på hjemmesiden degodeideer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy