Ap og LO går sammen om heltid

– Tenk om arbeidsgiverne kunne stå fram og si at hos oss jobber vi heltid og det er sånn vi vil ha det, sier Gerd Kristiansen, nestleder i LO.

2013020510405020131216214113

vegard.velle@fagforbundet.no

Arbeiderpartiet og LO går sammen om en felles plattform for at heltid skal bli regelen i helse- og omsorgssektoren. Slik skal de fylle opp den økende underdekningen i helsesektoren.

Unnfalne arbeidsgivere

– Vi har gjort dette fordi vi tror det vil bedre arbeidsdagen for mange av medlemmene våre. Dessuten vil det gavne både arbeidsgiverne og brukerne, som vil få en bedre kvalitet på tjenestene, sier Gerd Kristiansen til Fagbladet.no.

Les også: – Heltidskultur i sjukehus er helt nødvendig

Det har vært altfor lett for arbeidsgiverne å la være å gjøre noe med brøkstillingene. Det er et mangfold av forsøk og ordninger som viser at det går an å legge til rette for heltid, mener hun.

Tiltak mot ufrivillig deltid

Heltidsplattformen henviser til en rekke tiltak for heltid som er gjennomført eller under gjennomføring, deriblant:

– Krav til sykehusene om heltidsstillinger.

– Statlig støtte til kommuner som jobber mot ufrivillig deltid.

– Nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven som styrker rettighetene til dem som vil jobbe mer.

– En statlig gjennomgang av arbeidsplanene på arbeidsplassene.

Hard kamp om arbeidskraften

Heltidsplattformen henviser til at helse- og omsorgssektoren har et sterkt voksende behov for arbeidskraft i årene framover. Ifølge Statistiske sentralbyrå trengs mellom 76.000 og 136.000 nye årsverk i denne sektoren i 2035.

– Det er et behov for at mange flere jobber heltid. Da må vi legge til rette for det. Kampen om arbeidskrafta kommer til å bli så tøff framover at arbeidsgiverne må gjøre seg lekre for arbeidstakerne. Folk vil ikke ha en 12 prosent stilling lenger når de er ferdigutdannet.

Deltidskultur

Kristiansen mener vi har gått oss vill i en kultur rundt deltidsansettelse og bygget opp strukturer som holder opp denne.

– Hvis damer er bevisste på at de vil jobbe deltid, skal ingen klandre dem for det. Men svært mange kjenner ikke til konsekvensene av å jobbe deltid, for eksempel retten til å pensjonere seg tidlig eller til å få banklån.

Inn i valgkampen

Kristiansen henviser til det faglig-politiske samarbeidet mellom Ap og LO når hun forklarer hvorfor heltidsplattformen er utformet akkurat mellom disse to partene.

– Kamp for heltid kan jeg love at vi vil fra inn som et viktig element i valgkampen, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy