JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Apartheidstaten Israel

Den første uken i mars er «Israeli Apartheid Week», og folk rundt om i Europa mobiliserer til støtte for palestinske rettigheter. I Norge er vi spesielt opptatt av Palestina-spørsmålet. Osloavtalen fra 1993, som vi en gang var så stolte av, har vist seg å være en katastrofe for palestinerne.

2014030312000020230821171436

20 år etter avtalen er Palestina fortsatt okkupert, Gaza er blitt verdens største fengsel og israelske bosettere koloniserer stadig større palestinske landområder på Vestbredden. En lang rekke FN-vedtak og internasjonale forhandlinger gjennom flere tiår har ikke ført til et rettferdig resultat. Palestinerne lever fortsatt under okkupasjon i en apartheidstat, og en fredelig løsning virker langt unna.

Sør-Afrikas tidligere statsminister og arkitekten av apartheid, Hendrik Verwoerd, kalte Israel for en apartheidstat allerede i 1961. Ordet apartheid betyr «adskillelse» og innebærer en institusjonalisert diskriminering av folkegrupper. Det er ikke tvil om at staten Israel utøver institusjonalisert diskriminering.

Det finnes to rettssystemer på Vestbredden, et sivilt for jøder og et militært for palestinere. Infrastruktur, veier, elektrisitet og vann, er delt i to. Den moderne infrastrukturen som er i stadig utvikling, er forbeholdt israelske jøder, mens tjenestene for palestinere som verken blir vedlikeholdt eller utviklet, forfaller. Palestinerne har et sterkt begrenset selvstyre som ligner veldig på Sør-Afrikas bantustans, med en tilsvarende begrenset bevegelsesfrihet.

Blokaden av Gaza, ulovlige apartheidmurer, militære sjekkpunkter, trakassering av palestinske arbeidere, fengsling av palestinske barn, de folkerettsstridige bosettingene og koloniseringen av palestinske landområder styrker den institusjonaliserte diskrimineringen.

Verdenskjente menneskerettighetsforkjempere som Nobel fredsprisvinnere Mairead Corrigan, biskop Desmond Tutu og tidligere president i USA Jimmy Carter, har vært tydelige i sin kritikk av Israels apartheidpolitikk. Den internasjonale boikottkampanjen vokser raskt og Israel blir stadig mer isolert i verdenssamfunnet.

Norske myndigheter har fortsatt en viktig rolle å spille i å løse konflikten. «Farlige forbindelser» – en rapport som ble utgitt av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet i fjor, viser at norsk næringsliv og norske myndigheter støtter den ulovlige israelske okkupasjonen økonomisk – både bevisst og ubevisst.

Rapporten viser også hvordan norske selskaper importerer og selger bosettingsvarer eller har handelsforbindelser med selskap i de okkuperte områdene. Norge importerer israelske våpen, driver forskningssamarbeid med israelsk sikkerhetsindustri, og norske våpen blir brukt i de okkuperte palestinske områdene. Dette må det bli en slutt på!

Fagforbundet støtter kampanjen for en internasjonal handelsboikott av Israel. Kampanjen er et ikke-voldelige virkemiddel som kan bidra til en løsning med rettferdig fred både i Israel og i Palestina.

Kjernen i den pågående konflikten er utvilsomt den israelske okkupasjonen og apartheidpolitikken. Det må legges økt press på de israelske myndighetene om å følge opp FN-vedtakene om å avskaffe apartheidsystemet, avslutte okkupasjonen og respektere palestinske rettigheter og internasjonal lov. Dette kan ikke den norske regjeringen eller verdenssamfunnet lenger ignorere.

Palestinerne har et sterkt begrenset selvstyre som ligner veldig på Sør-Afrikas bantustans, med en tilsvarende begrenset bevegelsesfrihet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy