JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsministeren hoppet over EU-lov

Arbeidsminister Robert Eriksson risikerer å få kontrollorganet ESA på nakken hvis han gjennomfører endringene han har foreslått i arbeidsmiljøloven mener både LO og NHO.

Arbeidsminister Robert Eriksson risikerer å få kontrollorganet ESA på nakken hvis han gjennomfører endringene han har foreslått i arbeidsmiljøloven mener både LO og NHO.

Kristian Brustad

Hvis regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven blir vedtatt, kan ESA komme til å gripe inn.

2014092912000020230821171436

torgny@lomedia.no

Da arbeidsminister Robert Eriksson la fram høringsnotatet om endringer i arbeidsmiljøloven, hadde han ikke vurdert forslagene opp mot EU-retten. Det kan føre til at Erikssons hurtigtog må senke farten.

LO og NHO enige

Både LO og NHO viser i sine høringssvar i forbindelse med arbeidsmiljøloven til at EU krever like bestemmelser for midlertidige ansettelser og innleie av arbeidskraft. Dette er ikke drøftet i høringsnotatet som Eriksson sendte ut i juni.

NHO mener at vikarbyrådirektivet krever at hvis en ikke viderefører like bestemmelser (parallellitet) så er det brudd på direktivet. Arbeidsgiverne mener dette best kan løses ved å myke opp på innleiebestemmelsene også.

LO deler NHOs syn om at Erikssons forslag ikke forholder seg til EU-lovverket, men kommer til motsatt konklusjon: Lovverket bør forbli som det er.

LOs høringssvar

Regjeringa i kattepine

– Når de to tyngste høringsinstansene kommer med samme innsigelse bør statsråden ta hensyn til dette, sier nestleder i LO, Tor Arne Solbakken. Han sier at dette forholdet ble umiddelbart påpekt av LOs juridiske avdeling da høringsnotatet kom på bordet.

– Regjeringen har havnet i en kattepine. I høringsnotatet argumenterer de steinhardt mot å endre lovverket når det gjelder innleie. De kan ikke bare snu, sier Solbakken.

I høringsnotatet drøfter departementet forskjeller mellom midlertidig ansettelser og innleie fra et bemanningsbyrå. De mener at å utvide adgangen for å bruke innleid arbeidskraft til ni eller tolv måneder i praksis vil føre til at dette blir hovedregelen.

Departementet mener at dette ikke er ønskelig fordi «de utleide er en sårbar arbeidstakergruppe, fordi arbeidet er oppdragsbasert og det kan være liten forutsigbarhet for arbeid og inntekt.»

NHOs høringssvar

Krever nytt forslag

NHO er uenig i departementets vurdering i denne saken. Arbeidsgiverne mener at argumentasjonen for å utvide adgangen til midlertidig ansettelser er todelt. For det første at det skal bli mer fleksibelt for arbeidsgiverne, og for det andre at slike stillinger er døråpnere inn for faste ansettelser.

«Vi mener at begge disse hensynene gjør seg gjeldende også ved innleie fra bemanningsforetak.»

– Regjeringen må komme med et nytt forslag. De kan ikke vedta noe som strider mot EU-retten, og dette forslaget har ikke vært på høring, ikke engang en Eriksson-høring, sier Solbakken, og sikter til arbeidsminister Robert Eriksson minimalistiske høringsfrist i forbindelse med forslaget om økt adgang til midlertidige ansettelser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy