Vil ha israelske brusmaskiner ut av butikkhyllene

STØTTER BOIKOTT: Mange organisasjoner støtter kampanjen mot det israelske merket SodaStream. Det gjør også rapperen Don Martin, som forrige uke poserte med en "Boikott SodaStream"-løpeseddel før støttekonserten for Gaza på Rådhusplassen.

STØTTER BOIKOTT: Mange organisasjoner støtter kampanjen mot det israelske merket SodaStream. Det gjør også rapperen Don Martin, som forrige uke poserte med en "Boikott SodaStream"-løpeseddel før støttekonserten for Gaza på Rådhusplassen.

Simen Aker Grimsrud


2014091112000020140909153955

vegard.velle@fagforbundet.no

Hele 22 organisasjoner starter denne uka en kampanje mot det israelske merket SodaStream, solgt blant annet av butikkjedene Elkjøp, Lefdal, Jernia, Siba, Staples og Expert. Med kampanjen ønsker organisasjonene å få oppmerksomhet rundt Israels ulovlige okkupasjon av Palestina. Og konkret ønsker alliansen å få norske butikker til å fjerne SodaStream-produktene fra butikkhyllene sine, slik at selskapet får svi økonomisk for sin utnyttelse av palestinerne.

Bidrar til okkupasjon

Bakgrunnen for kampanjen er at SodaStream lager brusmaskiner i en israelsk bosetting, på palestinsk land. Hovedfabrikken ligger i den israelske bosettingen Ma’ale Adumim på Vestbredden.

Selskapet bidrar dermed til Israels okkupasjon, som frarøver palestinerne grunnleggende rettigheter og frihet.

– Norske butikkjeder bør sette folkerett og menneskerettigheter først, og slutte å selge produkter fra SodaStream, sier Kathrine Jensen, leder av Palestinakomiteen.

Hollywood-skuespiller provoserte

Kampanjen fikk vind i seilene da Hollywoood-skuespilleren Scarlett Johansson stilte opp som merkevareambassadør for firmaet. Samtidig var hun også goodwill-ambassadør for bistandsorganisasjonen Oxfam, noe sistnevnte reagerte sterkt på, siden organisasjonen har tatt standpunkt mot ulovlige israelske bosettinger.

Saken endte med at Scarlett Johansson droppet samarbeidet med Oxfam og fortsatte som merkevareambassadør for SodaStream.

La boblene briste – boikott SodaStream

Blant organisasjonene som støtter opp om kampanjen, er det flere fra kristennorge: Changemaker, KFUM og Stiftelsen Karibu.

"La boblene briste – boikott SodaStream!", heter kampanjen. Som ledd i kampanjen kommer de palestinske rapperne DAM til Oslo. En rekke steder i landet arrangeres filmvisninger, åpne møter og løpeseddelutdeling.

Aksjonerer i butikker

I Tromsø blir det aksjoner utenfor butikker som fører SodaStream. Det samme gjelder i Buskerud, som vil aksjonere i julehandelen mot fire butikkjeder som fører Sodastream-produkter.

– Vi vil gå inn i butikkene, sette omslag på produktene og dele ut postkort. I tillegg vil vi prøve å komme i snakk med daglig leder i butikken, sier Magnus Langstrand, palestinaambassadør for Buskerud i Fagforbundet.

Fylkeslaget vil også skrive leserinnlegg og arrangere åpent møte med andre organisasjoner.

– Jeg gleder meg veldig. Det er noe annet å aksjonere enn bare å si noe. Det blir spennende å se hvordan butikkene reagerer. Jeg håper salget av Sodastream-produkter minsker, sier han.

Vil lære om boikottvåpenet

I Nordland har LO I Bodø sendt ut informasjon til butikkjedene som selger SodaStream. Butikkene som ikke svarer at de vil kutte produktene, vil bli fulgt opp med forespørsel om et møte. De har allerede fått respons fra ansatte i en butikkjede som er støttende.

– Det er bra vi får lære oss hvordan vi kan bruke boikottvåpenet og hvordan vi kan involvere flest mulig, sier Torild Holmedal, palestinaambassadør for Fagforbundet i Nordland.

Kampen fører fram

Kampanjeorganisator Ingvild Skogvold kan fortelle at den britiske butikkjeden John Lewis har sluttet å selge SodaStream. I Brighton legger en SodaStream-butikk ned virksomheten etter at aksjonister har demonstrert utenfor butikken hver bidige lørdag i to år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy