JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette må du huske om du har fått sommerjobb

KONTRAKT: Om du jobber ute eller inne - det er viktig å ha kontrakten i orden. (Illustrasjonsfoto)

KONTRAKT: Om du jobber ute eller inne - det er viktig å ha kontrakten i orden. (Illustrasjonsfoto)

Freestockphotos.biz

For mange er dette det første møtet med arbeidslivet. Her er noe du må tenke på før du begynner i sommerjobben.

2017052910180420170529104750

tips@redaksjonen.no

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og snart skal tusenvis av skoleelever, studenter og andre unge ut i sommerjobb. For mange er dette også det første møtet med arbeidslivet.

Dette får du betalt for å jobbe i pinsen

– Det aller viktigste er at du har en ordentlig arbeidskontrakt, som inneholder hvem du er, hvem arbeidsgiveren din er, når du skal jobbe og hva du skal gjøre på jobben, sier ungdomsrådsgiver i LO, og leder for LOs sommerpatrulje, Pål Henriksen Spjelkavik.

– Det er viktig fordi om du for eksempel er ansatt som pleieassistent på et sykehjem, kan det stå i kontrakten at du skal drive «forefallende arbeid». Da kan det være at du og arbeidsgiver har en totalt ulik oppfatning av hva jobben faktisk innebærer. Det er viktig at man er enige med arbeidsgiver om dette, sier Spjelkavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Her er triksene du må kunne om du mister mobilen eller nettbrettet ditt

Hvem, hva, hvor, når?

Det samme trekker ungdomsrådsgiver i Handel og Kontor, Vidar Hovland fram.

– Det viktigste er at kontrakten inneholder grunnleggende ting, som hvem som er din arbeidsgiver, hva du skal jobbe med, hvor du skal jobbe og når du skal jobbe, sier han.

– Hvor jobben din skal utføres er viktig. Om du for eksempel er ansatt i en restaurantkjede, risikerer du å bli flyttet mellom ulike filialer. Det er lovlig, men du bør vite det når du skriver under. Når du skal jobbe er også veldig viktig. En av dine viktigste plikter er å møte opp til rett tid. Da må du være enig med arbeidsgiver om når arbeidsdagen begynner og når den slutter, sier Spjelkavik i LO.

Sjekk at sommerjobben holder mål

Forstå kontrakten

Et annet sentralt punkt er at du må forstå hva arbeidskontrakten faktisk inneholder.

– I LOs sommerpatrulje har vi de siste årene sett stadig mer avanserte arbeidskontrakter. Vi setter pris på at kontraktene er så nøyaktige som mulig, men i fjor fikk vi inn kontrakter helt opp til 25 sider. Gjennom en skriftlig avtale kan du avtale deg vekk fra mange grunnleggende rettigheter. For eksempel har regjeringen åpnet for at normalarbeidsdagen kan utvides til inntil 10 timer, så lenge det foreligger en skriftlig avtale, sier Spjelkavik.

Han nevner eksempel på ungdom som har skrevet under kontrakter som sier at de selv må betale for arbeidsuniformer eller at de står ansvarlige om kunder på restaurant stikker av fra regningen.

1 av 5 bryter loven

Gratis medlemskap

Hovland i Handel og Kontor advarer også mot å skrive under såkalte nulltimerskontrakter. Da kan du få trøbbel blant annet med å få lønn om du skulle bli syk.

Om du får en sommerjobb gjennom venner eller familie er det også svært viktig med en ordentlig arbeidskontrakt, selv om du stoler 100 prosent på arbeidsgiveren din.

– Det er ganske sjelden av vi ser at sjefer holder tilbake lønn fordi det ikke finnes noen skriftlig avtale. Men hvis du ødelegger noe eller skader deg, slik at det blir et forsikringsoppgjør, er det viktig å ha papirene i orden, sier Spjelkavik.

– Men er det egentlig noen vits i å betale en dyr kontingent til en fagforening hvis du bare skal jobbe noen få uker?

– LO tilbyr studentmedlemskap til en tiendedel av prisen. Og hvis du går på videregående, får du være medlem i LO gratis. Det gjør vi fordi vi skjønner at studenter og elever ikke alltid har råd til å være ordinære medlemmer, sier han.

Dette må du passe på

1. Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt – uansett jobb. I arbeidskontrakten skal det blant annet stå noe om:

• Arbeidstid

• Lønn

• Oppsigelsestid

2. Du har krav på å få vite når og hvor mye du skal jobbe.

3. Du har krav på overtidsbetalt når du jobber overtid.

4. Du har krav på skikkelig opplæring i arbeidet du skal utføre.

5. Du har krav på minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Er du under 18 år og arbeider mer enn 4 1/2 time daglig, har du rett på pause i minst 30 minutter.

(Kilde: Fellesforbundet)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy