JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre er alene om å ville senke fagforeningsfradraget

KrF og Kjell Ingolf Ropstad vil heller øke, enn å redusere fagforeningsfradraget.

KrF og Kjell Ingolf Ropstad vil heller øke, enn å redusere fagforeningsfradraget.

Martin Guttormsen Slørdal

Krf vil heller øke det, mens Høyre og Fremskrittspartiet vil ha det stående på 2013-nivå.

2017111310173720230821171436

helge@lomedia.no

Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, har med seg et krav om å halvere fagforeningsfradraget på selvangivelsen i budsjettforhandlingene på Stortinget. Det får høyst sannsynlig ikke flertall, om ikke Høyre og FrP endrer sine standpunkt.

Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre

Som i 2013

Før den rødgrønne regjeringen fratrådte for fire år siden, ble fradraget foreslått økt til 4100 kroner.

I regjeringsplattformen til Solberg-regjeringen, står det at fradraget skal bli stående på 2013-nivå. Slik har det blitt siden.

Venstre vil i sitt alternativ budsjett at fradraget skal ligge på 2005-nivå, på 1800 kroner.

Venstre vil heller be regjeringen utrede et generelt jobbskattefradrag, som skal gjelde alle som er i arbeid - om de er organisert eller ikke.

KrF vil ikke redusere fagforeningsfradraget.

– Det er ikke veien å gå. Vi har i stedet vurdert å gå inn for å øke fradraget. Det er viktig å holde det på et høyt nivå, slik at en kan stimulere til en høy organisasjonsgrad. Det tjener både samfunnet og næringslivet på og det kan gi trygge og gode arbeidsplasser, sier Kjell Ingolf Ropstad til LO-Aktuelt.

Utjevne forskjeller

Jan-Erik Støstad er generalsekretær i Samak, som er fagbevegelsen og arbeiderbevegelsens samarbeidsorgan i Norden. Han mener Venstre, ved å ville halvere fagforeningsfradraget, ikke viser den store forståelsen for at det er bra for samfunnet å ha et organisert arbeidsliv.

– Hvis du ønsker et organisert arbeidsliv og vil få folk til å være organisert, er det ikke riktig å redusere fagforeningsfradraget.

Mens Venstre i sitt alternative budsjett vil halvere fagforeningsfradraget fra 3850 til 1800 kroner, vil partiet samtidig at regjeringen utreder muligheten for å innføre et såkalt jobbskattefradrag etter svensk modell.

Et slikt fradrag vil alle dra nytte av - både organiserte og uorganiserte.

– Men det er ikke akkurat et innspill for å øke organisasjonsgraden i Norge, mener Støstad.

– For å bevare den norske modellen, er det viktig å ha et organisert arbeidsliv. Det er hovedgrunnen til at vi har et godt og effektivt lønnssystem og et samfunn som utjevner sosiale forskjeller. Det bør være naturlig å være fagorganisert og det er bra for hele samfunnet, poengterer Støstad.

Nordmenn sier nei til skattelette

Andre tiltak

– Vi vil kutte i fagforeningsfradraget for å ha budsjettmidler til andre tiltak som er viktig for folk, som for eksempel gratis barnehage for de med dårlig råd, sier kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, til LO-Aktuelt etter å ha lagt fram det alternative budsjettet.

– Vi er helt enig med fagbevegelsen i at det er viktig at folk er organisert. Samtidig er det ikke gitt at lavere fradrag gir færre medlemmer. Fradraget ble økt under den rødgrønne regjeringen, mens organisasjonsgraden samtidig falt, legger han til.

Partiets finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, poengterer at partiet ikke har konkludert i forhold til jobbskattefradraget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy