JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn sier nei til skattelette

FORHANDLER: I disse dager forhandler blant andre Høyres Nikolai Astrup (t.v.) og Venstres Terje Breivik om nytt statsbudsjett. Der vil skattetrykket i Norge være ett av temaene.

FORHANDLER: I disse dager forhandler blant andre Høyres Nikolai Astrup (t.v.) og Venstres Terje Breivik om nytt statsbudsjett. Der vil skattetrykket i Norge være ett av temaene.

Heiko Junge, NTB scanpix/ANB

Folk flest mener dagens skatte- og avgiftsnivå er «akkurat passe».

2017111307590020230821171436

stian.fyen@anb.no

64 prosent sier nei til både skattelette og skatteøkninger. De aller fleste mener altså at dagens samlede skatte- og avgiftsnivå er passe, viser en ny undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette viser at regjeringens politikk de siste fire årene har vært riktig. Vi har redusert skattene med 25 milliarder, og denne undersøkelsen viser at det blir tatt godt imot av folk der ute, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Passelig skattenivå

Opinion har spurt et representativt utvalg om de mener det samlede skatte- og avgiftsnivået er for høyt, for lavt eller passe. 21 prosent svarer at det er for høyt, 10 prosent mener det er for lavt, mens 64 prosent mener dagens nivå er passe. 6 prosent svarer «vet ikke».

Bakgrunnstallene viser at det er små forskjeller mellom befolkningsgrupper om hva de mener om skatte- og avgiftsnivået. Noen flere menn enn kvinner mener nivået er for høyt, og noen flere i små tettsteder mener skattenivået er for høyt sammenliknet med folk i de store byene.

– Vi er helt enige i at skattenivået for vanlige arbeidsfolk er helt passelig. Det vi mener er at de som tjener lite burde betalt litt mindre skatt, mens de som tjener mye burde betalt mer, sier Ingrid Heggø, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i finanskomiteen.

Astrup mener målingen viser at Arbeiderpartiets valgløfte om inntil 15 milliarder i økte skatter ikke appellerer til folk flest.

– Dette er en tydelig tilbakemelding til Arbeiderpartiet om at folk ikke ønsker seg å øke skattene med 15 milliarder. I den sårbare økonomiske oppgangen vi ser nå er 15 milliarder i økte skatter det siste norske arbeidsplasser trenger, sier han.

Heggø i Ap er ikke helt uenig.

– Vi var ekstremt dårlige på å kommunisere hva pengene skulle gå til. Og ordet «inntil» forsvant en plass underveis. Folk flest trodde nok at de skulle få skatteskjerpelser med oss, men det hadde de jo ikke fått, sier stortingsrepresentanten.

Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre

Skattelette

Samtidig kan målingen ses på som at det ikke finnes noe skrik etter ytterligere skattelettelser fra regjeringen. I disse dager forhandler regjeringspartiene Høyre og Frp med samarbeidspartiene Venstre og KrF om nytt statsbudsjett, og muligens ytterligere skatte- og avgiftslettelser.

– Vi har gått til valg på at vi skal ha moderate skattelettelser i kommende periode. Først og fremst for å skape nye jobber, noe vi følger opp i forslaget til statsbudsjettet. Skatteforliket i Stortinget sier jo nettopp at vi skal redusere bedriftsbeskatningen og ekstraskatten for norske bedriftseiere, sier Astrup.

ANB

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Fakta om undersøkelsen

* Gjennomført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå.

* 1.000 telefonintervjuer er gjort i perioden 31. oktober–6. november.

* Feilmarginen er på 3,1 prosentpoeng.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy