08:00 Sjåfør

Sjåfør på autopilot

FRA KJØKKEN TIL BORD: Øyvind Gjeldnes (57) kjører ut all maten til de eldre i kommunen.

FRA KJØKKEN TIL BORD: Øyvind Gjeldnes (57) kjører ut all maten til de eldre i kommunen.

Kathrine Geard

Da sykehjemskjøkkenet han jobbet på ble lagt ned, mistet Øyvind jobben. Det passet i grunnen bra. Han var ferdig med matlaging.

2018100213183120181002093500

hanna.skotheim@fagbladet.no

For ti år siden byttet Øyvind Gjeldnes ut gryter og stekepanner med ratt og girspak. Som alle andre onsdager skal 480 porsjoner kjøres over fartsdumper, forbi lyskryss og passere broer. Øyvind har seks timer på seg til å fordele all maten mellom fire sykehjem, et helsehus og alt fra 110 til 180 hjemmeboende. Han går på autopilot. Som en Reodor Felgen har han laget sitt eget system for å spare minutter og unngå å bli svett.

Øyvind tar to traller fulle av mat om gangen istedenfor én. Trallene som skal kjøres lengst, plasseres innerst i den hvite varebilen. Han lar to sett med traller stå igjen på de siste sykehjemmene slik at han slipper å vente på at de skal tømmes før han kan kjøre videre.

https://www.youtube.com/watch?v=KTUuq9W8NNk

Øyvind Gjeldnes (57)

Sjåfør for sentralkjøkkenet

Da Frei ble slått sammen med Kristiansund i 2008, ble sykehjemskjøkkenet Øyvind var sjef for lagt ned. Det var da kokken ble tilbudt sjåførjobben på sentralkjøkkenet. Det passet i grunn ypperlig. Øyvind var ferdig med matlaging.

Han rygger inn mot dagens andre stopp: Storhaugen helsehus. Plystrende manøvrerer han rampa på bilen slik at han kan heise seg selv opp med den, hente de to trallene som skal leveres og lempe seg selv ned igjen. Han skyver de to trallene rolig foran seg og plasserer de innenfor inngangsdøra.

Idet Øyvind slamrer igjen bildøra, gjør dompapfiguren ved frontruta et lite hopp. Han slår på tenninga og hører stemmen til dagens Ekko-programleder, en fast følgesvenn i hverdagen. Øyvind er mye alene på jobben. Så er det også det han liker – å surre rundt for seg selv. Likevel går skravla i ett. Mens Kristiansund våkner til liv, prater Øyvind om hva samfunnet trenger. «Klovner» som Trump, Putin og Kim. De som røsker opp og ser nytt på verden. Selv har han beina godt planta på venstresida og vil ha seks timers arbeidsdag.

– Vi bør ikke jobbe mindre enn seks timer, men heller ikke mer. Skal du bruke den campingvogna og boremaskinen du har investert i nok til å forsvare hva det koster, bør du ha mer tid til å bruke det, filosoferer Øyvind.

Det beste med jobben: Jobben er variert og den gir meg en viss frihet. Jeg har ellers god kontroll på det jeg skal gjøre, og jeg har stabilitet.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy