JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den største trygdeskandalen i Norge:

Nav-skandalen viser at EØS-avtalen må reforhandles, mener Erlend Wiborg (Frp)

Erlend Wiborg mener det må settes nytt søkelys på EØS-avtalen i lys av Nav-skandalen.

Erlend Wiborg mener det må settes nytt søkelys på EØS-avtalen i lys av Nav-skandalen.

Sissel M. Rasmussen

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg, mener Nav-skandalen synliggjør de negative sidene ved EØS-avtalen.

2019110408400020230821171436

helge@lomedia.no

Medlemmer av Folketrygden har rett til syke- og arbeidsavklaringspenger selv om de reiser til et annet EØS-land, ifølge et Nav-rundskriv fra 2012. Ytelsen kan utbetales «selv om vedkommende bor eller oppholder seg i et annet EØS-land».

Navs eget rundskriv: Det er ingen tvil om hva folk har rett til

p

Ifølge Nav er reglene blitt feiltolket siden den gang. Det har resultert i den største trygdeskandalen noen gang i Norge. Minst 48 personer er uriktig dømt for trygdesvindel, 36 av dem til fengselsstraff.

Burde ikke vært mulig

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), mener det er helt uakseptabelt at folk er uskyldig dømt. Samtidig påpeker han at Fremskrittspartiet og han selv har vært meget skeptisk til EU-forordningen som har gjort dette mulig.

– Det er egentlig irrelevant i denne sammenheng. Det er til enhver tid gjeldende lov som skal gjelde. Men i utgangspunktet burde denne forordningen aldri vært innført. Dette burde vært avklart i 2012. Dette synliggjør de negative sidene av EØS-avtalen. Både med tanke på trygdeeksport, men også på grunn av debatten i Fellesforbundet. Mange av de bekymringene skal man ta inn over seg. EØS-avtalen må være tilpasset norske forhold. Dette viser at Frp har rett, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.

– Hvis man tror at Norge skal kunne ha en åpen dør og hjelpe hele Europa til å nyte godt av landets velferdsordninger, vil det bli slutt på alle velferdsordninger, mener Wiborg.

Han mener den pågående Nav-skandalen gir vann på mølla til EØS-skepsisen som allerede finnes i landet.

– Nav-sjefen må gå, mener tillitsvalgt fra Fagforbundet

p

– Dette er et kraftig varsko til EU. Se på Storbritannia, flere andre europeiske land, Frp og Fellesforbundet i Norge. Hvis ikke EU tar grep, vil motstanden øke kraftig. Dette viser at vi må reforhandle EØS-avtalen, legger han til. mener Frp-toppen.

Politisk oppgave

Nå mener han politikerne må ta ansvar og ta et oppgjør med trygdeeksporten og tette hullene som EØS-avtalen viser at den gir.

– Regjeringen er klar i forhold til trygdeeksport. Arbeidslinja må fortsatt stå sterkt. Vi må alltid se etter hvordan den kan styrkes. Hvis man ikke tar disse grepene vil velferdsordningens tid være forbi, tror Erlend Wiborg.

– Hvordan kan Norge vri seg unna EØS-reglene?

– Vi må stille krav til oppmøte innenfor en viss tid. Vi må gjøre det umulig å kunne oppholde, seg utenlands over lengre perioder uten at det er avklart med Nav. Selvfølgelig må folk kunne ta seg ferie og reise utenlands, men da må det skje på samme måte som for arbeidstakere for øvrig. Det må avklares med Nav, sier Erlend Wiborg.

– Noen har godt av å reise utenlands når man er syke?

– Selvfølgelig skal vi ikke lage noe reiseforbud utenlands. Men det må avklares med Nav, påpeker Wiborg.

– Er du arbeidssøker forplikter du deg til å møte opp og være disponibel. Dukker det opp en jobb, må du kunne stille til intervju på kort varsel. Bor du et halvt år i Spania er du ikke tilgjengelig, påpeker Wiborg.

Tirsdag morgen holder arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sin redegjørelse for Stortinget.

p

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen forventer en grundig redegjørelse.

– Jeg er aller mest opptatt av veien videre. Hvordan grenselinjene vil bli praktisk gjennomført. Også forventer jeg en ekstern granskning, som er uavhengig og med bred tilgang. Vi må se både på dagens regjering. foregående regjering og hva som burde vært gjort annerledes. Mennesker er feilaktig dømt. Det er helt uakseptabelt, sier Erlend Wiborg.

Ikke tema nå

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke med på at det må settes søkelys på EØS-avtalen etter Nav-skandalen. Han mener de som er rammet ikke fortjener det.

– Nå må vi sette søkelyset på de som er uskyldig dømt, mistet sin rettigheter i det som er en skandale. Det er det rette ordet når sårbare mennesker kastes i fengsel eller mister rettigheter som loven gir dem, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Erlend Wiborg har hatt partiet sitt i regjering i seks år, og kan gjerne fremme sine forslag gjennom dem. Nå må vi rette opp den uretten som er gjort og finne ut hvordan dette kunne skje. EØS-avtalen er ikke tema i så måte, sier Jonas Gahr Støre.

p

Mandag ga Arbeiderpartiets leder også uttrykk for at saken bør havne i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Det bør vurderes en granskning, om nødvendig i regi av Stortinget. for å kartlegge hvordan maktapparatet har sviktet på en måte spom har rammet uskyldige menensker, mener Jonas Gahr Støre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy