JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbudsbølgen i gang i Moss

PROTEST: Fagforbundet Moss og Våler stilte med fakler og banner foran rådhuset.

PROTEST: Fagforbundet Moss og Våler stilte med fakler og banner foran rådhuset.

Ola Tømmerås

Moss bystyre ga i dag grønt lys for å sette ett sykehjem og demensomsorgen i kommunen ut på anbud.

2013121012000020131212122202

ola.tommeras@fagforbundet.no

Orkerød sykehjem i den Høyre/Frp-styrte kommunen ble vedtatt konkurranseutsatt. Videre skal rådmannen vurdere skjebnen til byens demensomsorg, og avgjøre om også denne skal ut på anbud eller ikke.

Vedtaket skjer bare dager etter at demensavdelingen ved samme sykehjem ble hedret med prisen årets sykepleier av Sykepleierforbundet. Ordfører Tage Pettersen (H) overleverte selv blomster og pris til sykepleier Anne-Pernille Rudi, ved sykehjemmets demensavdeling. Nå skal selve sykehjemmet ut på anbud mens det er foreløpig usikkert om demensomsorgen følger etter.

Frykter veien videre

- Jeg er redd dette bare er starten. Det synes ikke som om noe er fredet for anbud med denne kommuneldelsen, sier leder av Fagforbundet Moss, Hilde Torgersen. Sammen med et 20-talls medlemmer møtte hun politikerne med fakler og banner utenfor møtesalen før møtet begynte.

- Legg ideologien til side og velg fornuften, var hennes oppfordring til varaordfører Anne Bramo (Frp), da hun fikk holde en apell for Bramo og bystyrets gruppeledere utenfor rådhuset.

- Vi er lydhøre, sa Bramo og takket for engasjementet, før bystyret gikk inn og vedtok konkurranseutsettingen.

Fra før har Moss kommune innført fritt brukervalg for hjemmebaserte tjenester og vedtatt å sette storkjøkkenet ut på anbud.

Modererte forslaget

I opprinnelig forslag fra det borgerlige flertallet, skulle hele demensomsorgen vedtas konkurranseutsatt samtidig med selve sykehjemmet. Overfor Moss avis medgir Høyres gruppeleder Sissel Rundblad, at prisbelønningen av medarbeidere på demensavdelingen gjorde at de modererte forslaget, slik at demensomsorgens skjebne ikke er avgjort ennå.

- Vi følger jo med underveis, sier hun i intervju med Moss avis.

- Vi ønsker tjenesten billigere utført, samtidig som kvaliteten opprettholdes, sier Rundblad, og påpeker at kommunen også vil få anledning til å legge inn bud på å drifte sykehjemmet.

Ansatte betaler

Arbeiderpartiets Thomas Colin Archer mener den eneste måten de borgerlige vil spare noe med konkurranseutsettingen er ved å gå på akkord med de ansattes pensjonsrettigheter og lønnsvilkår. Han understreker at underskuddet kommunen nå sliter med er opparbeidet gjennom de to årene med borgerlig styre.

- Vi rettet opp underskuddet, og vi lyktes med det ved å samarbeide med de ansatte. De borgerlige startet sin periode etter valget med å si opp trepartssamarbeidet. Det er feil vei å gå, mener han.

Hilde Torgersen i Fagforbundet Moss og Våler vil nå rette innsatsen mot vilkårene når sykehjemmet nå settes ut på anbud.

- Vi kommer til å kreve at den som overtar driften må drive videre med samme pensjons- og lønnsvilkår for de ansatte. Bare da kan det bli en konkurranse på like vilkår, sier hun.

Bekymret for økonomien

- I første rekke er det de ansatte vi er bekymret for, men vi er også bekymret for kommunens økonomi etter to år med borgerlig styre. Helheten i deres politikk svekker kommunens økonomi, sier Torgersen.

Hun viser til at det er flere måter kommunen kunne ha spart inn underskuddet som har bygd seg opp de to siste årene, blant annet ved å jobbe med å redusere sykefraværet i omsorgssektoren.

- Det er i hvert fall ikke noen løsning å la private tjene penger på penger som vi ikke har, poengterer hun.

Idioti eller ideologi?

Også på borgerlig side har det vært usikkerhet til om det finnes noe innsparingspotensial ved konkurranseutsetting. I de siste ukenes debatt har ideen om å slippe alle til blitt holdt foran mulighetene for innsparinger.

- Jeg spør meg om det er idioti eller ideologi som driver dem, sier hovedtillitsvalgt i Moss, Frank Bergflødt. Det siste året har han blitt kontaktet av mange bekymrede ansatte.

- Moss har en veldig godt drevet omsorgssektor. Det kommer delegasjoner fra andre kommuner for å studere hva vi får til. Det er bare dager siden at ordføreren roset ansatte på Orkerød sykehjem i forbindelse med utdelingen av prisen for årets sykepleier. Jeg begriper ikke hvordan de kan mene at kvaliteten vil heves ved at de setter det ut på anbud, sier Bergflødt.

Han mener også at argumentene om at Moss bruker mer på eldreomsorg per innbygger enn andre ikke holder vann.

- De sammenligner oss med større og mer sentralt beliggende kommuner, som Asker og Bærum. Det blir feil. Sammenligner vi oss med industrikommuner på tilsvarende størrelse blir resultatet et annet, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy