JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avfallsbedrift å være stolt av

Renovatørene i Steinkjer er sultne på kunnskap og kompetanse. Samtlige fast ansatte har avlagt eksamen i gjenvinningsfag.

2013041018342820131216222054

ola.tommeras@fagforbundet.no

All avfallsbehandling i Steinkjer kommune skjer i dag med faglært arbeidskraft. De ansatte på Tranamarka kan det meste om alt som foregår på anlegget, og de rullerer på arbeidsoppgavene.

– Genial omlegging

Det er en egen stemning på sentralen og sorteringsanlegget på Tranamarka utenfor Steinkjer sentrum.

– Dette har virkelig blitt en avfallsbedrift å være stolt av, sier avdelingsingeniør Harald Nordberg mens han viser rundt på anlegget.

Enheten gjorde en helomvending for et par år siden. Ideer som i dag omtales som geniale, ble satt ut i live. Tranamarka har økt kapasiteten ved anlegget med samme bemanning, de har betydelig økt nærvær og ansatte med en usedvanlig høy yrkesstolthet. Studiekvelder annenhver torsdag har bidratt til fagbrevutviklingen. Livskvalitetsprosjekt har sendt sykefraværet til bunns og nærværet opp.

Samlet på ett sted

– Jeg har aldri hatt det så artig på noen arbeidsplass, sier enhetsleder Ester Stølan. Hun begynte som renovasjonssjef for et par år siden, og får mye av æren for det «nye» Tranamarka.

Først fikk hun samlet alle ansatte på ett sted. Renovatørene ble flyttet fra andre enden av kommunen og til gjenvinningssentralen.

– Ideen ble sådd allerede i 2009, men vi måtte jobbe en stund for å få penger til fysiske omlegginger. Gevinsten har vært stor. I dag har vi én felles arbeidsplan. De fleste betjener det meste, og oppgavene rullerer. Når renovatører med korte ruter har levert avfall, tar de sin tørn på gjenbrukstorget og gir informasjon til publikum. I tillegg til fagbrev, har mange tatt maskinførerbevis, og deltar flere steder på anlegget, forteller Stølan.

Økt livskvalitet

Både ansatte og ledelse legger stor vekt på livskvalitetsprosjektet ved Tranamarka. En fysioterapeut er leid inn for å bistå som personlig coach. Det satses på tre områder: aktivitet, rekreasjon og livskvalitet for den enkelte ansatte.

– Det er viktig at dette ikke startet som et prosjekt for å redusere sykefraværet. Det har overhodet ikke vært et mål, men vi ser en betydelig økning i nærværet på bedriften, sier Stølan.

Lykkelig som etat

– Steinkjer kommune er omkranset av interkommunale selskaper, men politikerne har aldri engang realitetsbehandlet å skille ut etaten i selskaper eller å konkurranseutsette renovasjonen, forteller hovedtillitsvalgt i Steinkjer, Rolf Bosnes, og leder i Seksjon Samferdsel og teknisk i Fagforbundet Nord-Trøndelag, Morten Aakvik.

– Det er stor tilfredshet med renovasjonen blant innbyggerne. Ansatte og ledelse på Tranamarka har bygd opp en solid tjeneste, forteller de.

16 ansatte som renovatører og på gjenbrukstorg, tre kontoransatte.

Egen gjenbruksbutikk.

Samtlige fast ansatte har tatt fagbrev i gjenvinning.

Har slått sammen innhenting og sortering, slik at alle kan rullere på en og samme arbeidsplan.

Steinkjer kommune har en reno­vasjonsavgift omtrent som landsgjennomsnittet, som ikke skal øke neste år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy