JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avhengig av ildsjeler

Mange av fritidsklubbene i Kommune-Norge overlever på grunn av ildsjelene som jobber der. Ofte i lave stillingsprosenter.

2008082809402320131216062750

Fritidslederne jobber med unge mennesker som trenger engasjerte og brennende sjeler. For de ansatte blir dette en livsstil.

– Jeg har selv vært med i rockeverksted og spilt i band. Da jeg var ung, gikk jeg på fritidsklubben og var jevnlig på kino før jeg begynte å jobbe her. For meg var de tilbudene viktige da jeg vokste opp. Nå vil jeg gjerne gi noe tilbake og samtidige bevare og utvikle de samme fritidstilbudene, sier Ronny Bekken Larsen.

Han har tittel kulturarbeider i Folldal kommune i Hedmark. Stillingsbrøken er fordelt mellom fritidsklubben, kinoen og kulturskolen. Til sammen 69 prosent. I tillegg til ti prosent som tillits­valgt i Fagforbundet.

– Jeg har også et politisk engasjement gjennom Arbeiderpartiet hvor en av mine hjertesaker er offentlig kulturtilbud til barn og unge. Barna er tross alt framtida vår, og for ei lita bygd som Folldal, er det viktig at de trives i oppveksten hvis de en gang skal vurdere å komme tilbake etter utdannelse eller skal etablere seg.

Ungdom taper

De kommunale fritidsklubbene i Norge har over 50 år lang historie. På 60-tallet ble det etablert fritidsklubber i de større byene, og først på slutten av 70-tallet ble tilbudet spredd utover landet.

Midt på 80-tallet var det rundt 1000 fritidsklubber. I dag er det mindre enn 700 kommunale fritidsklubber igjen.

– Jeg føler at altfor mange voksne ikke hører etter hvilke ideer og tanker barna har når politiske avgjørelser skal tas. Fritidsklubb er dessverre ikke lovpålagt. I nabokommunen ble fritidsklubben lagt ned for par år siden. De sleit med besøket. Da var det lettere å legge ned enn å tenke nytt.

Bekken Larsen forteller at samarbeidet mellom fritidsklubben og andre etater er så å si ikke eksisterende.

– Fritidsklubben blir ikke tatt på alvor. Med ett unntak, kulturskolen og kinoen/fritidsklubben samarbeider godt. Akkurat nå er vi i samme bygg, og jeg jobber begge steder. På forebyggende arbeid skulle helsesøster og Nav innen barnevern og flyktninger være til stede på fritidsklubben i tillegg til å ha jevnlige møter. Dette har det dessverre bare vært spredte tilfeller av.

Rockeverksted

Tilbudet på fritidsklubben i Folldal er preget av kulturlederens interesser. Her er rockeverkstedet det absolutt mest populære. Dette er et tilbud som går gjennom kulturskolen

– Etter som vi har fått til et band- og øvingsrom, prøver vi å tilpasse tilbudet på fritidsklubben i forhold til den store interessen som er for rockeverksted. Vi har arrangert en lokal rockekonsert sammen med Barne- og ungdomsrådet to år på rad.

Til høsten blir det sju band med i rockeverkstedet. Ellers går det en del i data, og internettkafeen er hyppig besøkt. Biljard, air hockey, fotballspill og bordtennis fins også.

Bekken Larsen sier de har noen utfordringer i forhold til besøket, spesielt på ungdomsklubben, selv om besøket tok seg opp siste skoleår.

– Nedgangen på juniorklubben håper jeg bare er midlertidig. For å få opp besøket og interessen, håper vi at det nye band- og øvingsrommet hjelper, i tillegg til å få mer til å skje på fritidsklubben som for eksempel biljardturnering.

Må få bedre jentetilbud

Rene friidrettsaktiviteter er det idrettslagene som har ansvaret for. Fritidsklubben er en åpen møteplass hvor det ikke kreves noen form for forhåndskunnskap eller fast deltakelse.

– Her trenger ingen å være flinke i noe for å komme og ha det gøy. Dette stedet er viktig for sosial læring for dem som ikke orker de organiserte fritidsaktivitetenes krav til resultater, forpliktelser og ferdigheter, sier Bekken Larsen.

Han mener tilbudet fenger og favner de fleste. Bekken Larsen sier det er flokkavhengig hvem som går på klubb og syns det er kult. De eldste er ikke på fritidsklubben for tiden. Dessuten innrømmer han at jentene svikter.

– Jeg har ikke funnet noe godt svar på hvorfor de ikke er her. Til høsten blir det to rene jenteband her, og jeg håper de vil bidra til rekrutteringen.

Kulturmønstring

I den gamle kinobygningen fra 1957 med stoler og lamper som har rundet 50 år, kan de som vil øve gratis. Det går mest i hardrock, selv om ungdomsgjengen som er innom, flirende forteller at en i bandet også liker Ole Ivars.

Det er ikke helt gratis å bruke fritidsklubben. Det er ingen inngang på internettkafeen, men på junior- og ungdomsklubben koster det 20 kroner eller en krone hvis en har medlemskort til 100 hundre kroner per skoleår.

– Inntektene går til klubbkassa, og ungdommen er selv med på å bestemme hva pengene skal brukes til. Jeg skulle ønske det var gratis, men slik må vi ha det for å få endene til å møtes. Fritidsklubbene blir lett en evig salderingspost i skrantende kommunekasser.

Folldal var den første kommunen i Nord-Østerdalen som hadde eget amfi, og nå har fritidsklubben søkt om å ha Ungdommens fylkeskulturmønstring til neste år i kinolokalet.

– En del av det å være med i rockeverkstedet er blant annet å delta på den lokale UKM-mønstringen, og et av bandene vi har, Castron, gikk videre til fylkeskulturmønstringen.

– Nå planlegger vi å arrangere lokalmønstringa i Nord-Østerdal på fritidsklubben/kinoen. Vi har ikke søkt ennå, men jeg sitter i arrangementsgruppa i Nord-Østerdal. Dessuten får vi besøk av UKM-turneen nå i høst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy