JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare én videregående tilbyr utdanning i fotterapi og ortopediteknikk

BETRYGGENDE: Pasienten er fornøyd med at Sissel Holten har tid nok til føttene hennes, og at hun også kan spørre læreren Siv Aarnæs hvis hun trenger råd i løpet av behandlingstimen.

BETRYGGENDE: Pasienten er fornøyd med at Sissel Holten har tid nok til føttene hennes, og at hun også kan spørre læreren Siv Aarnæs hvis hun trenger råd i løpet av behandlingstimen.

Erik M. Sundt

Ungdommer fra hele landet kommer til Rosenvilde i Bærum for å lære fotterapi og ortopediteknikk.

2015021212000020230821171436

karin.svendsen@fagforbundet.no

I resepsjonen utenfor fotklinikken på Rosenvilde videregående skole i Bærum sitter Sofie Kristensen Nordvik og betjener telefonen på nordlandsmål. Inne på selve klinikken lyder omtrent samme dialekt fra Sissel Holten som behandler føttene til en av dagens 18–20 pasienter. De to elevene gir tilfeldigvis inntrykk av at nordlendingene er overrepresentert i fotpleierfaget. Fakta er i alle fall at Rosenvilde tilbyr landets eneste offentlige utdanning i fotterapi. Dermed kommer det elever fra hele landet.

Sofie og Sissel har kjent hverandre siden ungdomsskolen og syntes begge faget virket interessant da de fikk litt informasjon om det på Vg1 i helse og oppvekst. De bestemte seg for å reise sammen, bo sammen og gå på skolen sammen. Til sommeren er de begge ferdig med Vg3 og kan reise hjem til Bodø igjen.

God tid til behandling

Alle elevene på Vg2 og Vg3 tar imot pasienter en dag i uka. Dagens første pasient hos Sissel Holtan er Marit Helgetveit. Hun bor i nabokommunen Asker og har kommet hit for sporadiske behandlinger i mange år.

– Det kan egentlig ikke bli bedre enn dette, mener hun. Ikke bare arbeider elevene samvittighetsfullt. De blir også fulgt tett av lærerne, som selvfølgelig har autorisasjon som fotterapeuter, mange års yrkeserfaring og attpåtil pedagogisk utdanning. Lærerne følger med, supplerer og korrigerer mens behandlingen pågår.

Mens behandling hos en fotterapeut vanligvis tar 45 minutter, bruker elevene på Vg2 to timer per pasient. Vg3-elevene har halvannen time til disposisjon.

Helgetveit har vært pasient ved fotklinikken i mange år fordi hun er plaget med hard hud under føttene. Hun har også fått behandling for en vorte under hælområdet som hun nå er blitt kvitt.

Denne gangen har Helgetveit fått en flis under foten uten å lykkes helt med å få den ut. Faglærer Siv Aarnæs assisterer Sissel Holtan med å lage en avlastning til henne. Flisa regner pasienten som et forbigående problem, men den harde huden tror hun ikke hun blir kvitt.

– Jeg bruker nok feil sko, og så trimmer jeg for mye, tror hun. På spørsmål om hun behandler den harde huden selv, forteller hun at hun av og til filer føttene.

Fotpleiereleven løfter hodet og minner om at hun helst ikke skal file føttene mer enn en gang i uka.

– Og så må du føre filen bare en vei. Og med ganske fint sandpapir, understreker hun.

Like sko på ulike føtter

Siv Aarnæs hadde arbeidet 20 år som fotterapeut da hun måtte gi seg på grunn av nakkeproblemer. Hun var absolutt ikke glad for å måtte forlate et yrke hun var så glad i. Løsningen ble å videreutdanne seg til yrkesfaglærer i oppvekstfag.

Hun understreker at det pasienten plages med, som for eksempel hard hud, er en følgetilstand, et signal om at noe er galt.

– Det er ikke bare å skjære bort og file. Vi nøyer oss ikke med å reparere, vi prøver også å finne ut hva som er årsaken til problemet, sier hun.

Skotøyet får skylda for mange av plagene; sko som trykker på foten kan forårsake både hard hud og torner.

– Alle føtter er forskjellige, men når vi masseproduserer sko, passer de ikke så mange føtter. Da må føttene tilpasse seg skoene, og det får de skader av.

Eneste mulighet

Sissel Holten og Sofie Kristensen Nordvik er ikke typiske i sitt yrkesvalg. Faglæreren kan bare konstatere at det ikke er mange unge som velger fotterapi. Tidligere var det en del voksne helsearbeidere som tok etterutdanning som fotterapeuter. Men siden Reform 94 trådte i kraft, er det bare voksne uten en videregående utdanning fra før som får dekket den treårige utdanningen som fotterapeut.

For noen år siden hadde de fulle klasser med 12 elever på hvert trinn, nå er elevtallet nesten halvert, samtidig som andre videregående skoler har lagt ned tilbudet på grunn av manglende søkning.

– Derfor vil vi gjerne vise fram den flotte skolen og fotklinikken vi har her. Det er viktig at ungdommer over hele landet får vite om tilbudet, mener Siv Aarnæs. Hun understreker at Rosenvilde tilbyr en komplett utdanning med all teori og all praksis fram til autorisasjon som fotterapeut. Hun håper også at lovverket blir endret slik at voksne elever med videregående utdanning igjen får mulighet til å ta etterutdanning som fotterapeuter.

Venninneparet fra Bodø er glad for at de fant fram til Rosenvilde. Neste år har Sissel Holten tenkt å ta påbygning og skaffe seg studiekompetanse før hun utdanner seg som sykepleier. Målet er å arbeide i et diabetesteam eller opp mot reumatikere.

Flere vil bli ortopediteknikere

Mens søkningen til fotterapien har vært synkende de siste årene, er interessen for ortopediteknikk stigende. Dette skoleåret er det tolv elever som tar Vg2. Ti vil fortsette med ortopediteknikk, mens to vil utdanne seg som fotterapeuter.

Etter sommeren begynner de åtte på en toårig læretid. Utfordringen for både skolen og elevene er tilgangen på praksisplasser mens de tar Vg2 og toårig læreplass etterpå.

Drammen og Oslo, som er nærmeste byer for Rosenvilde videregående skole, har bare tre-fire ortopediverksteder som i mange år har tatt imot elever i praksis. Elevene rullerer med å være ute på verkstedene i løpet av skoleåret. Hver enkelt er to uker ute og noen uker inne på skolens verksted før de igjen har to ukers praksis ute.

Gunnar Valdimarsson er på skolen en dag i uka for å undervise i prosjekt til fordypning.

– Vi har kjøpt inn noe utstyr slik at vi kan lære de helt grunnleggende tingene, sier den erfarne ortopediteknikeren som driver eget verksted i Hokksund resten av uka. Ifølge praksislæreren er produksjon av fotsenger (såler), ortoser (skinner) og proteser de mest grunnleggende produktene i faget.

Foreløpig er det ingen verksteder i nærområdet som har bundet seg til å ta imot lærlinger fra høsten.

En av ti har læreplass neste år

Gunnar Valdimarsson har undervist de ti elevene siden oktober. Merete Holm Anderssen skal lage en leggskinne og syr nå reimer som skal festes rundt leggen. Simen Jan Røkås Nilsen holder på å lage fotsenger etter mønster av sine egne føtter.

– Mange trenger såler uten at de vet det. De skjønner først at de har brukt sko med feil såler når de blir gamle og får vondt i føttene, mener læreren.

Om læreren er aldri så fornøyd med progresjonen, er Merete Holm Anderssen foreløpig den eneste av de ti som har fått læreplass fra neste år.

Merete hadde begynt på utdanning som kokk da hun besøkte utdanningsmessa i hjembyen Trondheim og så en plakat om ortopediteknikk. Hun fikk ikke vite stort om faget på messa og undersøkte på nettet.

– Jeg syntes det virket så interessant at jeg besøkte et verksted, forteller hun.

Hun fullførte skoleåret, men skiftet spor og tok Vg1 helse og oppvekst før hun flyttet til Østlandet for å fullføre utdanninga på landets eneste skole som utdanner ortopediteknikere. Etter sommeren skal hun tilbake og arbeide som lærling på det verkstedet hun besøkte etter utdanningsmessa. Siden vil hun ta fire års videreutdanning og bli ortopediingeniør.

Utdanning som fotterapeut og ortopeditekniker

Rosenvilde i Bærum er Norges eneste offentlige skole som utdanner fotterapeuter og ortopediteknikere.

Skolen kan ta imot totalt 27 elever på Vg2 (15) og Vg3 (12).

Elevene fordyper seg i enten fotterapi eller ortopediteknikk på Vg2. De er oppe til felles eksamen før de enten fortsetter på Vg3 eller søker læreplass på ortopedisk verksted.

Begge utdanninger begynner med Vg1 helse og oppvekst. Elevene skiller lag i Vg2.

På Vg3 tar elevene i fotterapi både teori og praksis på skolen.

Elevene i ortopediteknikk går Vg3 og Vg4 som lærling i bedrift.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy