JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir mestere i kommunefag

Disse tre har dette felles: De er kommuneansatte. De bruker mesteparten av dagen på jobb i hver sin kommune. Men de tar også master i kommunefag på Høgskolen i Hedmark på Rena.

2012102909035920131214191402

Til hverdags utfører de svært forskjellige jobber. Inger-Lise Gjesdal (28) er kontroller i Hurum kommune i Buskerud, Dubravko Bikic (37) er arkivleder i Porsgrunn kommune i Telemark, og Anita Borrmann Skoglund (38) er markedsfører/kulturkonsulent i Ullensaker kommune i Akershus.

Men da vi møtte dem på Høgskolen på Rena, var de alle studenter.

– Vi er her et par dager av gangen. Vi er på samling hele dagen, spiser sammen, bor på samme hotell, og kveldene brukes stort sett til prat om fag og sak, sier Dubravko Bikic, trebarnsfar fra Porsgrunn og aktiv i Fagforbundet.

Stortrives

– Vi stortrives sammen. Og det er klart vi skaper oss et nettverk her på skolen som vi har stor nytte av på jobben, sier Anita Borrmann Skoglund, tobarnsmor og også aktiv i Fagforbundet. Snart har hun også master i ­offentlig styring og ledelse.

Alle tre har søkt seg til utdanningen fordi de vil spesialisere seg i offentlig sektor og få mer kunnskap om kommuneforvaltning. Det får de gjennom studiet erfaringsbasert master i offentlig styring og ledelse (MPA).

– Studiet strekker seg over tre år. Vi tar det på deltid, ved siden av jobben, sier Inger-Lise Gjesdal, som er utdannet siviløkonom.

Et lite kultursjokk

Også Anitas utdanning er rettet mot privat sektor. Hun er utdannet markedsfører ved Norges markedsførerskole.

– Da jeg begynte i offentlig sektor, opplevde jeg et stort behov for mer kunnskap om egen forvaltning, sier hun. Et behov også Inger-Lise kjente på. I det offentlige er mye forskjellig fra det private.

– Selv om det er krevende å ta utdanning ved siden av jobb, så kjennes det som en styrke å kunne lære seg mer. Vi får både i pose og sekk, og kan prøve ut teorier vi lærer på skolen på egen arbeidsplass, mener Inger-Lise.

Imidlertid er det stor forskjell på hvordan arbeidsgiver møter ønsket om mer utdanning.

Ulike tilbakemeldinger

Mens Inger-Lise sier at Hurum kommune har vært positivt innstilt til og i stor grad tilrettelegger for at det skal være mulig å etterutdanne seg, har Anita ikke opplevd samme velvilje fra sin arbeidsgiver.

– Med mer utdanning forstår du egen organisasjon bedre, og blir nok en ansatt stiller krav på jobben. Det er det ikke alle arbeidsgivere som takler, sier hun.

Hennes hjertesukk er at ledere i kommunene burde se på utdanningen på Rena som en ressurs for egne ansatte.

– Jeg har fått høre at når jeg nå tar utdanning, så mister de meg vel. Tenk om de i stedet kunne se mitt potensial, at kommunen som helhet kan bruke meg til noe langt mer enn i dag. Det er ingen grunn til å frykte et høyt utdanningsnivå blant kommunalt ansatte, tvert imot burde ønsker om mer utdanning tas imot med åpne armer, mener hun.

Får fri med og uten lønn

Dubravko har bedre erfaringer, og føler at arbeidsgiver har sett med blide øyne på ønsket om videreutdanning.

– Selv om mye ikke er direkte relevant for en arkivar, blir jeg oppmuntret til å ta utdanningen, sier han.

Mye av studiet dreier seg om ledelse, men ikke alle som tar utdanningen på Rena blir nødvendigvis ledere av den grunn.

Anita må ta permisjon uten lønn de dagene det er samlinger på Rena. Også når det er eksamen, blir hun trukket i lønn. Inger-Lise får fri med lønn på samlingene, men må betale hotellet, studieavgiften og bøkene selv.

Dubravko får fri med lønn fra sin arbeidsgiver når det er samlinger. Han får dessuten dekket rundt halvparten av utgiftene til studiet (bøker, hotell, reise og studieavgift) av Fagforbundet.

– Det syns jeg er en veldig god ordning. Det gjør det lettere å ta utdanning, mener han.

Han er aktiv i Fagforbundets avdeling i Telemark, og brenner for utdanning og samlinger som gir medlemmene mer kunnskap.

Alle aldersgrupper

– Masterstudentene på Rena er i alle aldersgrupper, men flesteparten er litt over 40, sier de tre deltidsstudentene.

De har rundt 20 samlinger i løpet av studietida, hver av dem på rundt 2,5 dager. Innimellom samlingene er det oppgaver som må leveres, og til slutt skal masteren forsvares.

Og da er de tre endelig mestere i kommunefag.

Master i offentlig ledelse og styring, eller Master of Public Administration (MPA) er en internasjonal lederutdanning på høyt akademisk nivå. Studiet er utviklet for å hjelpe ledere til å møte forandringer, og stimulerer til læring, utvikling og fornyelse av egen virksomhet.

Du kan enten velge å bli erfaringsbasert master med 90 studiepoeng eller dybdebasert master med 120 studiepoeng.

Dybdebasert master kvalifiserer for doktorgradsstudium i relevant fagområde.

For å bli tatt opp, må du ha bachelor, men det går også an å søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Beregn fra tre til fire år på studiet, som er samlingsbasert og på deltid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy