JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagen da alt kunne skje

Fredagen ble en spesiell arbeidsdag for de 45 ansatte i Vestby kommune som var tatt ut i streik.

2008052315273020131216052204

– Jeg hadde nok planlagt dagen litt annerledes hvis jeg ikke hadde sittet og ventet på om jeg brått måtte avslutte arbeidet, forteller Christin Westby som er konsulent ved plan- bygg og geodata i Vestby kommune. Hun brukte fredagen til å få unna en del kortsiktige arbeidsoppgaver som hun forholdsvis uproblematisk kunne avslutte raskt.

Hun måtte også innrømme at det ikke var helt enkelt å konsentrere seg. Tankene fløy gjerne over i avsluttende mekling og muligheten for streik, og siste nytt var bare ett museklikk unna.

– Vi er klare!

– Det er blitt noen SMSer i dag, ja. Og vi passer på at vi aldri går for langt unna en radio, forteller Sylvi Rindal som er leder for renholdet på de kommunale boligene i Vestby.

– Men kampen for anstendig lønn og muligheten for streik er en viktig del av det å være fagorganisert. Noen må gjøre den jobben, og denne gangen ble det oss. Vi er klare!, understreket hun.

Christin Westby berømmer ledelsen på avdelingen som har forståelse for at fredagen kanskje ikke ble den mest effektive arbeidsdagen denne våren: – Vi har hele veien hatt en veldig ryddig forhold til ledelsen, og gjør situasjonen vår mye enklere.

Av de 45 som er tatt ut i streik i første fase, jobber tolv i rådhuset. Barn- og ungdomskonsulent på Kulturkontoret, Stig Øverås, sitter i streikekomiteen, og det var han som delte ut konvoluttene til dem som var tatt ut. Han måtte bruke en del av dagen i møter og til å svare på henvendelser og spørsmål. – Men jeg skal da få gjort litt arbeid også, smilte han etter lunsj.

Da begynte det å bli klart for de fleste at det ikke ville bli streik fredag uansett resultat eller brudd i meklingen. De Fagbladet snakket med ville i stedet koble ut i helgen, og møte uthvilte og klare på mandag morgen – enten til jobb eller til streikevakt.

Mobillyder

Allerede tidlig fredag morgen begynte mobilen til hovedtillitsvalgt og streikegeneral Eva Becker i Vestby å pipe. Men hun fikk ingen av de meldingene hun håpet på.

Da streikekomiteen og de tillitsvalgte på arbeidsplassene med streikeuttatte møttes klokka ni, måtte Becker innrømme at hun ikke kunne fortelle dem hvordan dagen kom til å bli.

– Jeg hadde håpet å sende dere tilbake enten med beskjeden om at det blir streik og at vi skal ut og kjempe for lønna, eller at vi har fått et godt tilbud. Foreløpig kan jeg ikke gjøre noen av delene, sukket hun.

– Selv om streik ikke er noe vi tyr til som en lettvint løsning, så er det faktisk moro å forberede en aksjon, forteller hun til Fagbladet. – Jeg har ofte sittet til halv elleve om kvelden og arbeidet med dette, og det gir meg energi å oppleve det sterke samholdet vi har i kampen for anstendige arbeidsbetingelser i offentlig sektor, sier Becker.

Streikekomiteen i Vestby er en svært rutinert gjeng, og etter hvert som de plasstillitsvalgte får svar på spørsmål, sitter vi igjen med inntrykket av at en eventuell streik er godt planlagt ned til siste detalj.

Bare den aller siste – streik eller ikke streik – mangler. Og det er vel kanskje den viktigste.

Ordførerstøtte

På vei ut av rådhuset, etter å ha snakket med de ansatte, møter Fagbladet ordfører John Ødbehr (H). Han går langt i å støtte de ansatte i kampen for bedre lønn og karrieremuligheter.

– Jeg ringte KS torsdag kveld og sa at nå måtte de bruke denne muligheten ti, å presse regjeringen. Kommunene må få større overføringer, slik at vi har økonomisk armslag til å gi våre ansatte konkurransedyktige betingelser, sier han.

– Vi er helt avhengig av de ansatte for å gi innbyggerne de gode tjeneste som de har krav på. Da må vi ha medarbeidere som både er godt kvalifisert og ikke minst entusiastiske. Det får vi bare ved å gi dem gode arbeidsvilkår og mulighet til en karriereutvikling innenfor sin egen kommune. Dette er spesielt viktig i pressområder rundt de store byene, blant annet her i Vestby, sier Ødbehr.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy