JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De slår barn i hjel med it

På et sykehus for barn i byen Pittsburgh i USA steg dødeligheten voldsomt etter at elektronisk pasientjournal (EPJ) ble tatt i bruk. Oppsiktsvekkende historier endte i mediene: De slår barn i hjel med it.

2007090513500620131216020602

Professor Joan Ash, ved Universitetet i Oregon har undersøkt forløpet, og det var ikke bits og bytes som infiserte pasientene. Derimot medførte digitaliseringen til en omlegging av arbeidet. Noen av de nye rutinene fikk fatale konsekvenser.

For eksempel lot ambulansesjåførene være å ringe til sykehuset når de var på vei inn med barna, fordi det betydde dobbeltarbeid. Opplysningene skulle også registreres på pc-en ved ankomsten.

Vidt forskjellige resultater

Joan Ash mener en grunnleggende feil var å ikke involvere de ansatte i innføringen av den nye teknologien. Bruken av EPJ kan medføre større dødelighet blant pasientene, og lavere.

– De sosiologiske aspektene har stor betydning og kan avgjøre om igangsettingen blir en suksess eller mindre vellykket. Andre sykehus, der de ansatte har blitt involvert fra starten, har opplevd vidt forskjellige resultater, sier Ash til Lægesekretær NYT.

Slo av datamaskinene

På en avdeling betydde EPJ fire timers merarbeid per dag. Overarbeidet utmattet personalet, som rett og slett lot være å bruke de elektroniske skjemaene.

Først da tok ledelsen affære. De dikterte at systemet skulle brukes, men lovte samtidig at problemet skulle løses. Ukentlige møter ble holdt for å følge utviklingen, og sammen utviklet de ansatte og ledelsen tidsbesparende arbeidsmetoder.

Avhengig av systemet

Elektronisk informasjon medfører mindre ansikt til ansikt-kommunikasjon, og dermed økt avhengighet til systemet. Når personalet taster inn opplysningene, forventer de at andre ser informasjonen og reagerer. Men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

Overdreven tillit til teknologien kan oppstå. «Hvis det står på skjermen, må det være riktig.» Av og til er informasjonen rett og slett feil. Pasienter har for eksempel fått medisinen en annen person skulle hatt.

Utilsiktede konsekvenser

Ifølge professoren er elektroniske journaler komplekse systemer. Utilsiktede konsekvenser er vanskelige å unngå. Kunsten er å styre disse.

– Det tar lang tid å innføre EPJ, fordi det innbærer vidtrekkende endringer. Når teknologien er innført, slutter ikke utilsiktede hendelser. Forebygging av disse er en prosess som må fortsette så lenge systemet er i bruk, mener Joan Ash.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy