JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De valgte seg en ny start

Krangel og bråk, elendig arbeidsklima og hyppige avisoppslag. Nesset var en beryktet kommune – en skikkelig versting. Så ble alt snudd trill rundt.

2010101410071920131216142049

ola.tommeras@fagforbundet.no

Så godt som hver eneste uke hadde lokalavisene et eller annet oppslag om Nesset kommune i Møre og Romsdal, men sjelden noe positivt. Konfliktnivået var skyhøyt, sykefraværet likeså (10,8 prosent i 2004). Det var en kommune få var stolte over.

– Vi kviet oss for å si hvor vi kom fra, forteller hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Nesset, Kjersti Svensli.

– Med alt bråket og medieomtalen, så ble vi ikke veldig stolt av arbeidsplassen.

Noen lo, andre fnyste

I februar 2006 avsluttet forrige rådmann sitt arbeidsforhold etter lang tids sjukmelding. Nesset var nærmest i unntakstilstand, inntil Rigmor Brøste Kjersem tiltrådte høsten samme år. Hun kom med bakgrunn fra blant annet HR-arbeid i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen KS, og med en rekke visjoner, ideer og mål i bagasjen.

Visjonene var ambisiøse, veldig ambisiøse, Nesset kommunes tilstand tatt i betraktning. De fire første lød slik:

- Innen ett år skal vi ha minst ti positive oppslag i avisene.

- Innen to år skal alle være stolte av arbeidsplassen sin i Nesset kommune.

- Innen tre år skal vi være kandidater til arbeidsmiljøprisen.

- Innen fire år skal folk spørre etter å få jobb i Nesset kommune.

Noen lo, en del bare fnyste.

– Men alle var med og trakk i samme retning. Det var et spørsmål om å endre fokus, holdning og tenkemåte, sier personalsjef Anne-Karin Sjøli og rådmann Rigmor Brøste Kjersem.

Hedret med priser

Fire år senere: 2010 starter med at Nesset blir tildelt Kommunal Landspensjonskasses (KLP) arbeidsmiljøpris i konkurranse med alle landets kommuner. Deretter følger arbeidsmiljøprisen som deles ut i Møre og Romsdal.

Tre år tidligere hadde ansatte ivrig klipt i aviser, og kunne stolte vise fram bunker med utklipp av positiv omtale. Ti positive oppslag var kjapt dokumentert.

Sykefraværet ble redusert med 40 prosent fra 2004 til 2009. Nesset lå i fjor godt under landsgjennomsnittet, med en fraværsprosent på 6,11. I andre kvartal i år var de rekordfriske, med en fraværsprosent på 5,6.

– Likevel har sykefravær aldri vært hovedfokus. Det har ikke vært et tema, forteller rådmann Brøste Kjersem.

– Ideen er at ansatte jobber bedre og holder seg friskere i et forbedret arbeidsmiljø. Da kommer økt nærvær av seg selv.

Det reduserte fraværet har spart det lille samfunnet for anslagsvis 5,5 millioner kroner siden 2004.

Velger seg Nesset

Det har gått nesten fire år, og daglig kan ansatte registrere at kommunen har fått et helt annet omdømme. Nylig lyste de ut en ledig stilling som kulturkonsulent. 18 søkere ligger i bunken.

– Jeg har fått telefoner fra ungdom som spør; Hva slags utdanning må jeg satse på for å få jobb i Nesset kommune? forteller personalsjef Anne-Karin Sjøli.

– Vi blir stadig spurt om det er ledige stillinger i kommunen, forteller hun. Kommunens slagord «Jeg velger meg Nesset» har fått sin berettigelse.

April hele året

Bygdas mest kjente sønn opp gjennom tidene, Bjørnstjerne Bjørnson, vokste opp på prestegården i kommunesenteret Eidsvåg. Hans dikt «Jeg velger meg april» har gått som en inspirerende tråd gjennom kommunens utviklingsprosjekter.

– Vi startet med idédugnad for alle ansatte. April fikk representere kommunens grunnleggende verdier: A for anerkjennelse, P for pålitelighet, R for respekt, I for interesse og L for løsningsorientert, forteller hovedtillitsvalgt Kjersti Svensli.

– Målet er april hele året, smiler personal­sjef Anne-Karin Sjøli.

– Men for all del, vi flyr ikke rundt i kommunen på ei rosenrød sky, understreker Kjersti Svensli.

– Vi opplever konflikter i dag også, men de er langt lettere å løse.

Et kontinuerlig arbeid

De understreker alle at arbeidet med verdier og miljø på ingen måte er fullført.

Spør hvem som helst i rådhuset i Eidsvåg hvordan de oppnådde disse målene? og du får svaret: –Vi er ikke i mål, men vi er på riktig vei.

– Det er som med grønne planter. De må vannes og stelles for å blomstre, sier rådmann Brøste Kjersem.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen er synlig stolt av hva ansatte og ledelse har utrettet i Nesset.

– Nesset har vært tema til diskusjon og underholdning rundt kafébordene i Molde i mange år. Det er kommunen fort­satt, men nå er temaet «Hva har skjedd med Nesset? Hvordan fikk de det til?», forteller Hurlen.

Nesset er en kommune som trenger flere innbyggere. Da er det ikke mindre viktig at kommunens tilbud fungerer.

– Vi har dessverre hatt utflytting og folketallsnedgang i noen tiår. Da er det viktig å fremstå som en mer attraktiv kommune med et godt omdømme og et bedre tilbud enn de andre – bedre kommunale tjenester og legge bedre til rette for innflytting, sier han.

Ligger i Møre og Romsdal, ca. seks mil fra Molde.

3076 innbyggere.

353 kommunalt ansatte, fordelt på 250 årsverk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy