JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Diabetes: Vekt er viktig

Pasient og helsepersonell bør inngå avtaler for å redusere overvekt. Overflødige kilo innebærer ekstra stor belastning for diabetikere.

2007062211224820131216040718

Helsepersonell fra hele landet møttes nylig til fagseminarer i Oslo i regi av nasjonalt Diabetesforum. I år samlet diabetesforumet 600 deltakere for faglig oppdatering. Hjelpepleier Grethe Berge hadde ansvar for fagseminaret for hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. En av innlederne her var klinisk ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas.

Farlig fett

– Fedme øker risikoen for å få diabetes type 2. Overvekt og fedme forverrer også tilstanden, opplyste Aas på bakgrunn av flere internasjonale studier. Ernæringsfysiologen pekte også på andre lidelser som kan forårsakes av overflødige kilo: config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt hjerte- og karsjukdommer config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt en del former for kreft config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt søvnapné og andre luftveissjukdommer config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt muskel- og skjelettplager

Litt overvektig

Ernæringsfysiologen hevdet av personer som bare har noen få kilo for mye, har større risiko for livsstilssjukdommer enn slanke mennesker, og at etter røyking er overflødig fett den største risikoen i forhold til de nevnte lidelsene. – Men ikke alt fett er like farlig. Det er fettet mellom innvollene som er verst. Kjennetegnet er den høye magen som mange menn bærer på. Det viktigste målet på risikoen for diabetes 2 er derfor muligens midjemålet. Det bør ligge under 102 hos menn og under 88 hos kvinner.

Realistisk reduksjon

Anne-Marie Aas oppfordret helsepersonellet til å komme fram til realistiske mål for slanking sammen med pasienten. – Mange ønsker å gå ned 20 prosent, men mer enn 10 prosent er vanskelig ved bare å endre livsstilen. Da er det godt å vite at helsegevinsten er stor selv med små forandringer. I mange tilfeller er det også et mål å beholde vekta uten å gå opp. Vektreduksjon på fem prosent eller mer gir ifølge ernæringsfysiologen redusert blodsukker, blodtrykk, kolesterol og triglyserider.

Suksessfaktorer

For å klare å gå ned i vekt er det viktig at helsepersonell foretar en grundig analyse av pasientens forhold til mat og tidligere erfaringer med forsøk på vektreduksjon. – Første bud er å komme fram til et fast spisemønster. De som er veldig overvektige, har det til felles at hele livet gjerne er kaotisk. Da blir spisemønsteret også det. Ernæringsfysiologen anbefalte helsepersonellet å lage en avtale sammen med pasienten. – Avtalen bør inneholde målsetting, opplegg for måltidsmønster og -mengde og for aktivitet.

Triglyserider

Er en type fettstoffer i blodet i tillegg til kolesterol. Triglyserid-nivåene (TG) er veldig ofte for høye hos dem som har type 2 diabetes, mens kolesterolet gjerne er normalt. Det er viktig å få normalisert nivåene så mye som mulig, og de synker fort ved vektreduksjon: 5 prosent ned i vekt kan gi reduksjon i TG på 25 prosent.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy