JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dødsens urettferdig

Er du bussjåfør og pensjonerer deg som 62-åring, kan du regne med å ha 18 pensjonistår foran deg. Er du derimot universitetslærer, får du sannsynligvis 22 år som pensjonist. Statistisk sentralbyrå har undersøkt dødeligheten i ulike yrkesgrupper, og variasjonene er store.

2009031016325120131216091143

- Det ville sikkert vært mer rettferdig med en differensiert pensjonsalder, men i praksis er det vanskelig å gjennomføre, sa Jens-Kristian Borgan i Statsistisk sentralbyrå (SSB) da han presentrete rapporten «Yrke og dødelighet».

Her har SSB fulgt dødeligheten blant kvinner og menn i ulike yrkesgrupper i perioden 1960-2000. Det er store forskjeller på hvordan ulike yrkesgrupper rammes av sykdom, ulykker og selvmord, og det er også store forskjeller mellom kjønnene når det gjelder dødelighet.

Godt nytt i rapporten om dødelighet er at det i antall stadig er færre som jobber i yrker med høy dødelighet.

Lærere på topp

Menn som vil leve lenge i landet bør ikke være i tvil om yrkesvalget: Som lærer vil de ha 25 prosent lavere dødelighet enn gjennomsnittet blant yrkesaktive menn.

Også helsepersonell kommer godt ut på dødelighetsstatistikken, selv om en høy selvmordsrate blant mannlige leger trekker tallene ned.

Høyest dødelighet er det blant menn som velger sjøens yrker, og disse yrkene har gjennom alle de 40 årene undersøkelsen strekker seg over, hatt høyere dødelighet enn gjennomsnittet. Både ulykker, høy selvmordsrate og kreft bidrar til den dystre statistikken.

Generelt ligger yrkesgrupper med akademisk utdanning på topp når det gjelder levealder, mens de ufaglærte yrkene har lavest levealder.

Kvinner er likere Også blant kvinner er det pedagoger og helsepersonell som kommer best ut, med en gjennomsnittlig levealder på over 84 år. Dermed lever de omtrent tre år lenger enn gjennomsnittet for alle kvinner i perioden.

Men dødelighetsforskjellene mellom høyt utdannede kvinner og kvinner i ufaglærte yrker er ikke like store som hos menn. Årsaken til dette er i stor grad at yrkesaktive kvinner er mer konsentrert rundt færre yrker enn det som er tilfelle blant menn, framholdes det i rapporten.

Forfatter Jens-Kristian Borgan sier det slik:

- Historisk har menns liv vært sterkere knyttet til arbeid og yrke enn tilsvarende blant kvinner. Det er derfor rimelig å anta at yrke og yrkesvalg er sterkere knyttet til livsstil og helse blant menn enn blant kvinner.

Pensjonsforskjell

Med ulik levealder i ulike yrkesgrupper, sier det seg selv at også pensjonisttilværelsen får ulik lengde. Dette dokumenteres tydelig i rapporten.

Borgan, som selv nylig fylte 62, mener en AFP-aldersgrense på 62 år for alle er et paradoks innenfor et system der man tilstreber likhet:

- Yrkesgruppene som har lavest levealder, i hovedsak de ufaglærte, har ofte begynt i yrkeslivet fem år før akademikerne. Hvis de da fikk slutte fem år tidligere, ville de kunne forvente å få like mange år som pensjonist som en akademiker får, sier SSB-forskeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy