JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Døråpner for ungdom

Maiken Sæbø jubler. Hun har fått lærlingplass hos Tango frisør i Tønsberg. Mestringsentreprenør Øystein Trulsen har åpnet noen dører og fått noen etater til å samarbeide.

2009031110044320131216091211

Maiken spurte selv om praksisplass. Det mener hun at hun ikke hadde turt uten støtten fra Øystein.

– Jeg er blitt mer selvstendig det siste året, sier Maiken.

Hun var skolelei og hoppet av videregående og tok kurs som make-up-artist. Men uten skolen ble det vanskelig å komme videre for å nå målet om å bli frisør.

– Jeg fant ikke fram i det store offentlige rotet. Jeg fant ikke ut av hvem som drar i hvilke tråder. Det var så mange regler som slo hverandre i hjel. Jeg hadde aldri funnet ut av det alene.

Lost i systemet

Da var det noen som spurte om hun ville treffe mestringsentreprenør Øystein Trulsen i Prosjekt 16–23. I noen perioder har de snakket sam­men nesten daglig – i andre mer sporadisk. Men Øystein har aldri ­sluppet taket.

– Jeg var nokså hjelpeløs og visste ikke hvor jeg skulle begynne. Og så hadde jeg en del rot i papirer. Men Øystein ga seg ikke. Hver ettermiddag ringte han eller sendte sms til jeg fant fram til riktig dokument, sier Maiken.

Direktelinje

Øystein Trulsen bare nikker.

– Det er ikke greit for noen av oss, og i hvert fall ikke for ungdom å komme gjennom offentlige skott. De trenger noen til å åpne dører og få forskjellige etater til å samarbeide og se muligheter, sier Trulsen, som samler på visittkort for at de unge skal få et navn og en direktelinje til en person i systemet som kan hjelpe dem videre.

– Ungdommer ringer ofte fra mobil. De har ikke råd til å vente lenge, så de legger på. Dermed glipper muligheten til å få dem på rett spor.

– Dessuten henvises de stadig videre til nye instanser fordi de mangler et dokument. Og selv om jeg har jobbet med å lage spesialløp for elever i 20 år, så har jeg måttet lære mange nye regler som de unge må forholde seg til.

Kamp mot fattigdom

Prosjektet kom i gang fordi Re kommune i 2005 bestemte seg for å følge opp regjeringens fattigdomssatsing. En kartlegging av innbyggerne viste at 54 prosent av befolkningen er under 39 år. Kommunen bestemte seg for å gripe fatt i unge som er i risikosonen for å utvikle et fattigdomsproblem som voksne. Og for å forsøke å hindre reproduksjon av fattigdom. Antallet fattige barn og unge ble kartlagt, og ansatte lærte om fattigdom.

Våren 2007 startet Prosjekt 16–23 for å gi unge i risikosonen tett oppfølging. Metoden er å heve kunnskapene hos fagetatene, bedre samarbeidet og sikre gode overganger mellom ungdoms- og videregående skole. Målet er at de unge får en kompetanse eller en ferdighet, nok til å kunne tjene penger og klare seg selv.

Skreddersydd

Omkring 20 unge er blitt fulgt opp. Noen har fått hjelp til å komme inn på riktig kurs, andre har fått lagt et løp der de får hjelp til å få en praksisplass i arbeidslivet.

– En av guttene våre gjorde det godt som sveiserlærling, men droppet plutselig ut og begynte som sjåfør. Da fulgte vi opp gjennom kontakt med arbeidsgiver for å skaffe ham en lærekontrakt innen transport. Nå har han B-sertifikat. I samarbeid med bedriften, Opplæringskontoret for Transport og logistikk og Re kommune skal han til høsten på kurs for å få sertifikatene C1, C1E og CE. Dette vil gi en full­verdig kompetanse.

– Det er viktig å lytte til hva de faktisk ønsker. Og det er viktig med én-til-én-oppfølging for å lykkes.

Nå er det Maiken som nikker.

– Jeg kjenner til et par som kunne trengt tett oppfølging og et vennlig spark for å komme videre.

Frivillig

De unge henvises fra barnevern, OT (oppsøkende tjeneste), skole, helse- og sosialvesen. De unge har forskjellig bakgrunn – alt fra unge som ikke

får nok oppfølging hjemme, snille og stille jenter til unge med lærings­problemer, atferdsavvik eller rus­problemer.

– Og jo tidligere vi kommer i kontakt med hverandre, jo bedre, mener Trulsen.

All deltakelse er frivillig. Derfor er det viktig at mestringsentreprenøren er personlig egnet til kontakten med ungdommene.

– Det er fint å kunne spørre Øystein om alt mulig, til og med om strøm­avlesing. Det er så mye jeg ikke visste da jeg flyttet hjemmefra. Nå er jeg blitt mye tryggere og tørr mer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy